8 vecí, ktoré by ste mali vedieť pred prvou sólo cestou

2015-09-19 07:00:00 |   |    | 

Nie je pochýb o tom, že sa najlepšie cestuje minimálne vo dvojici. Keď sa vám podarí navyše zorganizovať menšiu partiu rovnako naladených ľudí, automaticky to prináša veľa zážitkov a príjemných spomienok. Nie vždy to však musí vyjsť podľa predstáv a pokiaľ nemáte k sebe žiadneho partnera, možno sa vyberiete na cesty i samostatne. I takéto cestovanie má istotne svoje výhody, no predtým než sa do neho pustíte, mali by ste o ňom vedieť týchto 8 základných faktov, ktoré prinášajú nielen pozitíva, ale aj negatíva takéhoto dovolenkovania.



 

Spoznáte nových kamarátov

 

Ak cestujete sami, neznamená to, že budete osamelí. Vždy sa nájde veľa ľudí, ktorí sa vám prihovoria a ľahko si tak nájdete nových priateľov. Keď sa nebudete mať s kým porozprávať, automaticky tak budete hľadať iné možnosti, aby ste si našli spriaznenú dušu. Využívajte v tom prípade ubytovanie v menších penziónoch alebo ubytovniach hostelového typu. Ľudia sú tak viac prepojení, viac komunikujú a sú družnejší. Často si vzájomne radia a nikdy neviete, či nenatrafíte na niekoho, kto má rovnaké cestovateľské plány ako vy a zvyšok cesty alebo aspoň niektoré dni strávite spoločne. Ďalšou výhodou je, že sa takto automaticky pocvičíte v jazykoch a budete i v takejto komunikácii smelší. Nebojte sa osloviť aj domácich, keď nájdete tie správne typy, dokážu vám pomôcť viac, ako nejaký tlačený sprievodca.

 

Dokážete prijať viac výziev

 

Nech už sa vám do cesty dostanú akékoľvek problémy, všetky budete musieť riešiť vy sami. Nemôžete sa spoľahnúť na nikoho blízkeho a tak budete musieť prijať viac výziev. Taktiež vás to trošku oslobodí. Po prvotnom ostychu sa odviažete, nikto vás tam nebude poznať a môžete byť konečne sami sebou a taktiež skôr zájdete za vaše hranice. Vyskúšate nové veci a dáte sa nahovoriť aj na veci, ktoré by ste pred svojimi blízkymi nikdy nevyskúšali. Ak by ste sa báli chodiť do niektorých štvrtí alebo vyskúšať niektoré atrakcie pred svojimi kamarátmi, takto to pôjde podstatne jednoduchšie.

 

Orientácia bude niekedy problémom

 

Na druhej strane môžete počítať s problémom s orientáciou. Áno, väčšina cestovateľov má prirodzene vrodený talent, keď sa dokáže jednoducho pohybovať i po úplne cudzích miestach. Keď ste však vo dvojici alebo väčšej partii, každý z vás si prirodzene všíma iné detaily. Keby ste sa aj stratili, tak môžete spoločne poskladať všetky tieto drobnosti a vrátiť sa na potrebné miesto. Taktiež keď spanikárite, nebude tu ten druhý, kto sa s vami pozrie do mapy a pomôže vám dostať sa z tohto problému. Vo dvojici sa aj lepšie orientuje na veľkých letiskách alebo vlakových staniciach, kde si môžete vzájomne potvrdiť niektoré dôležité informácie a lepšie sa tak zorientujete v tomto organizovanom chaose.

 

Zrazu sa nebudete mať s kým podeliť o pocity

 

Veľmi nepríjemným faktom je, že sa nebudete môcť s blízkym podeliť o všetky vaše pocity. Poznáte to, keď s niekým sledujete jednotlivé pamiatky a vnímate atmosféru všetkých miest, potrebujete to všetko nejako spracovať a porozprávať sa o tom. Keď však nie je niekto s vami, nemá to takú šťavu, ako keď sa rozprávate s priateľom vzdialeným stovky kilometrov. Tieto veci sa najlepšie rozoberajú s človekom, ktorý vidí to isté na vlastné oči a môžete tak zhodnotiť všetko to, čo máte pred sebou.

 

Naozaj sa nemáte čoho báť

 

Aj keď ste žena cestovateľka, tak pokiaľ cestujete v Európe a trebárs i v USA, nemusíte sa naozaj ničoho obávať. Prirodzene sa vyhýbajte vyhlásene nebezpečným oblastiam a inak pôjde všetko v poriadku. Všade nájdete ľudí, ktorí vám pomôžu a pokiaľ sa pohybujete v blízkosti hlavných pamiatok, vždy sa tam nachádza veľa turistov a nikdy nie ste samé. Navyše opäť platí pravidlo, že na hoteloch si môžete nájsť kamarátov, ku ktorým sa pridáte a budete cestovať spolu. Ak sa budete stavať k svetu pozitívne, rovnaká energia sa vám aj vráti. Dajte do toho zdravú dávku obozretnosti a všetko pôjde podľa vašich predstáv.

 

Nebudete mať toľko zábavy

 

Počas cesty môžete stretnúť nespočetné množstvo ľudí rovnakej krvnej skupiny. No nikdy sa s nimi nezabavíte tak ako s ľuďmi, ktorých poznáte už dlhé roky. Bude vám trošku chýbať to, že sa nemôžete zasmiať na rovnakých vtipoch, že vám nepripadajú bláznivé rovnaké situácie a že aj niektoré negatíva nemôžete nakoniec premeniť na vtipné historky. Bude to menej zábavné ako cestovanie vo dvojici alebo väčšej skupinke a to bude pre vás jedno z najväčších negatív takejto dovolenky.

 

Viac toho stihnete

 

Jednou z výhod však je, že takto toho môžete viac stihnúť. Sami si nasadíte vlastné tempo a nemusíte sa nikomu prispôsobovať. Taktiež si sami určíte konkrétny plán, v ktorom nemusíte robiť žiadne kompromisy. Pôjdete len tam, kam sami chcete a čo vás najviac zaujíma. Keď vás nebude niečo baviť, tak jednoducho odídete a nebudete sa zo zdvorilosti takto zdržiavať, len aby ste vyhoveli svojmu spolucestujúcemu.

 

Posilní vás to

 

Nech už dopadne táto cesta akokoľvek, prídete z nej silnejší. Budete si viac veriť a budete lepšie vedieť i sami zdolávať jednotlivé prekážky. Mnoho vecí vás tak jednoducho nezaskočí a budete sa vedieť lepšie vysporiadať so stresom a náročnými situáciami. Domov sa vráti nový človek plný pozitívnych zmien.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa