Bora Bora – dokonalá perla Polynézie

2016-08-09 12:00:00 |   |    | 

Máte už dosť klasických dovolenkových destinácií a chcete vyskúšať niečo nové? Potom je pre vás ako stvorený ostrov Bora Bora. Cesta naň je síce trochu náročnejšia, no nepochybne stojí za to. Na túto dovolenku len tak nezabudnete!



 

Bora Bora sa nachádza vo Francúzskej Polynézii, asi 280 kilometrov od Tahiti. Svojmu vzniku vďačí sopečnej činnosti a je poloatolom (časť ostrova je tvorená koralmi). V miestnom jazyku znamená názov ostrova „prvorodený.“

Jeho centrálna časť je tvorená zvyškami dvoch vyhasnutých sopiek, Mount Pahia a Mount Otemanu. Druhá zo spomínaných je najvyšším bodom ostrova a má nadmorskú výšku 727 m n. m. Okrem iného tu nájdete aj jednu z najkrajších lagún sveta, ktorá je nazývaná i „perlou Polynézie.“ V širšom okolí ostrova sa nachádzajú ďalšie malé koralové ostrovy a útesy, ktoré uzatvárajú lagúnu s jasne tyrkysovou vodou.

Bora Bora bolo pôvodne osídlené Polynézanmi, ktorých je dodnes na ostrove okolo šesťtisíc. Ostrov bol kolonizovaný pred 1100 rokmi a dodnes na ňom nájdeme niekoľko prekrásnych starobylých chrámov. V jednom z nich môžu turisti obdivovať aj dlaždice s vytesanými morskými korytnačkami. Prvým Európanom, ktorého noha vkročila v roku 1722 na túto zem, bol holandský cestovateľ Jacob Roggeveen. Neskôr Bora Bora navštívil i svetoznámy cestovateľ a kapitán James Cook. Práve on mu dal v roku 1777 názov „Prvorodený.“ Počas 2. svetovej vojny bol ostrov využívaný ako americká letecká a námorná základňa. Dnes patrí medzi najkrajšie letoviská sveta a pochádza odtiaľto i skvelá vanilka.

Príroda je tu skutočne nádherná a miestni ju doplnili len jednoduchou architektúrou. Aj vďaka tomu je táto destinácia takým lákadlom pre novomanželské páry. Ľudia z celého sveta chodia na toto miesto prežiť svoje medové týždne. Jednotlivé hotely a rezorty sú vybudované tak, aby návštevníci mali svoje súkromie, a to je jeden z ďalších dôvodov na „vychutnanie si novomanželskej romantiky.“ Typické sú malé bungalovy na koloch nad vodou. Mnohé tieto plávajúce vily majú sklenené podlahy poskytujúce výhľad do morského života lagúny. Väčšina hotelov je postavená na vlastnom malom ostrove (v domácom jazyku Motu) a na akýkoľvek výlet do okolia potrebujete loď. Vďaka tomu nadobudnete pocit, že ste na svojom vlastnom ostrove a budete tu môcť leňošiť do sýtosti.

Do tohto „raja na Zemi“ sa dostanete napríklad z rakúskeho letiska Schwechat, let vám vrátane prestávok a prestupov potrvá viac ako 24 hodín. Na ostrove pristávajú lietadlá vnútroštátnych letov na malom letisku Motu Mute, na severnej strane lagúny. Podobne ako všetko ostatné na Bora Bora, aj letisko tvoria malé hnedé domčeky. Do centra ostrova sa odtiaľto dostanete tzv. katamaránmi, ktoré vás odvezú zadarmo.

Druhým centrom ostrova je Matira, najjužnejší cíp ostrova s nádhernými plážami. Na tých si okrem jazdy na kajaku môžete vychutnať i paragliding, vodné lyže a bicykle, windsurging či vodný skúter. Nezabudnuteľným bude i výlet na lodi s preskleným dnom.

Pestrosť miestnej morskej fauny a flóry umožňuje spoznať neopakovateľné potápanie a šnorchlovanie. Medzi najznámejšie živočíchy tu patria raje, manty, murény, korytnačky či dokonca žraloky. Miestny sprievodca vás rád privedie na najvyššie miesto ostrova – horu Pahia, odkiaľ budete mať dokonalý výhľad na celý ostrov.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa