Rovníková Guinea

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Republika Rovníkovej Guiney     
Hlavné mesto: Malabo 
Rozloha: 28 051km2
Počet obyvateľov: 797 457 (odhad 2018)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Podnebie:

Rovníkové, studenšie je obdobie medzi mesiacmi jún a september s dostatkom zrážok. Najslnečnejšími mesiacmi sú január a február. V tomto období je aj najnižší počet zrážok,  teploty však zostávajú vysoké.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE MALABO

Mena: stredoafrický frank (CFA)                           
Jazyky: španielsky (úradný), Fang, Bubi Ibo
Správne členenie: 7 provincií 
Národnost. zloženie: národnosti : Fangovia (86%), Bubiovia (7%), Mdowe (3%)
Náboženstvo:

Katolíci (90%)  

Diplomatické zast.:

SR nemá v Rovníkovej Guinei diplomatické zastúpenie. Príslušným je

The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District, Abuja, Nigéria
Telefón:+234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný):+234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

Víza a doklady:

 

Pre slovenských občanov cestujúcich do Rovníkovej Guiney platí vízová povinnosť. Vízum sa zvyčajne udeľuje s platnosťou na 30 dní.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: V 12. a 13. storočí prišli na územie dnešnej Rovníkovej Guinei kmene Bantu. Našli tu pôvodných obyvateľov Pygmejov a Ndowov. Vzápätí vypukli medzi kmeňmi kruté boje. Neskôr sa sem prisťahovali bojovné kmene Fangov. Ich odpor zamedzil Európanom, aby toto územie plne kolonizovali. Dlhodobý obchod s otrokmi Fangov zahnal do vnútrozemia, pobrežia sa zmocnili ihneď po zrušení otroctva. Ostrov Bioko obývali kmene Bubi od 13. storočia. V 15. storočí sem prišli Portugalci. V roku 1778 predali ostrov Španielom. Začiatkom 19. storočia sa ostrov stal centrom Európskeho obchodu s otrokmi, neskôr sa stal najdôležitejšou španielskou dŕžavou v rovníkovej Afrike. Počas španielskej vlády zostalo vnútrozemie krajiny nepreskúmané.

Španieli začali kolóniu rozvíjať až po roku 1939. Čiastočnú autonómiu dostala krajina v roku 1963. Nezávislosť bola vyhlásená až v roku 1968. Po odchode Španielov zostala krajina v krachu. Prezidentom sa stal Francisco Macias Nguema. V roku 1972 sa vyhlásil za doživotného vodcu. Začala sa vláda teroru a brutality. Tisíce ľudí bolo zabitých, alebo uväznených. V tomto období bola Guinea doslovne odrezaná od sveta. Vláda prezidenta Maciasa skončila v roku 1979 prevratom a následnou popravou. Dve tretiny obyvateľov z krajiny ušli, alebo boli popravení. Prvé voľby sa uskutočnili v roku 1993. Americkí pozorovatelia ich nazvali „paródiou na demokraciu.“ Po objavení ložísk ropy to vyzeralo na zmenu politickej  a sociálnej situácie v krajine. Vláda prezidenta Obianga Nguemasu však tvrdo potláča akékoľvek opozičné strany alebo hnutia.

Potom, ako bol v roku 2004 potlačený ďalší z pokusov o štátny prevrat, bolo z krajiny deportovaných množstvo cudzincov. Rovnako boli potrestaní aj hlavní aktéri prevratu, juhoafričan Nick du Toit a jeho kolega Simon Mann, nájomní vojaci ktorí mali za úlohu zvrhnúť prezidenta Teodora Nguema Mbasoga Obianga a uvoľniť miesto pre opozičného vodcu žijúceho v exile, Severa Mora. Podporovateľom a financovateľom prevratu, medzi ktorými figuroval aj Mark Thatcher, syn bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, boli prisľúbené ropné práva, pokus o prevrat však dramaticky zlyhal. V marci 2004 došlo k zatknutiu Manna, du Toita a 60 ďalších účastníkov, počas pristátia v Harare, v Zimbabwe, kde sa malo uskutočniť naloženie zbraní. Du Toit bol okamžite prevezený do väzenia Black Beach, ktoré Amnesty International nazýva „peklom na zemi“. Simon Mann strávil prvé štyri roky vo väzení v Zimbabwe a potom bol prevezený do Malaba, kde si mal odsedieť ďalších 34 rokov. Prezident Obiang sa ale na začiatku roku 2009 rozhodol oslobodiť Manna, du Toita a ďalších obvinených väzňov pre dobré správanie.

Možno, aby sa zabránilo ďalším pokusom o štátny prevrat, uviedol úradujúci prezident v roku 2011 nový projekt, vybudovanie nového hlavného mesta Oyala hlboko v džungli. Malo by byť domovom pre asi 200 000 obyvateľov a jeho dokončenie sa plánuje na rok 2020. Zatiaľ sa podarilo vybudovať šesťprúdové diaľnice, hotely, letisko, nákupné centrá a americkú univerzitu pre Strednú Afriku.

Bezpečnostné riziká: Nedoporučuje sa vychádzať do neznámych miest po zotmení. Vhodné je mať seriózneho partnera alebo sprievodcu znalého miestnych pomerov. Cestovať mimo Malabo a na pevninskú časť krajiny (správne centrum mesta Bata) se nedoporučuje bez písomného súhlasu polície.

Zdravotníctvo: Donedávna bola na veľmi nízkej úrovni, dodnes je najčastejšou chorobou malária. Na ostrove Pagalu zaznamenali epidémiu cholery, po ktorej sa táto malá časť krajiny stala neobývateľnou. Zásluhou rapídneho rastu ekonomiky a opatrení vlády od roku 2002 sa starostlivosť o populáciu zlepšuje. Zahraničným návštevníkom sa v prípade naliehavosti odporúča vyhľadať niektorú zo súkromných kliník v najväčších mestách (Malabo, Bata).

Internet (.gq): https://allafrica.com/equatorialguineawww.malabo.com/    

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Doprava

Cestná: Cesty v Rovníkovej Guinei sú vo vynikajúcom stave. Na všetkých cestách, ktoré sa nachádzajú mimo miest sa platí mýto. Požičovne áut sú relatívne drahé a pri prevzatí je potrebné splatiť vysokú zábezpeku. Na letisku v Malabe má kanceláriu väčšina medzinárodných spoločností prenajímajúcich autá. Spoločnosť Hotel Autos Litoral má pobočku v hoteli Ibis, blízko letiska a jednu kanceláriu v meste Bata. V prípade potreby je v ponuke auto aj so šoférom. Pre cestovateľov je v krajine potrebný medzinárodný vodičský preukaz.

V mestách funguje množstvo zdieľaných taxíkov, ktoré sa dajú zastaviť z ulice. Zvyčajne sú to biele vozidlá s farebným pruhom na bočnej strane. Ak idú v smere cesty a majú voľné miesto, zastavia na zamávanie. Pre dlhšie trasy alebo výlet okolo ostrova Bioko je vhodnejšie dohodnúť si cenu s taxikárom vopred.

Autobusová: V Rio Muni premáva provinčná autobusová spoločnosť Kassav Express. Pohodlnejšie a rýchlejšie zohnateľné sú však aj v tejto časti zdieľané taxíky.

Letecká : Malabo International Airport leží 9 km západne od centra mesta Malabo. Bata International Airport tiež nesie pomenovanie medzinárodné, ale zatiaľ prevádzkuje len jednu medzinárodné spojenie s Niamey, v Nigery. Letisko sa nachádza 4 km severne od mesta.

Musíte vidieť

Malabo – najkrajšie mesto krajiny, s množstvom barov, klubov a farebných afrických trhovísk;

Bata -  hlavné mesto kontinentálnej časti krajiny, v jeho okolí sú jedni z najkrajších  pláží na svete;

Monte Alen – turistami neobjavený národný park s typickým dažďovým pralesom;

Ureca – prekrásne pláže s hniezdiskami  vzácnych korytnačiek;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa