Najvyššie položené letisko sveta

2008-04-16 15:00:00 |   |    | 

ČÍNA/Tibet/ video - Najvyššie položené letisko sveta sa nachádza v tibetskej Lhase.



Každoročne ním prejde vyše milión cestujúcich. Frekventovanosť lhaského letiska Gonggar sa zvyšuje i napriek konkurencii železnice spájajúcej Tibet a Čching-chaj, ktorú otvorili v lete 2006. Konkurencia železnice spôsobila pokles cien leteniek, čo podnietilo k ceste do tohto himalájskeho regiónu ešte viac ľudí.

Lhaské letisko Gonggar sa nachádza vo výške 3650 metrov nad morom. Druhé najvyššie položené letisko sveta je tiež na území Tibetu - vo východnom meste Kamdo. Tretie civilné letisko v Tibete otvorila Čína v júni a štvrté má v úmysle vybudovať v meste Ngari v západnej časti Tibetu.

Letiská i nová železnica podľa Pekingu pomôžu rozvoju chudobného Tibetu. Aktivisti za Tibet však varujú, že tento dopravný rozmach len urýchli migráciu Číňanov do tejto oblasti a prispeje k rýchlejšiemu zániku tibetskej budhistickej kultúry.

Duchovný a politický vodca Tibetu, XIV. dalajláma, opustil Lhasu v roku 1959, deväť rokov po vpáde čínskej komunistickej armády do Tibetu a v roku krvavého potlačenia povstania Tibeťanov proti čínskej nadvláde. Odvtedy žije v indickom exile. Tibet má v rámci Číny štatút autonómnej oblasti.


Zdroj/autor: tasr,sinchua,drom

VIDEO Lhasa Gonggar Airport - odlet



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa