Malawi

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Malawijská republika     
Hlavné mesto: Lilongwe   
Rozloha: 118 480 km2
Počet obyvateľov: 19,2 mil. (2017)
Štátne zriadenie: republika   
Geografická poloha: juhovýchodná Afrika
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Podnebie:

Malawi má jedno obdobie dažďov, od decembra do marca, keď sú denné teploty teplé a vlhkosť vzduchu je vysoká. Obdobie od mája do augusta je suché a chladnejšie. September a október môžu byť extrémne horúce a vlhké, hlavne v nížinách. Priemerné teploty na nížinách v júli sú okolo 21°C, v januári okolo 26°C.  V horských oblastiach je počasie príjemné s teplotami okolo 20°C v období od novembra do apríla a 27°C od mája do októbra. Priemerné nočné teploty v horách sú nízke počas júla klesajú pod bod mrazu. Na pobreží jazera Malawi sú vyššie.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE LILONGVE  

Mena: malawijská kwacha (MWK)                         
Jazyky: Anglický, Chichewa - úradné; Chinyanja (13 %), Chiyao (10%), iné africké jazyky
Správne členenie: 27 distriktov
Národnost. zloženie: národnosti Chewa, Nyanja, Tumbuka, Yao, Lomwe, Sena, Tonga, Ngoni, Ngonde, Európania
Náboženstvo:

kresťanstvo (80%), islam (13%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v Malawi diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Pretórii (JAR)
930 ARCADIA Street, Arcadia 0083, Pretoria, Južná Afrika, Juhoafrická republika 
Telefón: +27 12 342 2051
Mobilný telefón: +27 83 304 1599
E-mail: emb.pretoria@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/pretoria

Honorárny konzulát SR v Malawi
Consular Office of the Slovak Republic
Moir Crescent, Kristwick, Robyn‘s Road Blantyre, Malawi
P.O. Box 51308, Limbe, Malawi
Mobil.: + 265 9958 218, + 265 8609 498
Tel.: + 265 999 958 218
Fax: + 265 999 958 218
E-mail: honconsulatemw@gmail.com

 

Pre SR je príslušným

Veľvyslanectvo Malawi v Berlíne
Westfälische Strasse 86, 10709 Berlín, Spolková republika Nemecko
Telefón: +049 30 8431 540
E-mail: berlin@malawi-embassy.de
Web: www.malawi-embassy.de

Víza a doklady:

 

Občania SR potrebujú pre vstup do krajiny platný cestovný pas, víza, potvrdenie o očkovaní proti žltej zimnici v prípade príchodu z infikovanej oblasti:

AFRIKA: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Čad, Etiópia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kamerun, Keňa, Konžská demokratická republika, Konžská republika, Libéria, Mali, Niger, Nigéria, Pobrežie slonoviny, Rovníková Guinea, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Stredoafrická republika, Sudán, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Tanzánia, Togo a Uganda.

LATINSKÁ AMERIKA: Bolívia, Brazília, Ekvádor, Francúzska Guayana, Guayana, Kolumbia, Panama, Peru, Surinam a Venezuela.

O turistické vízum je možné požiadať na Veľvyslanectve Malawi so sídlom v Berlíne (www.malawiembassy.de/).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Nájdené pozostatky predkov človeka obývajúcich Malawi sú staré dva milióny rokov. Na brehoch jazera Malawi sa našli ľudské pozostatky staré 100 tisíc rokov. Pred 2000 rokmi boli starí Malawijčania zatlačení etnikom Bantu, ľuďmi doby železnej. V ďalšej vlne migrácie sem prišli kmene Bantu z dnešného Konga, cez Tanzániu. Na juh krajiny prišli kmene z dnešného Zairu a založili kráľovstvo na celom území krajiny. Začiatkom 19. storočia sem prišli kmene národnosti Yao, a obsadili hory na juhu krajiny. V tom istom období sa sem začali sťahovať kmene Zuluov.

Prvými Európanmi v krajine boli Portugalci, ktorí sem prenikli zo susedného  Mozambiku. Najznámejším Európanom bol David Livingstone, škótsky misionár. Malawi navštívil v 50.tych rokoch 19. storočia. Britská kolonizácia prišla v roku 1878, kedy Livingstonova stredoafrická misionárska spoločnosť ohlásila plán na vybudovanie riečnej cesty naprieč strednou Afrikou. Územie na západ od jazera Malawi sa stalo britským protektorátom pod názvom „Nyasaland“ v roku 1889. Postupná britská kontrola krajiny vyvolala vzostup odporu miestnych obyvateľov.

Okolo roku 1900 vypukla prvá vzbura vedená reverendom Johnom Chilembwem. Briti ju však rýchlo porazili. Briti protektorát Nyasaland zlúčili do federácie zo severnou a južnou Rodéziou (dnes Zambia a Zimbabwe). V roku 1944 sa sformoval Národný kongres, jeho vodcom sa stal Hastings Banda. O rok neskôr  bol vyhlásený výnimočný stav. Po dlhšom období nepokojov Briti povolili uskutočnenie volieb.  Po víťazstve Hastingsa Bandu a rozpade federácie bola v roku 1964 vyhlásená nezávislosť Malawi. Vláda prezidenta Bandu bola krutá. Opozícia bola umlčaná, alebo emigrovala. Banda kontroval ekonomiku krajiny a v roku 1971 sa vyhlásil doživotným prezidentom. Prvé voľby sa konali v roku 1978. Banda znemožnil účasť až 90% kandidátov.

V 90. tych rokoch sa sformovala protibandovská opozícia. V roku 1992 vydali katolícki biskupi pastiersky list, kde spochybnili postavenie prezidenta Bandu. Nasledovali občianske nepokoje, ostatné krajiny prestali poskytovať  Malawi humanitárnu pomoc a po konaní referenda v roku 1993 bol Banda prehlasovaný. Napriek vojenskému prevratu sa o rok neskôr uskutočnili slobodné voľby. Novým prezidentom sa stal Bakili Muluzi. Jeho prvým krokom bolo prepustenie politických väzňov, ustanovenie slobody prejavu. Banda sa snažil v roku 1995 zavraždiť troch vládnych ministrov, bol chytený, ale neodsúdili ho.  Voľby v roku 1999 opäť vyhral Muluzi. V roku 2002 sa snažil o zabezpečenie doživotnej vlády. Počas tohto obdobia vládlo v krajine katastrofálne sucho, jazero Malawi bolo silne znečistené, počet obyvateľov nakazených vírusom HIV neustále stúpal a do krajiny prišli tisíce utečencov zo susedného Zimbabwe. Po 20 rokoch bola opäť otvorená železnica spájajúca krajinu s Indickým oceánom. 

V roku 2012 prezidentka krajiny, Joyce Banda, podnikla veľmi odvážne kroky pre postupnú obnovu krajiny. Najprv zdevalvovala menu o 40%, predala prezidentské lietadlo v hodnote 15 miliónov USD a ušetrila krajine 300 000 USD ročne za údržbu a poistenie. Taktiež sa prejavila ako úspešná medzinárodná diplomatka, obnovila zahraničnú finančnú podporu Malawi, a MMF súhlasilo s poskytnutím daru vo výške 157 miliónov USD.

Funkcia prezidentky Bandovej trvala až do roku 2014, kedy ju vystriedal brat jej predchodcu Peter Mutharika. Jej dvojročné funkčné obdobie zasiahol škandál „cashgate“, po ktorom bola dočasne zmrazená medzinárodná pomoc čím krajina prišla o 100 miliónov USD. Joyce Banda sa aj napriek tomu plánuje opäť uchádzať o post prezidentky, vo voľbách 2019.

Malawi patrí k štátom s najhustejším osídlením na km2. Patrí do skupiny najmenej rozvinutých a najchudobnejších krajín sveta. Ekonomika závisí z podstatnej časti na poľnohospodárstve a medzinárodnej pomoci. Bojuje s viacerými problémami – vysokou závislosťou na klimatických podmienkach, zložitou dopravou tovaru, zanedbanou infraštruktúrou (hlavne elektrina a voda), nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl, veľmi rýchlym nárastom počtu obyvateľov a s tým spojeným odlesňovaním, korupciou a nevýkonnou štátnou správou. Vláde sa však podarilo v minulých dvoch rokoch presadiť niekoľko dôležitých reformných krokov a zákonov, ktoré zlepšili podnikateľskú atmosféru v krajine (zjednodušenie stavebných úkonov, prístup k bankovým pôžičkám, riešenie platobnej neschopnosti). Vďaka tomu bolo Malawi v roku 2017 hodnotené ako najviac reformovaná krajina subsaharskej Afriky.

Bezpečnostné riziká: Bezpečnostná situácia je viac-menej stabilizovaná. Z hľadiska turistiky je potrebné počítať s ojedinelým výskytom lúpežných prepadov, je treba dávať si veľký pozor na osobný majetok. Samotné rekreačné strediská sú strážené dobre vybavenými bezpečnostnými súkromnými službami. Platí zásada, že počas cesty krajinou je vhodné necestovať v nočných hodinách ale prenocovať v turistických zariadeniach, prípadne na policajných staniciach. Ak má turista zabezpečenú dovolenku prostredníctvom turistickej kancelárie, bezpečnostné riziko je minimálne. Rizikové oblasti: tzv. Tete koridor z Mozambiku, vysoká kriminalita, prepady osobných automobilov v nočných hodinách.

Zdravotná starostlivosť: Štátna zdravotnícka starostlivosť je na veľmi nízkej úrovni. Odporúča sa kontaktovať súkromné zdravotnícke zariadenia. Lekári často vyžadujú okamžitú platbu v hotovosti. Krajina má veľké problémy so získaním zdravotníckeho materiálu a liekov. Pri dlhších turistických cestách do vidieckych oblastí sa odporúča vziať si so sebou najnutnejší zdravotnícky materiál. Malawijské imigračné úrady vyžadujú potvrdenie v očkovacom preukaze len od osôb cestujúcich z oblasti postihnutej žltou zimnicou a cholerou (okrem detí do 1 roka). Odporúča sa očkovanie proti hepatitíde A, týfusu a detskej obrne. V krajine je vysoké riziko nákazy maláriou. Je nutné užívať antimalariká pred cestou, chrániť sa kontaktu s komármi, používať repelenty. Evidované sú prípady nákaz črevnými ochoreniami, týfusom a cholerou. Aj napriek ubezpečeniam cestovných kancelárií sa kúpanie v sladkovodných jazerách v Malawi neodporúča kvôli stálemu riziku nákazy bilharziou. Voda z kohútikov nie je v Malawi pitná, odporúčame piť len balenú fľaškovú vodu. Pred pitím je nutné sa uistiť, či je fľaša uzavretá originál pri balení.

Internet (.mw): https://allafrica.com/malawi/www.malawitourism.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Bez záruky: Bývalý prezident Malawi Hastings Banda je zvláštny človek. Počas jeho vlády zmizlo, alebo bolo zabitých 250 000 Malawijčanov. Po jeho zvrhnutí sa snažil o zabitie troch ministrov novej vlády. Napriek tomu nebol odsúdený, len sa verejne ospravedlnil za činy a trápenie, ktoré „nevedomky spôsobil.“

Doprava

Železničná: Železničná doprava v Malawi je príliš preplnená a vlaky sú pomalé. Pre turistov sú využiteľné autobusy, ktoré pravidelne premávajú medzi väčšími mestami. Vo vidieckych oblastiach jazdia nespoľahlivé, pomalé a preplnené lokálne spoje.

Cestná: Nie všetky cesty v Malawi sú ľahko zjazdné, najmä v období dažďov sa treba vopred uistiť o stave plánovanej cesty. Niektoré časti sú dostupné len terénnymi vozidlami. V krajine operujú požičovne áut, pred prevzatím vozidla sa odporúča vždy skontrolovať technický stav. Vyžaduje sa medzinárodný vodičský preukaz. Ďalšou možnosťou prepravy po krajine je prenájom taxíka, čo je zväčša bezpečnejšia, pohodlnejšia a rýchlejšia verzia ako presuny minibusom. Zdieľanie taxíka s iným cestovateľom bude stáť menej peňazí a je dostupnejšie pri dlhších trasách. Súkromný prenájom taxíka bude stáť pravdepodobne menej ako prenájom auta s vodičom. Pri prenájme auta s vodičom treba rátať so sumou za jeho ubytovanie a stravu (väčšinou prespia v aute). Výhodou prenájmu taxíka je zníženie stresu z jazdy a poskytnutie neoficiálneho sprievodcu a tlmočníka. Stopovanie sa neodporúča.

Letecky: Malawi nemá žiadne priame spojenia s Európy alebo so Spojenými štátmi. Najjednoduchší spôsob ako sa dostať do krajiny letecky, je cez Keňu, Etiópiu alebo Juhoafrickú republiku.
V krajine fungujú dve medzinárodné letiská, International Airport Lilongwe, sa nachádza 25 km severne od centra mesta Lilongwe, International Airport Chileka je 15 km severne od centra Blantyre. Malawian Airlines, je národný letecký dopravca, ktorý vznikol v roku 2012, keď sa Air Malawi dostala do likvidácie a spojila sa s etiópskou leteckou spoločnosťou.

Musíte vidieť

Lilongwe – hlavné mesto krajiny od roku 1975, so zaujímavým starým mestom s typickým africkým trhom;

Nkhata Bay -  najkrajšie mesto na jazere Malawi, miesto s karibsko-africkou atmosférou;

Liwonde - národný park, v jeho riekach sa bahní množstvo hrochov a  krokodílov. Občas sem prichádzajú slony. Na jeho planinách je množstvo antilop. Počas nočnej jazdy tu nájdete hyeny, šakalov. Sedem chránených čiernych nosorožcov tu má svoje samostatné miesto;

Vwaza Marsh Wildlife Reserve – neznámy národný park, správne miesto pre osobné stretnutie zo slonmi, ktoré sa prechádzajú cez turistické kempy; 

 




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa