AKO sa stať sprievodcom cestovného ruchu

2010-04-09 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na Slovensku má činnosť sprievodcu cestovného ruchu charakter ohlasovacej viazanej živnosti.



V právnom rámci zákona č.455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov sa od každej fyzickej (i právnickej) osoby, ktorá má záujem alebo vykonáva sprievodcovskú činnosť podnikateľským spôsobom na území SR, vyžaduje nadobudnutie živnostenského oprávnenia. Dokladom o jeho nadobudnutí je vydaný Živnostenský list.

Podmienkou k jeho vydaniu je preukázanie osobitnej odbornej spôsobilosti žiadateľa.

Žiadateľ môže preukázať odbornú spôsobilosť aj prostredníctvom zodpovedného zástupcu. Podmienkou získania podnikateľského oprávnenia je Osvedčenie o získanom vzdelaní, ktoré môže vydať iba Ministerstvom školstva SR akreditované vzdelávacie zariadenie podľa zákona č.386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní a o zmene zákona Národnej rady Slovenskej republiky č.387/1996 Z. z. o zamestnanosti v znení zákona č.70/1997 v znení neskorších predpisov.

Podmienky reglementácie sprievodcovskej činnosti paralelne upravuje aj osobitný zákon, ktorým je zákon č.281/2001 Z. z. o zájazdoch, podmienkach podnikania cestovných kancelárií a cestovných agentúr a o zmene a doplnení Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov.

S účinnosťou od 1.júna 2006 došlo zákonom č.186/2006 Z. z. k jeho novelizácií, ktorou dochádza aj k osobitnej úprave výkonu činnosti sprievodcu cestovného ruchu nasledovne:

 

§ 5a

ods. 1 - Sprievodca v cestovnom ruchu je fyzická osoba, ktorá sprevádza objednávateľov a podáva v dohodnutom jazyku výklad o kultúrnom a prírodnom dedičstve a má odbornú spôsobilosť, na ktorú má osvedčenie o získanom vzdelaní v zmysle § 8 zákona č. 386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní a o zmene zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 387/1996 Z. z. o zamestnanosti v znení zákona č. 70/1997 Z. z. v znení neskorších predpisov

§ 7
ods. 1 - cestovná kancelária je povinná ..., písm. c) - poverovať výkonom sprievodcovskej činnosti len osoby, ktoré majú osvedčenie o získanom vzdelaní v akreditovanej vzdelávacej ustanovizni.

 

Novoupravené podmienky odbornej spôsobilosti pre sprievodcu CR (Osvedčenie o získanom vzdelaní) sa na sprievodcov CR nevzťahujú iba od 01. 06. 2006, kedy nadobudlo ustanovenie § 5a účinnosť, ale od 01. 09. 2001, kedy nadobudol účinnosť zákon č.279/2001 Z. z. (novela živnostenského zákona). Ide teda iba o zosúladenie doteraz platného živnostenského zákona so zákonom o zájazdoch a podmienkach podnikania cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Činnosť sprievodcu cestovného ruchu môže vykonávať na území SR aj zahraničná fyzická (i právnická) osoba. V právnom rámci Obchodného zákonníka (§ 21 a nasl.) ako aj živnostenského zákona (§ 5 ods.3) zahraničná osoba môže vykonávať živnosť za rovnakých podmienok ako slovenská osoba. V tomto význame sa na zahraničnú osobu vzťahujú rovnaké podmienky prevádzkovania živnosti (vykonávania podnikateľskej činnosti) na území SR ako aj na slovenskú osobu.

V oboch prípadoch podmienkou vykonávania sprievodcovskej činnosti je živnostenské oprávnenie nadobudnuté na základe predchádzajúceho získania Osvedčenia o získanom vzdelaní.

Zahraničná fyzická osoba z členského štátu EÚ sa nezapisuje do obchodného registra. Oprávnenie na podnikanie v postavení podniku alebo organizačnej zložky zriadenej na území SR nadobúda na základe podania žiadosti o vydanie živnostenského listu. Žiadosť sa podáva miestne príslušnému živnostenskému (obvodnému) úradu.
 

 

 

Zdroj/autor: mhsr,ssscr,drom

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa