Tibet otvorí hranice

2008-04-04 10:00:00 |   |    | 

Krvavé nepokoje, ktoré sa odohrali 14. marca v hlavnom meste Lhasa, si totiž vyžiadali až šesťtýždňové uzavretie hraníc. Majitelia cestovných kancelárií, hotelov a reštaurácií sa sťažujú na nedostatok zákazníkov a veľké straty.

Počas demonštrácií boli zničené stovky predajní, stánkov a ďalších podnikov zameraných na turizmus. Úrady tvrdia, že až 80 percent zničených prevádzok bolo znovu otvorených.

Turistický ruch je pre ekonomiku Lhasy najväčším zdrojom príjmov. Mesto oplýva množstvom pozoruhodných pamiatok, ako sú paláce Potala či Norbulinka, bývalé sídla dalajlámu. Tie boli opätovne sprístupnené verejnosti, avšak ešte stále zostáva mnoho chrámov a kláštorov, do ktorých sa návštevníci nedostanú. Za múrmi týchto budov sú zatiaľ mnísi podrobovaní policajným výsluchom. Zodpovedné miesta však nepotvrdili, či tieto pamätihodnosti po 1. máji sprístupnia.

Cestovný ruch priamo alebo nepriamo zamestnáva 140 tisíc ľudí z trojmiliónovej populácie Tibetu. "Strechu sveta" navštívilo vlani až 2,7 milióna turistov a tento rok sa očakáva ich prílev až o 30 percent väčší.

Cestovné kancelárie chystajú množstvo zliav a výhodných ponúk, aby prilákali znepokojených klientov späť a vláda prisľúbila skúšanému odvetviu pomoc v podobe daňových úľav a iných benefitov.

 

Zdroj/autor: tasr,drom

VIDEO Lhasa 





Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa