Airbus A380 úspešne ukončil prvý let

2007-10-26 11:00:00 |   |    | 

SINGAPUR/AUSTRÁLIA - Najväčšie dopravné lietadlo Airbus A380 pristálo včera bezpečne v austrálskom Sydney, kde ukončilo svoj prvý komerčný let zo Singapuru.



 

 

Dlho odkladaná premiérová cesta trvala obriemu stroju leteckej spoločnosti Singapore Airlines zhruba sedem hodín. O bezpečnosť a pohodlie 455 cestujúcich sa starala približne 30-členná posádka zahŕňajúca štyroch pilotov. Pasažieri zaplatili za letenku od 560 do 100 tisíc amerických dolárov (13 000 až 2,3 milióna Sk) v propagačnej charitatívnej aukcii.

A380 s dvoma palubami pre cestujúcich sa môže v singapurskej verzii pochváliť v prvej triede aj luxusnými apartmánmi so skutočnými posteľami, ale tiež dosiaľ najtichším interiérom. Lietadlo sa dnes vráti do Singapuru. Singapore Airlines by mali prevziať ďalších päť Airbusov A380 v budúcom roku.

Účasť na prvom komerčnom lete najväčšieho civilného dopravného lietadla na svete bola vecou prestíže. Letenky na linku SQ380 sa nepredávali ako zvyčajne v rezervačnom systéme dopravcu, ale na webe internetovej aukčnej spoločnosti eBay. Zvedavcov, ktorí si otvorili web a zisťovali podmienky aukcie, bolo vyše 26 miliónov zo 160 krajín. Vyše dvetisíc z nich podľa informácií Singapore Airlines zaplatilo aukčný vklad, aby mohlo dražiť.

Jeden singapurský občan za 56-tisíc amerických dolárov vydražil tri miesta v prvej, dve v obchodnej a jednu v ekonomickej triede. Je to približne dvoj až trojnásobok ceny, za ktorú sa letenky na ďalšie dni predávajú. Najúspešnejší boli dražitelia z Austrálie a Singapuru. Aukcia bola dobročinnou akciou a jej výťažok vo výške takmer dva milióny singapurských dolárov (v prepočte asi 32 mil. Sk) bude rozdelený medzi troch príjemcov. Tretinu získa Singapurský obecný nadačný fond, tretinu dve detské nemocnice v Sydney a tretinu spoločnosť Lekári bez hraníc.

Airbus A 380 - Vývoj nového typu dopravného lietadla so štandardným vybavením pre 555 cestujúcich sa začal v roku 1994. Montáž prvého superjumba odštartovali v roku 2000. Náklady na jeho vývoj presiahli 12 miliárd eur (vyše 403 miliárd Sk). Nový Airbus je 73 metrov dlhý, 24,1 metra vysoký a rozpätie jeho krídel dosahuje takmer 80 metrov. Dolet 560-tonového kolosu je 15.000 kilometrov. Výrobca uvádza, že na 100 kilometrov letu a cestujúceho dosahuje spotreba tri litre paliva. Náklady na kilometer a sedadlo sú o 20 percent nižšie ako u doterajších najväčších dopravných strojov.


Zdroj/autor: singapore airlines,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa