CESTOVATEĽKA Ako sa nedať okradnúť

2010-06-18 14:00:00 |   |    | 

Milé cestovateľky, určite si nechcete vašu vysnívanú dovolenku úplne zničiť zistením, že vám ktosi potiahol peňaženku. A pritom stačí tak málo, aby ste sama znížili riziko prepadnutia, či lúpeže na minimum.



Nepriťahujte na seba pozornosť. Svoj dovolenkový šatník si zostavte premyslene, vyhnite sa príliš kričiacim farbám a doma nechajte aj nápadné šperky. Nemusia byť pritom ani pravé, stačí, že priťahujú pohľady a nielen tie nezištne obdivné.

Chytrá cestovateľka sa snaží vyzerať tak nenápadne, ako to len ide.  Buďte ostražitá najmä na letiskách, autobusových a vlakových staniciach. Nikdy svoju batožinu nespúšťajte z očí aj za cenu, že vás ten kolosálny batoh bude sprevádzať až do WC kabínky.

Nosíte si so sebou na cesty laptop? Nepokladajte ho na bežiaci pás pri bezpečnostnej kontrole na letisku skôr, než ste sama bezprostredne na rade. Profesionálni podvodníci pracujú v tímoch. Ten pán pred vami môže „zabaviť“ ochrankára tým, že mu stále budú „náhodou“ pípať mince vo vrecku a jeho partner na druhej strane check-in-u vám zatiaľ nerušene môže laptop z dopravného pásu potiahnuť

Šál je skutočne užitočný pomocník. Okrem iného ním môžete svoju tašku s kamerou, alebo laptopom pevne priviazať o váš vozík s batožinou. Znemožníte tak potenciálnemu zlodejovi uplatniť svoju obľúbenú techniku „uchmatni a bež“. 

Ideálna príručná taška má vnútorný zazipovateľný priečinok a je veľká tak akurát na to, aby ste do nej zmestili nejaké tie peniaze a niekoľko nevyhnutností. Mala by mať dlhé ramienko na plece, ktoré je zároveň dostatočne hrubé na to, aby sa nedalo ľahko prerezať. Noste svoju tašku upevnenú krížom cez telo a zvyknite si mať cez ňu položenú ruku. Takáto reč tela dá tým otravným vreckárom jasne najavo, že sa s vami nemajú radšej ani obťažovať...

Nehrajte sa na neohroziteľnú hrdinku amerických komiksov a investujte do plochej bezpečnostnej taštičky na cennosti, ktorá sa dá ľahko a neviditeľne upevniť pomocou ramienka pod oblečenie. Keď sa predsa len stanete obeťou lúpeže, pre svoju bezpečnosť sa zbytočne nebráňte a čím rýchlejšie zlodejovi odovzdajte svoju peňaženku, prípadne celú tašku. Ak máte na sebe taštičku s cennosťami, nebude tá strata ani tak bolieť.

Hotelovú izbu si zamykajte na dvakrát. Ak sa to nedá, nenechávajte svoje peniaze či doklady bez dozoru. Dajte si tú námahu a keď sa idete sprchovať, zoberte si do kúpeľne aj svoju tašku. Tak budete mať istotu, že sú vaše poklady v bezpečí.

S alkoholom opatrne. Keď nemáte pokope a v pozore všetky zmysly, stávate sa ľahkou korisťou pohotových vreckárov, alebo si jednoducho môžete zavariť sama, keď rozjarená bublinkami zabudnete svoju kreditku na bare.

99 percent ľudí, ktorí sami ponúknu cestovateľke jedlo, alebo pitie, je jednoducho milých. Vy ste ohrozená tým zvyšným jedným percentom a nemáte zázračnú schopnosť rozoznať dobrých od zlých, ponúkané jedlo či nápoj neprijmite. Môžu v ňom byť drogy a vy sa určite nechcete prebrať na cudzom mieste bez akýchkoľvek prostriedkov (v tom lepšom prípade). 

Nikdy nepočítajte svoje zvyšné peniaze na verejnosti. Je to, akoby ste tým priamo vyzývali ku krádeži.

A na záver malý, ale osvedčený trik. Nakúpte si nejaké drobnosti v lokálnych potravinách. Do plastovej tašky, ktorú s tovarom dostanete, si pokojne zabaľte svoju peňaženku alebo fotoaparát. Máloktorému zlodejíčkovi napadne, že v taške s potravinárskym logom nemusíte nutne prenášať len mlieko a rožky. 


 

Zdroj/autor: journeywoman,loisa,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa