Kde sa dá bezpečne kúpať (5)

2007-07-27 15:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V 30. kalendárnom týždni na Slovensku ustúpili extrémne teploty, zotrváva však teplé letné počasie a kúpaliská sú využívané na maximum. Ich prevádzka je vo väčšine prípadov bezproblémová a k prekračovaniu kapacít nedochádza.



Prírodné kúpaliská

K 27.7.2007 je na Slovensku v prevádzke 19 prírodných kúpacích oblastí s organizovanou rekreáciou a o prevádzkovanie ďalšieho kúpaliska požiadal 1 prevádzkovateľ. O prevádzkovanie ostatných vodných plôch na Slovensku nikto nepožiadal. Kvalita vôd na významných prírodných kúpaliskách bez prevádzkovateľa je sledovaná úradmi verejného zdravotníctva v dvojtýždňových intervaloch. V prípade menších vodných plôch je kvalita sledovaná len orientačne, prípadne sledovaná nie je a kúpanie je na vlastné nebezpečenstvo.

  • Bratislavský kraj Voda na sledovaných prírodných kúpaliskách vyhovuje na kvalitu vôd na kúpanie s výnimkou lokality Malé Leváre, kde je zvýšený výskyt siníc a na Obecný úrad v Malých Levároch bol zaslaný podnet na osadenie výstražných tabúľ.
  • V Banskobystrickom kraji bola na RÚVZ so sídlom v Lučenci doručená žiadosť na prevádzkovanie prírodného kúpaliska s vybavenosťou VN Ružiná - časť Ružiná od 1.8.2007. Kvalita vody v tejto časti vodnej nádrže podľa posledných výsledkov z 18.7.2007 spĺňala požiadavky NV SR č. 252/2006 Z. z.. Požiadavkám na vodu na kúpanie podľa posledných výsledkov vyhovujú i ďalšie prírodné kúpaliská v tomto kraji: VN Ružiná - časť Divín, VN Teplý vrch - pláž Drieňok, pláž Ormet, Vindšachtské, Veľké Richňavské, Veľké Kolpašské, Počúvadlianske jazero, Štiavnické bane - Evičkino jazero a Banská Štiavnica - Belianske jazero. Posledné dve lokality sú sledované len raz ročne. V mikrobiologikých ukazovateľoch nevyhovela podľa posledných rozborov kvalita vody Dolno-Hodrušského jazera v okrese Žiar nad Hronom. Výsledky rozborov vody štrkoviska Tona Šurany v Nitrianskom kraji opätovne potvrdili nevyhovujúcu kvalitu (farba a fenoly).

Situácia na ostatných prírodných kúpaliskách zostáva nezmenená.

Lokality s povolenou rekreáciou

  • BA kraj - Kuchajda, Zlaté Piesky, Slnečné jazerá
  • TT kraj - RO Kunovská priehrada, Gazarka Šaštín Stráže
  • BB kraj - VN Teplý vrch - pláž Ormet, VN Teplý vrch - pláž Drieňok, Ružiná - pri obci Divín
  • TN kraj - Prievidza - plážové kúpalisko
  • ZA kraj - Autokemping Liptovský Trnovec
  • KE kraj - 4 strediská na Zemplínskej Šírave: Hôrka, Medvedia Hora, Kamenec, Biela  Hora, Vinianske Jazero Vinné, Jazero Košice
  • PE kraj - lokality Tíšava a Valkov na Veľkej Domaši, Prešov - Delňa

Umelé kúpaliská

V 30. týždni malo na Slovensku povolenú prevádzku 137 sezónne využívaných kúpalísk s 408 bazénmi, žiadosti prevádzkovateľov 10 kúpalísk a 29 bazénov k prevádzke sú v štádiu posudzovania. Mimo prevádzky pravdepodobne zostane v tejto letnej turistickej sezóne 17 kúpalísk, o prevádzku ktorých nikto nepožiadal.

  • V Trnavskom kraji bolo v 30. týždni  vydané povolenie pre kúpalisko Slavia v Trnave. O uvedenie zariadenia do prevádzky a schválenie prevádzkového poriadku nového zariadenia Vodný svet požiadal prevádzkovateľ  Termál Centrum Galandia v Galante dňa 24.7. 2007.  Otvorenie je plánované k 1.8.2007 a do prevádzky je predpokladané uvedenie spolu 7 vnútorných a vonkajších bazénov a 3 tobogánov. Na TK Horné Saliby a na kúpalisku Modrá Perla vo Veľkých Úľanoch  v okrese Galanta boli za nedodržanie  prevádzkového poriadku a za porušenie právnych predpisov udelené blokové pokuty. 
  • V Banskobystrickom kraji bola dňa 25.7.2007 povolená prevádzka letného  kúpaliska v meste Revúca a boli doručené žiadosti o prevádzkovanie letných kúpalísk v Koprivnici v okrese Veľký Krtíš a letného kúpaliska v Hodruši - Hámroch. Povolená bola tiež prevádzka kúpaliska SOU drevárskeho Žarnovici.
  • Ku sezónnym kúpaliskám s povolenou prevádzkou pribudol dňa 23.7.2007 vonkajší bazén pri penzióne Lagáň Radava v okrese Nové Zámky. V Nitrianskom kraji boli ďalej  riešené i niektoré problémy v prevádzke kúpalísk - pokuta bola uložená na základe nedostatkov v prevádzkovaní kúpaliska Rekreačné zariadenie Margita - Ilona v okrese Levice,  opatrenia na predchádzanie ochoreniam boli vydané v súvislosti s výskytom termotolerantných améb pre bazén penziónu Energy I v Podhájskej a nevyhovujúca mikrobiologická kvalita bola riešená nariadením opatrení na Letnom kúpalisku Topoľčany.
  • Vykonanie nápravných opatrení bolo nariadené i prevádzkovateľovi termálneho kúpalisku vo Vrbovom pre zhoršenie mikrobiologickej kvality vôd najmä v sedacom bazéne. Iné mimoriadne situácie sa v Prešovskom kraji napriek pretrvávajúcemu teplému počasiu nevyskytli.
  • V Trenčianskom kraji boli hlásené RÚVZ so sídlom v Bojniciach prekročenie limitov chemických ukazovateľov - amoniak a CHSK v letných kúpaliskách - Považská Bystrica, Púchov, Lednické Rovne a Košeca. Na odstránenie zistených nedostatkov boli prijaté opatrenie.

V prevádzkovaní kúpalísk v ostatných krajoch nenastali oproti minulému týždňu zmeny a neboli zistené nedostatky pri ich prevádzkovaní. Mimoriadne situácie súvisiace s prevádzkou kúpalísk a priebehom letnej turistickej sezóny neboli zaznamenané.

 Zdroj/autor:uvzsr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa