Skôr, ako odletíte: Päť užitočných rád pred dovolenkou

2017-05-25 08:00:00 |   |    | 

Leto, čas dovoleniek a s tým spojené lietanie do vytúžených vzdialených destinácií sa nezadržateľne blíži. Bola by ale škoda pokaziť si náladu obavami z predletových procedúr či starosťami, čo nás to vlastne na samotnom letisku čaká. Na čo nezabudnúť, aké doklady si zaobstarať, ako je to s odbavením online? Prinášame vám päť užitočných rád, ktoré pri cestovnej horúčke isto oceníte.



 

Dovolenka začína nákupom leteniek. Kedy ich začať zháňať?

Rada znie – zbytočne nemeškajte. Akcie na letenky spúšťame s leteckými spoločnosťami väčšinou šesť až osem týždňov pred odletom, pri nízkonákladových spoločnostiach zhruba štyri týždne do odletu, ale nemusí to byť pravidlom,“ vysvetľuje Miroslava Zelenáková, Country Manager Slovakia portálu superletuska.sk. Záleží tiež, či uprednostňujete ekonomickú triedu alebo si radšej priplatíte za pohodlie.

Niekedy pre vás môže byť výhodné letenky si najskôr len rezervovať, kým budete mať istotu, že určite poletíte. Pri nízkonákladových prepravcoch nie je možné uskutočniť nezáväzné rezervácie, rovnako tak stornovať už zakúpenú letenku. Dobre si to teda rozmyslite.

 

Letenky by sme mali vyriešené, ako je to s tým odbavovaním?

Ide o zapísanie údajov z cestovných dokladov do systému aerolínií po rezervácii letenky. Varianty sú dva – odbavenie na letisku a online odbavenie vopred. Pokiaľ to daná rezervácia umožňuje, odporúčame využiť online variant. Nie je vôbec zložitý a ušetrí vám čakanie vo fronte na letisku. Stačí kliknúť na odkaz v emailI s letenkou alebo navštíviť stránky leteckej spoločnosti,“ popisuje Miroslava Zelenáková. Sekciu odbavenie alebo „check-in“ tam už určite sami bez problémov nájdete. V pokoji s predstihom (väčšinou medzi 48 a 3 hodinami pred odletom) všetko vyplníte. Môžete si tiež zvoliť požadované sedadlá, čím sa vyvarujete toho, že každý člen rodiny bude sedieť na rôznych miestach v lietadle. Tiež je možné priobjednať si ďalšiu batožinu, špeciálny catering a iné služby. S tzv. online „check-in“ sa najčastejšie stretnete pri nízkonákladových spoločnostiach, ktoré ho väčšinou priamo vyžadujú a za odbavenie na letisku účtujú ďalšie poplatky. Netreba sa ničoho báť. Uvarte si kávu, pripravte si po ruke doklady všetkých cestujúcich a nechajte sa viesť krok za krokom podľa zobrazovaných pokynov. Potom už len vytlačte palubný lístok – stačí čierno-bielo – a hurá na letisko.

 

Aké doklady by ste nemali zabudnúť doma?

Pri cestovaní je treba myslieť tiež na potrebné doklady všetkých cestujúcich vrátane detí, a to s predstihom. Overte si ich platnosť a zistite, aké doklady sú vyžadované v krajinách, do ktorých sa chystáte. Do väčšiny európskych štátov sa dostanete i s občianskym preukazom, ale napríklad do USA je podmienkou biometrický pas. Nevystačíte tak ani s tzv. rýchlo pasom,“ upozorňuje Miroslava Zelenáková. Tiež si pre istotu urobte kópie všetkých dokladov (pasu, dokladu o poistení, zelenej karty) a uložte si ich inam než originály. Pri strate alebo krádeži vám toto opatrenie môže veľa uľahčiť.

 

Bez kufra sa nezaobídete? Dajte si však pozor na niektoré obmedzenia

Batožina je pri cestovaní vzduchom príčinou množstva starostí. Pritom často úplne zbytočných. Obmedzení je množstvo, keď si ich ale doma dobre preštudujete a poctivo dodržíte, nemusíte sa báť žiadnych doplatkov, kontrol alebo výsluchov. Postrážiť si musíte hmotnosť batožiny a tiež povolené rozmery. Pri batožine, ktorú si beriete na palubu, sa vyhnite všetkým nebezpečným predmetom. Pozor si dajte i na manikúry, športové vybavenie ako hokejky alebo turistické paličky, ďalej hračky alebo repliky zbraní z plastu či kovu, príbory a vývrtky. A notoricky známe sú tiež kontroly tekutín. Všetky musia byť v originálnych obaloch do 100 ml a v uzatvárateľnom igelitovom vrecku. V drogériách nájdete celé oddelenie s prípravkami v malých fľaštičkách, špeciálne do lietadla.

 

Nezvládnem to aj bez poistenia?

Cestovné poistenie si radšej vždy vybavte. Zdravotná starostlivosť býva v niektorých krajinách veľmi drahá, aj keď poisťovne musia našincom pomáhať v rámci celej EÚ, doplácaniu vysokých súm sa nevyhnete. Okrem toho môžete napríklad prísť o batožinu alebo niekomu spôsobiť škodu a pár korún za poistenie vás potom môže vytiahnuť z peknej šlamastiky. Ešte si pre istotu do telefónu uložte telefónny kontakt na asistenčnú službu, číslo poistnej zmluvy a môžete vyraziť.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa