Trinidad a Tobago

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Trinidad a Tobago  
Hlavné mesto: Port of Spain   
Rozloha: 5 131 km2
Počet obyvateľov: 1 359 193 (2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: južné Karibské more
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Podnebie:

Teploty sú  rovnaké po celý rok, v januári a v júli sú v Port of Spain priemerné teploty od  22°C do 31°C. Najsuchšie obdobie je od decembra do mája. Mierne obdobie dažďov trvá od júna do augusta. Krajina nie je v pásme hurikánov. 

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V PORT OF SPAIN

Mena: trinidadský a tobagský dolár (TTD)   
Jazyky: anglicky (úradný), hindu, španielsky
Správne členenie: 9 regionálnych rád, 2 mestské rady, 3 samosprávne obvody, 1 mestský okres  
Národnost. zloženie: Indovia (37,6%), Afričania (36 %), miešanci (24%), Arabi, Číňania
Náboženstvo:

kresťanstvo (49%), hinduizmus (18%), spirituálni baptisti (5,7%), islam (6%) a iné

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Havane
Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 0 7 204 1884, +53 0 7 204 1885
Mobil (pohotovostný): +53 526 305 84, prípadne: +53 526 305 34
Fax: +53 0 7 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

 

Záujmy štátu Trinidad a Tobago v SR zastupuje

Veľvyslanectvo Spojeného káľovstva v SR
Panská 16, 811 01 Bratislava
Tel: +421 2 5998 2000
Fax: +421 0 2 5998-2237
E-mail: bebra@internet.sk
Web: ukinslovakia.fco.gov.uk

Víza a doklady:

 

Pre občanov SR – platí bezvízový styk za účelom turistiky do 1 mesiaca. Za iným účelom ako turistika sú potrebné víza. Predĺženie pobytuV prípade potreby predĺžiť si pobyt je potrebné obrátiť sa na Imigračný úrad (Passport and Immigration Department) v Port of Spain.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: V roku 1498 tu pristál Krištof Kolumbus a pokrstil ostrov menom „La Isla de la Trinidad“. Na sledovali ho Španieli, ktorí časť pôvodného obyvateľstva vyviezli do ostatných krajín Južnej Ameriky. Prvú španielsku osadu tu založili až v roku 1592. Bez podpory domovskej krajiny sa ostrov ďalej nevyvíjal. Následne ostrov dobyli v roku 1797 Angličania. V roku 1830 zrušili otroctvo a nahradili ho dovozom lacnej pracovnej sily z Indie. Tento stav trval ešte sto rokov.
Kolumbus plával aj okolo ostrova Tobago, Španieli ho ale nekolonizovali. Počas 17. storočia o ostrov bojovalo mnoho krajín. V roku 1704 bol deklarovaný ako neutrálne územie, čo využili piráti a stal ich základňou. V roku 1763 s a Briti vrátili, ostrov sa stal ich kolóniou a za dvadsať rokov sem doviezli 10 000 afrických otrokov pre prácu na plantážach. Po zrušení otroctva a krachu spoločnosti na predaj cukru ekonomika ostrova padla na kolená.

V roku 1889 pripojili Angličania Tobago ku Trinidadu. Trinidad a Tobago získal nezávislosť v roku 1962. V 70.tych rokoch tu bola objavená ropa čo prinieslo ostrovoch čiastočnú prosperitu. V roku 1990 uskutočnilo 120 členov islamskej komunity na ostrove puč. Obsadili parlament, a zajali 45 rukojemníkov, medzi ktorými bol aj predseda vlády Robinson. Potom, ako odmietol odstúpiť, bol postrelený do nohy. Odvtedy sa krajina začala orientovať na cestovný ruch. Ostrovy sa stali zastávkou na drogovej ceste do USA, následkom toho bol v roku 1999 opätovne prijatý trest smrti. V 90.tych rokoch boli znovu objavené ložiská ropy. Napriek smerovaniu ku prosperite  sú medzi obyvateľmi obrovské sociálne rozdiely.

Bezpečnost. riziká: V krajine je všeobecne vysoká kriminalita, obzvlášť nebezpečná situácia je vo väčších mestách. Obeťou lúpežných prepadnutí a krádeží sa čoraz častejšie stávajú turisti a cudzinci. Odporúčame nosiť pri sebe len kópie dôležitých osobných dokladov a nevyhnutnú hotovosť. Vychádzať bez akýchkoľvek peňazí neradíme - lepšie je prísť o pár dolárov, ako sa stať obeťou fyzického napadnutia. Vzdajte sa večerných a nočných prechádzok, po zotmení nenavštevujte nestrážené pláže. Ostrovy nie sú vhodným miestom pre cesty osamelých žien.

Zdravotníctvo: Je na štandardnej úrovni, súkromné zariadenia sú lepšie vybavené. Nemocnice môžu žiadať dôkaz o schopnosti zaplatiť za zdravotné služby pred ošetrením. Platí v hotovosti. Odporúčame venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, na pitie používajte radšej kupovanú vodu vo fľašiach. Pred cestou odporúčame pribaliť dobre vybavenú cestovnú lekárničku s bežnými liekmi.

Internet (.tt): www.visittnt.com; www.trinidadexpress.com/; www.trinidadandtobagonews.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Počas 17. storočia bojovali o ostrov Tobago všetky vtedajšie mocnosti Anglicko, Holandsko Francúzsko. Napriek ich snaženiu, sa ostrova na krátky čas zmocnili Kurlanďania (dnes obyvatelia Lotyšska). 

Príroda miestnych ostrovov je úžasnou kombináciou juhoamerickej a karibskej rozmanitosti. Na ostrovoch žije množstvo rôznych druhov živočíchov, ako sú korytnačky, mravčiary, najrôznejšie druhy vtákov. Trinidad síce patrí medzi ostrovy Karibiku, ale od Venezuely ho delí len jedenásť  kilometrov. Národným vtákom je červený ibis.

Doprava

V krajine sa jazdí po ľavej strane. Platí tu medzinárodný vodičský preukaz.

Autopožičovní je pomerne dosť, na požičanie aut je potrebné byť starší ako 25 rokov.

Na obidvoch ostrovoch premáva veľké množstvo autobusových liniek spájajúcich väčšie mestá a dediny.

Cestná: Taxíkov je veľké množstvo, cenu je potrebné dohodnúť vopred. Je možné ich využiť na celodenné výlety. Premávajú tu tiež taxíky pre viacerých cestujúcich, väčšinou sú to minivany. Je to najčastejší spôsob dopravy pre miestnych obyvateľov. Požičovne áut sú pomerne rozšírené. Existuje niekoľko spoločností, ktoré prenajímajú autá - vrátane medzinárodných reťazcov, ako sú Budget a Hertz. Medzi miestne spoločnosti patria Auto Rentals, Kalloo a mnoho ďalších. Najlepšie je rezervovať si auto vopred. Ak sa vám to však nepodarí, pri príchode si môžete prenajať auto na letisku. Poznávacie značky áut na prenájom sú zvyčajne označené písmenom "R". Pozor si dávajte na vodičov, ktorí nedodržiavajú zákony cestnej premávky. Najčastejšie ide o neposlúchnutie červeného svetla, alebo o náhle odbáčanie bez smerového znamenia. Ak ste zvyknutí len na jazdu na pravej strane, dôrazne zvážte, či budete v krajine vôbec šoférovať. Rýchlostný limit na diaľnici je 80 km/h, ale iba zriedka sa dodržiava. Mnohé dopravné značky sú staré a nie sú dobre viditeľné.

Letecky: Lety z USA, Kanady Veľkej Británie Južnej Ameriky a ostatných ostrovov Karibiku pristávajú na ostrove Trinidad na letisko Piarco International, vzdialené od  Port of Spain 23 km. Na ostrove Tobago je medzinárodným letiskom Crown Point International. Trinidaské aerolínie (BWIA) a spoločnosť LIAT  lietajú na ostatné karibské ostrovy. Spoločnosť BWIA lieta medzi ostrovmi niekoľkokrát denne. Dĺžka letu je okolo 15 minút.

Loďou: Raz do týždňa odchádza z trinidadského  mesta Chaguaramas trajekt do venezuelského mesta Guiria. Medzi trinidadským Port of Spain  a tobagským Scarborough premáva trajekt každý deň. Cesta trvá päť hodín. Okrem trajektu medzi ostrovmi premáva aj „rýchlejší trajekt“, jeho cesta trvá dve a pol hodiny, ale jeho odchody sú nepravidelné. 

Medziostrovná doprava: pre cestu medzi Trinidadom a Tobagom existujú dve možnosti – cesta trajektom a letecky. Cestovanie letecky stojí približne 300 TT$ za  spiatočný let, ktorých denne premáva dvanásť . Doba letu je približne 25 minút a službu prevádzkuje spoločnosť Caribbean Airlines. Čo sa týka trajektu, existujú dva druhy trajektových služieb - rýchla a konvenčná. Cestovanie rýchlym trajektom stojí 50 TT$ za jednu cestu a 100 TT$ za spiatočnú. Cesta trvá približne 2,75 hodiny.

Musíte vidieť

Tobago Forest Reserve – najstarší národný park Karibiku;

Port of Spain – hlučné a pulzujúce hlavné mesto;

Asa Wright Nature Center – bývalá plantáž, dnes rezervácia dažďového pralesa;

Fort King George – pevnosť z koloniálnych čias na ostrove Tobago;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa