RADÍME: Ako postupovať na letisku

2016-07-11 08:00:00 |   |    | 

Ako vykonať online check-in, ako sa dopraviť na letisko, kde zaparkovať a ako sa pripraviť na bezpečnostnú kontrolu - to objasňuje Letisko M. R. Štefánika pred začiatkom leteckej dovolenkovej charterovej sezóny.



 

Online check-in

Online check-in je proces, pri ktorom sa pasažier sám zaregistruje cez webovú stránku alebo mobilnú aplikáciu leteckej spoločnosti na odlet danou leteckou spoločnosťou. Pri online check-ine vyplníte svoje osobné údaje, adresu a údaje o cestovnom doklade. Pri registrácii si môžete objednať asistenciu na letisku pre imobilných pasažierov, dokúpiť batožinu, poistenie, dopravu či iné doplnkové služby.

 

Som povinný vykonať online check-in?

Niektoré letecké spoločnosti (Ryanair, Wizz Air) vyžadujú, aby ste sa zaregistrovali na odlet vopred, teda vykonali si online check-in vopred. Ak tak neurobíte, check-in na letisku pre odlety spoločností Ryanair a Wizzair bude spoplatnený podľa cenníka leteckej spoločnosti. Vykonať online check-in možno na webovej stránke leteckého dopravcu alebo prostredníctvom aplikácie leteckej spoločnosti v mobile či tablete. Ak máte palubnú vstupenku vytlačenú alebo k dispozícii v mobilnej aplikácii a cestujete len s príručnou batožinou, môžete ísť na bezpečnostnú kontrolu na 2. poschodí odletového terminálu a nemusíte už absolvovať check-in na letisku. Ak letecká spoločnosť online check-in nevyžaduje, dostavíte sa na registráciu na odlet k check-in pultom na letisku.

 

Ako sa dostať na letisko?

Autom:

Letisko Bratislava je pohodlne a ľahko autom dostupné. Je situované na východnom okraji hlavného mesta Bratislava s priamym napojením na diaľničný obchvat D1. Výjazdy z diaľnice sú označené piktogramom lietadla doplnené slovnou informáciou „Letisko“.

 

Autobusom:

Na Letisko M. R. Štefánika premáva autobus mestskej hromadnej dopravy č. 61 v smere z hlavnej železničnej stanice v Bratislave a autobus mestskej hromadnej dopravy č. 96 v smere z Petržalky, ulica Prokofievova.

 

Kde zaparkovať?

Krátkodobé parkovanie na parkovisku P1

Ak veziete svojich blízkych na bratislavské letisko, alebo ich idete z neho vyzdvihnúť, môžete využiť možnosť krátkodobého vyloženia/naloženia cestujúcich a ich batožiny na prejazdovej komunikácií pred terminálovým komplexom ZADARMO. Ponuka platí iba pre krátkodobé zastavenie na parkovisku P1 pred terminálom do 15 minút. Parkovanie dlhšie ako 15 minút je spoplatnené sumou 4 € za každú začatú hodinu.

 

Dlhodobé parkovanie na parkovisku P2

Ak potrebujete na niekoľko dní pohodlne a rýchlo zaparkovať svoje osobné auto priamo na letisku, môžete tak urobiť na parkovisku P2:

Charakteristika: kapacita 970 miest, nekryté, nestrážené parkovisko, zabezpečené rampami

Vzdialenosť od terminálov: pešia

Otvorené: 24/7

Platba za parkovanie

Zaplatiť v hotovosti alebo kreditnou kartou možno v automatických platobných staniciach nachádzajúcich sa na parkovisku, v odletovej a príletovej časti terminálu, alebo priamo u operátora v pokladni na parkovisku P2.

Zaplatiť za parkovanie treba pred odchodom z parkoviska. Po úhrade parkovacieho lístka je potrebné opustiť parkovisko P1 a P2 do 15 minút od zaplatenia, inak Vám bude zarátaná ďalšia začatá hodina.

Držitelia ŤZP preukazu majú umožnené 2-hodinové parkovanie na parkovisku P1 a P2 zadarmo. Pri odchode z parkoviska je potrebné ukázať ŤZP preukaz operátorovi na parkovisku P2.

 

Kedy prísť na letisko?

Na letisku by ste mali spravidla prichádzať 2 hodiny pred plánovaným časom odletu. V tom čase sa otvára check-in aj bezpečnostná kontrola, vyhraďte si preto dostatok časového priestoru. Niektoré letecké spoločnosti (flydubai, Pobeda) otvárajú check-in už 3 hodiny pred plánovaným časom odletu. Check-in sa zatvára spravidla 40 minút pred plánovaným časom odletu (pri niektorých spoločnostiach 1 hodinu pred odletom, napr. flydubai). Ak sa cestujúci dostaví na registráciu na odlet, tzv. check-in, neskôr ako 40 minút, resp. 1 hodinu pred odletom, a registrácia je už uzatvorená, cestujúci nebude pripustený na odlet.

 

Kam ísť po príchode na letisko?

Cestujúci vchádza do budovy terminálu s nápisom Odlety/Departures. Na informačných tabuliach, ktoré sú umiestnené na viacerých miestach v odletovej hale letiska, vyhľadá destináciu, do ktorej letí, čas odletu, číslo linky a číslo check-in pultu, na ktorý sa má ísť zaregistrovať a odovzdať svoju podanú batožinu. Na letisku sa nachádza 28 check-in pultov a 1 pult pre nadrozmernú batožinu. Check-in sa otvára spravidla 2 hodiny pred odletom. Cestujúci sa pri registrácii na odlet preukáže letiskovému personálu platným cestovným dokladom, pasom alebo občianskym preukazom, ak cestuje do krajín Schengenského priestoru, resp. vízami, ak ich krajina, do ktorej cestuje, vyžaduje vopred. Dĺžka platnosti pasu musí byť spravidla ešte 6 mesiacov po návrate z viacerých destinácií. Zároveň odovzdá podanú batožinu. Od personálu dostane palubnú vstupenku a potrebné inštrukcie vrátane čísla nástupnej brány a môže sa presunúť na bezpečnostnú kontrolu na 2. poschodí nadzemného terminálu.

UPOZORNENIE

Od 1. septembra 2015 platia na všetkých letiskách v EÚ nové pravidlá bezpečnostnej kontroly a detekcie výbušnín. Niektorým cestujúcim budú v rámci bezpečnostnej kontroly odobraté stery z príručnej batožiny, vrátane jej obsahu, z oblečenia, z opasku, z rúk či z predmetov, ktoré majú pri sebe. Tie budú následne podrobené ďalšej kontrole. Odobratie vzoriek nemá žiaden vplyv na zdravie pasažierov.

 

 

Príprava na bezpečnostnú kontrolu

1. KROK - VYLOŽTE LÁTKY TEKUTEJ POVAHY

Pred detekčnou kontrolou vyložte všetky tekutiny z príručnej batožiny podľa pokynov osôb vykonávajúcich detekčnú kontrolu. Povolené sú len:

  • tekutiny v nádobách s objemom max. 100 ml/g
  • zabalené v priesvitných plastových vreckách s objemom max. 1 liter
  • toto vrecko musí byť počas detekčnej kontroly uzavreté
  • tekutiny potrebné zo zdravotných dôvodov (vyžaduje sa lekárske potvrdenie)
  • dojčenská strava
  •  tekutiny zabalené v bezpečnostnej taške "STEB" zakúpené v prevádzkach na danom letisku

Za tekutiny sú považované akékoľvek látky tekutého, gélového, krémového či pastového charakteru, napr.: nealkoholické a alkoholické nápoje, polievky, kozmetika, spreje, sirupy, paštéty, med, nutella, džem, bryndza, tvaroh, nátierkové syry.

UPOZORNENIE: Tekutiny, ktoré nevyložíte na detekčnej kontrole z príručnej batožiny, nebude možné prepraviť.

 

2. KROK - VYLOŽTE ELEKTRONIKU

Z príručnej batožiny vyložte všetku väčšiu elektroniku podľa pokynov osôb vykonávajúcich detekčnú kontrolu. Za väčšiu elektroniku sú považované napr.: prenosné počítače, hracie konzoly, tablety, fotoaparáty / kamery, fény / kulmy / žehličky...

UPOZORNENIE: Elektroniku, ktorá nebude vyložená z príručnej batožiny, bude musieť cestujúci vybrať a detekčná kontrola sa bude musieť zopakovať.

 

3. KROK - PRÍPRAVA NA KONTROLU

1. Pred detekčnou kontrolou si podľa pokynov osôb vykonávajúcich kontrolu vyzlečte vrchnú vrstvu oblečenia, akou sú napr.: saká, kabáty, vetrovky, svetre, pulóvre, vesty, topánky a pod.

2. Vyberte všetky veci, ktoré máte vo vreckách v oblečení: peňaženky, telefóny, vreckovky, kľúče, mince a pod.

3. Zložte všetky doplnky oblečenia, akými sú: opasky, hodinky, prívesky, náramky, šatky, šály, brošne, čelenky, väčšie spony do vlasov, väčšie náušnice a iné ozdoby tela.

 

UPOZORNENIE: Osoby, zdržujúce sa na verejnom letisku, sú povinné riadiť sa pokynmi osôb poverených prevádzkovateľom letiska zaisťovať bezpečnostnou ochranou a verejný poriadok.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: slovakia.travel, TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa