Stredisko Hochkar

2008-01-08 16:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - lyžiarske stredisko Hochkar je len 240 km vzdialené z Bratislavy a po vstupe Slovenska do Schengenského priestoru bez hraníc sa ponúka ako extra výhodná alternatíva pre lyžovačku či snoubordovačku.



Na rozdiel od slovenských stredísk, ktoré sa veru zatiaľ netešia veľkej nádielke prírodného snehu, Hochkar mal metrový základ prírodného snehu už pred polovicou novembra 2007. Pre Slovákov je dobrou správou, že Hochkar nepatrí k najdrahším strediskám v Rakúsku. A vďaka výbornej kapacite 6 ks sedačkových lanoviek a 2 ks kotiev tu neexistuje nič ako čakanie v rade na lanovku. Takže ak si kúpite lístok od 11-tej hodiny, určite si zajazdíte oveľa viac, než za tie isté peniaze na Slovensku.

Hochkar našinca rozhodne prekvapí svojou obstojnou rozlohou. Napriek tomu, že ide stále len o „začiatok Álp“, je Hochkar už o niečo rozľahlejší, než naše najväčšie stredisko Chopok-Jasná. Ide o podobnú nadmorskú výšku (1450 - 1808 m.n.m.), povedzme, že aj podobné zjazdovky, avšak terén v okolí zjazdoviek je tu vďaka pôsobeniu ľadovcov v dávnej minulosti o dosť členitejší. Na každom kroku sú tu popri zjazdovkách najmä pre pokročilých snowboardistov či freerideových lyžiarov prírodné vlny so zábavnými „vyhadzovačkami“, naďabíte na bezpečné menšie skalné útesy na zoskočenie, nechýbajú strmé žľabové freerideové úseky, ba aj strmé lesné úseky. Slovom ideálna ukážka alpskej slobody a zábavy, akú človek s našich hôr príliš nepozná.

Pre freestyle snowboardistov a freestyle lyžiarov stredisko ponúka ďalší dôvod na návštevu a to veľmi kvalitný snowpark navrhnutý a vybudovaný firmou Q-Parks vedenou bývalým rakúskym freestyle snowboardovým profesionálom Bernd Mandlbergerom. V snowparku podporenom miestnou špecializovanou predajňou Sport Senoner nájdete „skokanské mostíky“ a slajdovacie prekážky pre všetky úrovne pokročilosti freestyle snowboardistov či lyžiarov.

Terénne parky tohto druhu v slovenských strediskách žiaľ vznikajú spravidla až po polovici januára a ich kvalita sa s rakúskou žiaľ dá len ťažko porovnávať, takže ak chcete pričuchnúť skákaniu či „šúchaniu sa“ na snowboarde, či freestyle lyžiach, Hochkar je skvelá voľba, len buďte opatrní a odpozorujte, ako rýchlo sa na ktoré prekážky ľudia rozbiehajú...

Počas sviatkov 2007 ani na Hochkare síce nepripadol čerstvý sneh, ale prišli slnečné dni, takže si na svoje prišli skôr ľudia obľubujúci carving na zjazdovke, než tí, ktorí radi vyhľadávajú prašan a freestyleové zábavky pomimo. Práve pri takýchto tvrdších snehových podmienkach je denne upravovaný miestny snowpark miestom pre zábavu vášho „free“ synátora so snowboardom, ktorý by sa na bežných zjazdovkách možno trocha nudil.

Stredisko je výborne vybavené, či už reštauráciami, WC hneď pri nástupoch na lanovky, požičovňou, ba dokonca so svahom na snežné kajakovanie nižšie. No a v neposlednom rade aj s rýchlo reagujúcou horskou službou s vrtuľníkom pre nešťastníkov s dolámanými hnátmi. Keď si vezmete za isté, že vám tu nikto cez deň ani v noci nevykradne auto a že na odhrnutej prístupovej ceste nehrozí zrážka vďaka stavu vozovky, že personál strediska je tu pre vás a nie na to, aby sa s vami pohádal, výjde to minimálne pre ľudí zo západného Slovenska ako najvýhodnejšia solídna lyžovačka.

Ubytovanie je možné rezervovať si aj v zariadeniach priamo v stredisku, alebo v zasneženej obci Göstling pod strediskom. Bežné ceny v miestnych penziónoch sa pohybujú okolo 20 euro za osobu a noc s raňajkami. Obec má výbornú infraštruktúru, od benzínovej pumpy až po Spar supermarket. Odporúčame pozrieť linky www.goestling-hochkar.at a www.hochkar.at , kde nájdete aj niektoré z možností ubytovania. Pre vyhľadávanie a rezerváciu ubytovania odporúčame tiež stránky www.tiscover.at. Ak zatelefonujete priamo do penziónov, veľmi milé domáce panie zvládnu aj vašu slabšiu Nemčinu a určite sa na pobyte ľahko dohodnete.

Text a foto: Roman Cisár

Autor je redaktor www.Boardlife.sk a dvojmesačníku Boardlife, jazdec a team manager za snowboardový team značiek „Ride, 32, Demon“.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa