Kde sa lyžuje

2008-01-31 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Väčšina z osemdesiat zimných stredísk, ktoré môžu lyžiari využívať, má veľmi dobré snehové podmienky.



 

 

Oproti uplynulému týždňu je v nich o 10 až 40 centimetrov hrubšia snehová vrstva. Sneh je prachový alebo zmrznutý.

Odvčera je opäť otvorené východoslovenské stredisko Stebnícka huta. Na východe Slovenska sa výška snehu pohybuje od 35 centimetrov. Vo Vyšných Ružbachoch, v Jahodnej, v Kavečanoch, v Litmanovej, v strediskách Vernár-Studničky, Mlynky-Biele Vody a Mlynky-Kruhová je 50 cm hrubá snehová vrstva. Na Plejsoch a na Kojšovskej holi je 60 cm.  Najviac snehu je v Lomnickom sedle (150 cm), na Srdiečku v stredisku Chopok Juh (160 cm). Na Štrbskom Plese je 100 cm a na Martinských holiach 95 cm snehovej vrstvy. Oddnes sa bude opäť lyžovať v stredisku Ski Makov.

Na Zemplíne sneží

Napriek hustému drobnému sneženiu, ktoré zasiahlo zemplínske okresy od skorého rána, sú všetky cesty zjazdné. Na cestách prvej triedy sa po chemickom posype nachádza kašovitá vrstva snehu s hrúbkou asi dva centimetre. Cesty druhej a tretej triedy majú utlačenú, miestami kašovitú vrstvu snehu. V okresoch Humenné, Snina, Medzilaborce, Vranov nad Topľou, Michalovce, Sobrance a Trebišov spadlo od dvoch do siedmich centimetrov nového snehu. Teplota vzduchu sa pohybovala v ranných hodinách okolo 0 stupňov Celzia. Viditeľnosť je dobrá.

Lavíny  Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na ojedinelých extrémnych, strmých svahoch len mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavíny je možné pri mechanickom zaťažení na extrémnych, strmých svahoch, najmä na južných expozíciach. Ojedinele je možný aj samovoľný výskyt menších lavín. Tendencia lavínového nebezpečenstva je pri oteplení v priebehu dňa stúpajúca.

Zdroj/autor: tasr, hzs, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa