Máme len dva päť hviezdičkové hotely

2008-01-30 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nové päťhviezdičkové hotely, ktoré sa v najbližšej dobe objavia na Slovensku, nemusia štandardom služieb zodpovedať svojim susedom v iných krajinách.



 

Kritéria na prideľovanie hviezdičiek si totiž určuje každý štát sám. Môže sa teda stať, že počet hviezdičiek pridelený k hotelu nemusí v rôznych krajinách korešpondovať. Luxusné svetové hotelové siete zvučných mien však väčšinou uplatňujú rovnaký štandard vo všetkých krajinách, do ktorých trhu vstúpili. "Ubytovacie zariadenia sa podľa druhu delia na kategórie a podľa vybavenia, úrovne a rozsahu poskytovaných služieb na triedy. Práve triedy sa označujú hviezdičkami od najnižšej triedy H* po najvyššiu H*****," komentuje generálna sekretárka Združenia hotelov a reštaurácií Zora Dundeková.

Prideľovanie hviezdičiek na Slovensku určuje Vyhláška 419/2001 Zbierky zákonov a každý hotelier sa zatrieďuje sám podľa klasifikačných a fakultatívnych znakov. Zatriedenie je kontrolované Slovenskou obchodnou inšpekciou a Živnostenským úradom.

V súčasnosti sa na Slovensku nachádzajú iba dva hotely s označením H***** a to Arcadia v Bratislave a Thermia Palace v Piešťanoch. Oba fungujú od roku 2007. "Nárast hotelov H***** sa na Slovensku predpokladá predovšetkým v Bratislave. Dôvody, pre ktoré budú vznikať, sú predovšetkým ekonomického charakteru," domnieva sa Dundeková.

Medzi takéto dôvody podľa nej možno zaradiť predovšetkým nárast a etablovanie zahraničných investorov na Slovensku a s tým spojený rozmach náročnej biznis-klientely. Taktiež sem možno započítať rozvoj kongresového cestovného ruchu, úspešnú štátnu propagáciu Slovenska na zahraničných trhoch a vyššiu kúpyschopnosť domáceho obyvateľstva. To všetko podľa Dundekovej vedie k priťahovaniu veľkých zahraničných hotelových sietí.

Zdroj/autor:zhr,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa