SPOJENÉ ŠTÁTY Ako môžeme cestovať

2010-06-29 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/USA - Platnosť vízovej povinnosti pre turistické a služobné cesty slovenských občanov do Spojených štátov sa symbolicky skončila 17. novembra 2008. Čo je nová ESTA a ako môžeme vycestovať?



Slovenskí žiadatelia o turistické víza najneskôr 72 hodín pred odletom musia vyplniť formulár - americký dotazník a mali by vlastniť novší typ cestovného pasu s biometrickými údajmi

Povolenie platí dva roky, pričom jeden nepretržitý pobyt nesmie presiahnuť tri mesiace.

Nová internetová žiadosť DS-160 o neprisťahovalecké vízum do USA zjednodušujúca vízový proces. (Nová žiadosť je povinná od 17. 5. 2010)

Ak cestujete do USA a nie je už možné aby ste použili Electronic System of Travel Authorization (ESTA), musíte žiadať o vízum na základe účelu vašej cesty.

ESTA autorizáciu – môžu použiť iba občania opravnených krajín, ktorí musia byť držiteľmi biometrických pasov a cestujú za účelom turistiky alebo pracovnej cesty

Proces žiadosti o vízum je teraz jednoduchší - žiadateľ vyplní jeden formulár namiesto troch. Žiadosť je poslaná automaticky, prostredníctvom webovej stránky priamo na USA veľvyslanectvo. Systém taktiež umožnuje elektronické stiahnutie fotografie žiadateľa.

Ak cestuje rodina alebo skupina spolu, systém automaticky vyplní opakované údaje, takže postačí ak sú vyplnené len raz. Žiadateľ nemusí formulár vyplniť naraz, opätovne ho môže otvoriť, pretože program umožňuje uloženie údajov a vyplnenie žiadosti môže byť dokončené neskôr.

Keď je vaša žiadosť komplentná, vytlačí sa iba jedna stranaconfirmation page. Ak žiadosť nie je kompletná, vízové oddelenie US veľvyslanectva bude kontaktovať žiadateľov pred ich termínom pohovoru. Tým sa zabezbečí, že žiadateľ príde na veľvyslanectvo iba raz.

 

Otázky o novej žiadosti môžu byť zaslané na consulbratislava@state.gov

Nová internetová žiadosť DS-160 nahrádza nasledujúce žiadosti:

DS – 156 – Žiadosť o neprisťahovalecké vízum
DS – 157 – Doplnková Žiadosť o neprisťahovalecké vízum
DS – 158 – Kontaktné informácie a pracovná história žiadosti o neprisťahovalecké vízum

 

Iné doklady sa stále vyžadujú:

Študenti: formulár I-20
Výmenné pobyty: formulár DS-2019
Diplomati a štátni úradníci: Diplomatické nóty
Všetci žiadatelia: evidencia záväzkov k Slovensku

 

Zmena vízových poplatkov

Od 4.júna 2010 USA zvyšuje vízový poplatok. Vízový poplatok za účelom turistiky a služobnej cesty (B1/B2), študentských víz (F1), výmenného programu (J1) a pre členov posádky na výletných lodiach a lietadlách (C1/D) sa zvyšuje zo $131 na $140.

Nový vízový poplatok pre pracovné víza (H,L,O,P a R) bude $150. Poplatok pracovných víz typu ”E” bude $390.

Poplatok by mal byť zaplatený v plnej výške vzhľadom na deň vášho vízoveho pohovoru, bez ohľadu na to, kedy ste poplatok platili. Pre viac informácii ohľadom platby vízového poplatku kliknite tu.

Za formulár predcestovnej autorizácie (ESTA) zaplatíte od 8. septembra 2010 -  14 dolárov (USD).  

 

Kontakty

Oddelenie neprisťahovaleckých víz : e-mail consulbratislava@state.gov. Oddelenie prisťahovaleckých víz e-mail bratislavaiv@state.gov

Od 14:00 do 16:00 utorky a štvrtky, okrem slovenských a amerických štátnych sviatkov.
Poštová adresa: U.S. Embassy, P.O.Box 309, 814 99 Bratislava, Slovakia
Tel: +421 2 5443 0861 Fax: +421 2 5441 8861
Konzulát USA sa nachádza na Hviezdoslavovom námestí č.4, Bratislava. Je to priľahlá budova k hlavnej budove ambasády, medzi Českou ambasádou a hotelom Carlton.



  

Zdroj/autor: usembassy,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa