Vojaci na Annapurne

2008-03-28 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/NEPÁL - Po zhruba dvojročnej príprave členovia slovenskej vojenskej horolezeckej expedície Annapurna 2008 odcestovali v stredu 26. marca do Himalájí.



Cieľom 12-členného expedičného tímu vrátane filmového štábu je pokus o dosiahnutie vrcholu severnej steny Annapurny I. (8091 metrov) tzv. poľskou cestou. Na Slovensko by sa mali vrátiť o dva mesiace v poradí už zo štvrtej takejto expedície. Zorganizoval ju Vojenský horolezecký klub Roháče.

"Táto cesta severozápadným rebrom bola vylezená prvýkrát v roku 1996 a doposiaľ nemá opakovanie. To znamená, že tento náš pokus bude v prípade úspechu prvým opakovaním tejto poľskej cesty. Máme v kútiku duše také prianie doliezť si variant v nemeckej ceste, kde nám (v roku 2005) na vrchol chýbalo 25 - 30 výškových metrov," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii vedúci expedície Ján Matlák. Poľskú cestu podľa jeho slov vybrali s cieľom zabezpečiť menšiu mieru objektívneho rizika: "Táto cesta je objektívne najbezpečnejšia zo všetkých možností, ktoré existujú v severnej stene Annapurny."

Po dvoch dňoch oddychu a doplnení materiálu v Káthmandu členovia expedície vyrazia pod severnú stenu Annapurny. Dúfajú, že sa vyhnú štrajku nosičov. Pochod by nemal byť dlhší ako šesť dní. Samotný návrat na Slovensko je naplánovaný na 25. mája.

História občianskeho združenia Vojenský horolezecký klub Roháče je pomerne krátka. Klub založili rok pred expedíciou Annapurna 2005. Združuje predovšetkým vojakov profesionálov, vojakov v zálohe a príslušníkov Ministerstva vnútra SR okrem policajtov i členov Horskej záchrannej služby. Matlák konštatoval, že Ministerstvo obrany SR poskytlo na tento projekt dotáciu, ktorá tvorí desať percent z celkového rozpočtu expedície.

 

Zdroj/autor: vhk,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa