Zambia

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Zambijská republika  
Hlavné mesto: Lusaka    
Rozloha: 752 614 km2
Počet obyvateľov: 14,2 milióna (údaj z roku 2012)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Južná Afrika
Časové pásmo: Slovensko +0 hod.
Podnebie:

Tropické, teploty závisia od nadmorskej výšky, obdobie dažďov od októbra do apríla.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE LUSAKA

Mena: zambijská kwacha (ZMK)         
Jazyky: anglický (úradný); bantuské jazyky   
Správne členenie: 9 provincií
Národnost. zloženie: bantuské kmene (Bemba, Nandža, Tonga, Lozi) 98%, Európania
Náboženstvo:

kresťanstvo (85,5%), islam, hinduizmus

Diplomatické zast.:

Slovensko nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne príslušné je Veľvyslanectvo SR v Pretórii v Juhoafrickej republike.

Veľvyslanectvo SR v Pretórii  
930 Arcadia Street, Arcadia 0083 Pretoria, South Africa
Telefón: +27 12 3422 051
Mobilný telefón:  +27 0 83 3041599
E-mail: emb.pretoria@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/pretoria

 

V rámci konzulárnej spolupráce nevyhnutnú konzulárnu pomoc a asistenciu v prípade núdze, katastrofy alebo krízy bude slovenským občanom a krajanom v Zambii poskytovať Honorárny konzul SR v Lusake Jaroslav Kulich alebo prípadne Veľvyslanectvo členskej krajiny so sídlom v Lusake (Nemecko, Dánsko, Francúzsko)

Honorary Consulate of the Slovak Republic
Kariba Road No. 5459 Kalunou, P.O. Box 33088, Lusaka, Zambia
Tel.: +260 211 292 219
Fax: +260 1 290 922
E-mail.: kenan292219@gmail.com

Víza a doklady:

 

Občania Slovenskej republiky potrebujú na vstup do krajiny platný cestovný doklad, vízum a potvrdenie o očkovaní proti žltej zimnici v Medzinárodnom očkovacom preukaze. Vízum je možné získať na Veľvyslanectve Zambie so sídlom v Berlíne ešte pred príchodom do krajiny (Berlín D-10117, Axelspringerstrasse 54A, tel: +49 302 062 940). Vízum je možné vybaviť aj na letisku a na hraničnom prechode Zambie (poplatok 50.- USD), avšak doporučujeme si túto skutočnosť overiť s príslušným Veľvyslanectvom Zambie.

V prípade návštevy vodopádov aj zo zimbabwianskej strany je nutné mať zambijské vízum aspoň na dva vstupy (a samozrejme vízum zimbabwianske aspoň na 1 vstup).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pôvodnými obyvateľmi krajiny boli Khonovia a Sanovia, ktorí pred expanziou bantuských kmeňov postupovali ďalej na juh. Medzitým založili Šonovia ríšu Monotopama, ale väčšina predkov dnešného obyvateľstva prišla až s poslednou vlnou prisťahovalcov bantuskej národnosti. Itch najvýznamnejšími štátmi bola lundská ríša a štát Brotsov založené v 18. storočí. V roku 1851 Zambiu navštívil anglický cestovateľ David Livingstone, objaviteľ Viktóriiných vodopádov. V roku 1890 krajinu ovládla Britská juhoafrická spoločnosť. Neskôr sa Zambia stala súčasťou protektorátu Severná Rodézia. Európskych kolonistov sem prilákali novoobjavené zásoby medi. V roku 1953 bola Severná Rodézia spojená s Južnou Rodéziou a Malawi do spoločnej federácie. Táto bola zrušená v roku 1963 a o rok neskôr Zambia získala nezávislosť. Prvým prezidentom sa stal Kenneth Kaund.

Jeho vláda sa časom zmenila na diktatúru. V roku 1975 boli znárodnené všetky podniky a súkromná pôda. Demonštrácie a občianske nepokoje v roku 1990 prinútili Kaunda aby zlegalizoval opozičné strany. V prvých  slobodných voľbách sa stal prezidentom Frederick Chiluba.V krajine prevládali problémy zo zásobovaním potravinami a často dochádzalo ku násilným protestom obyvateľstva. Výnimočný stav v krajine bol zrušený v roku 1998. Súčasným prezidentom je Levy Mwanawasa a v krajine zavládlo obdobie relativnej stability.         

Bezpečnost. riziká: V hlavnom meste Lusake ale i ďalších väčších mestách je reálne riziko krádeží, prepadov osôb i automobilov. Odporúča sa cestovať v uzamknutom automobile so zatvorenými oknami v žiadnom prípade nie v noci. Je nutné zachovávať ostražitosť a dodržiavať základné pravidlá bezpečnosti.

Zdravotná starostlivosť: Imigračné úrady Zambie môžu požadovať záznam o zaočkovaní proti žltej zimnici a cholere. Odporúča sa zaočkovanie proti hepatitíde A a týfusu. V krajine je riziko nákazy maláriou, preto je odporúčané užívanie profylaktík pred cestou a repelenty proti hmyzu počas pobytu. V niektorých lokalitách existuje riziko nákazy spavou nemocou. Kúpanie v jazerách, riekach a stojacích vodách sa neodporúča (riziko nákazy bilharziou). V prípade, že sa kontaktu s takouto vodou nemožno vyhnúť (kanoe, rafting), dbajte o dôkladné osušenie. Rozšírené sú aj črevné ochorenia a evidujeme prípady ochorení na detskú obrnu.Odporúča sa navštíviť len súkromné zdravotnícke zariadenia, pretože štátne zdravotnícke zariadenia nedosahujú úroveň európskeho priemeru. V krajine pôsobí dobre vybavená záchranná služba rýchlej pomoci MARS. Odporúčame piť len balenú stolovú vodu.

Internet (.zm): www.zambiatourism.com,https://allafrica.com/zambia/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (nie)

Doprava

Cestná: V Zambii sa jazdí po ľavej strane vozovky, vyžaduje sa medzinárodný vodičský preukaz. Dopravné komunikácie v hlavnom meste sú dobrom stave, väčšina ciest je opravená. Mimo hlavného mesta sú cesty neudržiavané a miestami veľmi nebezpečné (hlboké jamy, zničené okraje asfaltových ciest).  V Zambii sa periodicky vyskytujú akútne nedostatky pohonných hmôt, preto odporúčame zvážiť vlastnú zásobu predovšetkým pri cestách na väčšie vzdialenosti.

Letecky: Medzinárodné letisko v Lusake zabezpečuje letecké spojenie so svetom. Taxislužba funguje. Neexistuje však mestská hromadná doprava európskeho typu.

Musíte vidieť

Zambia ponúka turistom neopakovateľné zážitky zo safari, návštev národných parkov a samozrejme pohľad na Viktóriine vodopády. Hladina rieky Zambezi (ktorá vytvára vodopády) však závisí od obdobia a jej hladina v období sucha v oblasti vodopádov na zambijskej strane je pomerne nízka. Preto pri návšteve vodopádov zo zambijskej strany v tomto čase možno rátať so sklamaním, keďže vodopády sú takmer vyschnuté. V turistických lokalitách sú vhodné ubytovacie zariadenia od kempovacích priestorov po luxusné chaty a hotely. Medzinárodné hotely sú vo väčšine veľkých miest. Odporúča sa ubytovanie rezervovať pred cestou, keďže kapacity zariadení sú limitované.

Viktóriine vodopády a vodopády Ngonye – sú pod nimi pereje vhodné na rafting. Hladina rieky Zambezi však býva v období sucha na zambijskej strane nízka, doporučuje sa vybrať si na návštevu vhodné obdobie. V prípade návštevy vodopádov zo strany Zimbabwe je potrebné mať zambijské vízum aspoň na dva vstupy a tiež vízum Zimbabwe aspoň na 1 vstup;   

Národný park South Luangwa z najvyššou populáciou slonov v Afrike a parky Kafue a Sioma Ngwezi. Príroda v Zambii je považovaná za jednu z najzaujímavejších na svete  - okrem slonov tu žijú vo voľnej prírode levy, hrochy, byvoly, zebry a žirafy. Na savanách  a v pralesoch rastú majestátne baobaby;

Najvyšší vrch krajiny - Mwanda Peak (2150 m).




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa