Grenada

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Grenada 
Hlavné mesto: Saint George's      
Rozloha: 348,5  km2
Počet obyvateľov: 90 739 (2010)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia v rámci Commonwealthu
Geografická poloha: východné Karibské more
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Podnebie:

tropické, denné priemerné teploty sú okolo 30°C. Obdobie dažďov trvá od júna do novembra. Často prší aj počas najsuchších mesiacov.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE SAINT GEORGE'S

Mena: východokaribský dolár (XCD)  
Jazyky: anglický (úradný), kreolský anglický, kreolský francúzsky 
Správne členenie: 6 farností, 1 závislé územie
Národnost. zloženie: černosi (82%), mulati (13%), Európania a Indovia (5%)  
Náboženstvo:

katolíci (53%), anglikáni (14%), iné protestantské cirkve  (33%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Havane, Kuba
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Kuba
Telefón: +53 0 7 204 1884
Mobil (pohotovostný):  +53 0 5 263 0584, , prípadne: +53 5263 0534
Fax: +53 0 7 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

 

Zastupiteľským úradom pre SR  je

Veľvyslanectvo Veľkej Británie v Bratislave:
Panská 16, 811 01, Bratislava, Slovensko 
Tel: +421 2 5998 2000
Fax: +421 2 5998 2237
E-mail: bebra@internet.sk

Víza a doklady:

 

Pre občanov SR platí bezvízový styk za účelom turistiky do 90 dní. Za iným účelom je nevyhnutné požiadať o vízum. Pri odchode z Grenady je potrebné zaplatiť tzv. výstupnú daň (departure tax). Cena za dospelého 50EC$ alebo 20 usd, deti 10 usd. V prípade potreby predĺžiť si pobyt je potrebné sa obrátiť na migračný úrad (Immigration and Passport Department of the Royal Police Force).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny:
Pôvodními obyvateľmi ostrova boli Indiáni kmeňa Karibov. Na svojej tretej plavbe sa tu zastavil Krištof Kolumbus. Prvými európskymi osadníkmi boli Angličania, ktorí sa tu okolo roku 1609  snažili založiť  tabakové plantáže. Po neustálych nájazdoch Karibov ostrov opustili. V roku 1650 kúpil ostrov francúzsky guvernér ostrova Martinique, Du Parquet. Nasledovalo ho asi 200 francúzskych osadníkov. Po opätovných nájazdoch Karibov prišla na ostrov francúzska armáda a Indiánov vyvraždila.  Francúzi tu založili plantáže na pestovanie indiga, tabaku, kávy a priviezli sem afrických otrokov.  V roku 1783 po dlhoročných bojoch s Francúzskom ostrov pripadol Veľkej Británii a v roku 1877 sa stal kráľovskou kolóniou. Grenada sa spolu so susednými ostrovmi Grenadíny a ostrovom Petit  Martinique stala nezávislou v roku 1974.

Obdobie po vyhlásení nezávislosti bolo ovplyvnené korupciou, extrémizmom až do roku 1979, kedy sa po nekrvavom prevrate do čela krajiny dostal Maurice Bishop. Jeho socialistické smerovanie krajiny bolo medzi susedmi nepopulárne a zhoršilo sa potom ako Grenada začala spolupracovať so socialistickou Kubou. Bishop bol po armádnom prevrate v roku 1983 zosadený. Po protiarmádnych protestoch obyvateľstva bol Bishop popravený. Nasledovala vojenská intervencia USA  a viacerých karibských štátov. V rokoch  1985, 1990 a 1995 sa konali demokratické voľby a posledné z nich vyhrala Nová národná strana na čele ktorej je súčasný predseda vlády Keith Mitchel.
V roku 2002 sa Grenada dostala na zoznam krajín, ktoré podporujú pranie špinavých peňazí a vláda začala  s očisťovaným bánk.

V septembri 2004 zasiahol krajinu hurikán Ivan a ťažko poškodil 90 percent územia Grenady.

Bezpečnost. riziká: Rozšírená je drobná kriminalita, hlavne v turistickej sezóne. Odporúča sa nenosiť so sebou na pláže a večerné prechádzky drahé predmety (šperky, hotovosť, elektronika)

Zdravotníctvo: Doporučuje sa chrániť proti horúčke dengue, a rôznym črevným parazitom vyskytujúcim sa vo vode, alebo zle upravenej strave. Nemocnice sa nachádzajú v St.George, v Mirabeau na východnom pobreží a  v Carriacou. Malá súkromná nemocnica je dostupná aj v St. Paul.

Internet:(.gd) www.grenadagrenadines.com/index2.htmlwww.grenadaexplorer.comwww.travelgrenada.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (nie), 02 (áno)

Bez záruky: V pevnosti Fort George je miesto, kde bol popravený samozvaný ľavicový predseda vlády Maurice Bishop. Zostali tam diery po guľkách popravčej čat, a miesto, kde bol zabitý, je označené nápisom 'No Pain No Gain Brother' („Bez bolesti nič nedosiahneš“).

Doprava

Cestná: V krajine je množstvo medzinárodných a miestnych autopožičovní. Odporúča sa jednať na  medzinárodné spoločnosti. Cudzinci si musia kúpiť miestny vodičský preukaz, ktorý sa predáva v miestnych autopožičovniach, jazdí sa vľavo. Ceny taxíkov sú regulované vládou, môžu sa prenajímať aj na jednu hodinu alebo na celodenný výlet. Miestnou formou dopravy sú minivany. Ich linky odchádzajú z terminálu v St George's a dve linky jazdia po ostrove Carriacou.  Nepremávajú vo večerných hodinách a sú veľmi obmedzené v nedeľu. Zastavujú na zamávanie a vystupuje sa s výkrikom  'drop one'. Využiť môžete aj autobusy, ktoré sú v Grenade štandardnou formou dopravy. Sú to mini-dodávky, ktoré majú k dispozícii 15 až 19 miest a majú na sebe čísla trás. V centre mesta (Melville Street) sa nachádza autobusová stanica a v okolí mesta sú určené autobusové zastávky. Signalizovať zastávku môžete ale aj mimo zastávky, buď zaklopaním na bok autobusu alebo stlačením tlačidla na zastavenie. Lístky na autobus sa pohybujú medzi 2,50 - 10 EC$, v závislosti od vzdialenosti.

Letecky: Medzinárodné letisko Point Salines ( vzdialené asi 5 km od St. George's) je centrom častých letov z USA, cez San Juan v Portoriku. Z USA sem pravidelne lietajú linky z New Yorku a Miami. Z Európy sem lieta pravidelne linka z priamo z Londýna, alebo cez Trinidad. Denne lietajú linky medzi Grenadou a Barbadosom, Trinidadom a Sant Vincentom. Druhé letisko je v meste Carriacou. Lety z Point Salines sem premávajú denne. Pri odletoch z krajiny sa platí poplatok vo výške 20 USD.

Loďou: Nákladné lode premávajú pravidelne medzi Grenadou a ostrovom Carriacou. Starou loďou to trvá okolo štyroch hodín, moderné katamarany idú o polovicu kratšie a bývajú dvakrát drahšie. Ostrov Petit Martinique spája s Grenadou a Carriacou pravidelná lodná linka. Lode tiež premávajú na ostatné ostrovy krajiny.

Musíte vidieť

Carriacou – ostrov s prázdnymi plážami a krásnou scenériou;

St George's – jedno z najkrajších miest Karibiku

Fort George – najstaršia pevnosť Grenady s výhľadom na hlavné mesto St George's;

Grand Etang – národný park vo vnútrozemí ostrova 

Carib's Leap - historické miesto v severnej časti ostrova, kde poslední karibskí Indovia vyskočili z vysokého útesu

Pláž Grand Anse - najznámejšia pláž v Grenade

Morne Rouge Bay – jedna z najkrajších pláží v Grenade, ktorá sa nachádza na samote a v blízkosti oblasti Grand Anse

Levera Beach - pekná odľahlá pláž na severe Grenady s výhľadom na Grenadíny

Pláž Bathway - pláž so zlatým pieskom na severe Grenady

Fort Frederick – pevnosť vysoko nad morom s vynikajúcim výhľadom na St. George´s, Grand Anse, Grand Etang a južnú časť ostrova

Bay Gardens - tropická záhrada s dažďovým lesom




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa