NA KRÍDLACH V Európe skolabovala doprava

2010-12-02 13:00:00 |   |    | 

EURÓPA/ video - Silné sneženie včera ochromilo prevádzku viacerých európskych letísk, ktoré patria k najrušnejším na starom kontinente.



Dôsledkom bolo hromadné rušenie letov, ktoré postihlo tisíce cestujúcich.

Zrejme najhoršia situácia je v Británii, kde obyvateľov zaskočil najskorší príchod zimy za posledných 17 rokov.

Najrušnejšie škótske letisko v Edinburgu, ako aj londýnske letisko Gatwick, museli úplne uzavrieť, keďže pracovníci nestačili odpratávať sneh zo štartovacích a pristávacích dráh.

Z rovnakého dôvodu v stredu zastavilo prevádzku aj medzinárodné letisko vo švajčiarskej Ženeve. Hotely v okolí boli plne obsadené a približne stovka uväznených pasažierov tak musela stráviť noc v priestoroch terminálu.

Ďalších 200 cestujúcich využilo pomoc miestneho útvaru civilnej ochrany. Letisko v nemeckom Frankfurte, ktoré je tretím najrušnejším v Európe, v stredu zrušilo okolo 60 letov. Problémy sa nevyhli ani francúzskemu Lyonu, kde zrušili 116 letov.

Obmedzenia v leteckej doprave dopĺňajú chaotickú situáciu na európskych cestách, na ktorých stúpa počet vážnych nehôd.

Sneh narušil premávku na cestách a diaľniciach v Británii, Nemecku, ale aj v severnej časti Talianska. Počasie sa podpísalo aj pod rozsiahle výpadky na britských železniciach.

Vlaky medzi Londýnom, Parížom a Bruselom premávajú obmedzenou rýchlosťou a vznikajú tak meškania. Viacero spojov do Londýna museli zrušiť pre chýbajúce súpravy v dôsledku nedodržiavania cestovného poriadku.

V niektorých častiach Nemecka pritom teplota klesla na rekordných mínus 18 stupňov Celzia, v škótskej obci Altnaharra cez noc namerali mínus 19,8 stupňa.

Husté sneženie hlásili aj z celého Rakúska, kde médiá informujú o početných dopravných nehodách. Najhoršia situácia bola na viedenskom vonkajšom obchvate A21, ktorý zablokovali uviaznuté kamióny.

Zima si tiež v krajine vyžiadala svoju prvú obeť, ktorou sa stal 69-ročný dôchodca z okresu Freistadt. Mužovi sa stal osudným nočný návrat domov z pohrebu, keď sa tesne pred svojím domom pošmykol a pri páde pravdepodobne stratil vedomie.

Dopravné nehody na rakúskych cestách sa zatiaľ zaobišli bez obetí na životoch.

Viedenské medzinárodné letisko Schwechat zatiaľ nezaznamenalo žiadne výpadky v dôsledku sneženia, podľa jeho hovorcu Petra Kleemana je však pri odletoch potrebné rátať s "nepatrnými meškaniami". Problémy spôsobujú najmä chýbajúce lietadlá, ktoré uviazli na iných európskych letiskách.

 

Zdroj/autor: afp, sita, drom

VIDEO Snehová kalamita v Európe (angl.)



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: bbc,ap,tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa