Jar v Dolnom Rakúsku: 4 tipy na nevšedné zážitky kúsok za hranicami

2018-03-16 12:00:00 |   |    | 

Jar patrí medzi najvhodnejšie obdobia, kedy sa oplatí vyraziť do Dolného Rakúska a objavovať jeho krásy. Ujdite zime na bicykli, vydajte sa na nové turistické chodníky a vychutnajte si horské slnko počas posledných lyžiarskych dní. Mimoriadne obľúbeným zážitkom sú ochutnávky mladých vín počas Vínnej jari na Vínnej ceste. Dolné Rakúsko si na jar užijú rodiny s deťmi, priatelia i športovci.



 

Pripite si na zdravie a na Vínnu jar

Cestujte a ochutnávajte. S obdobím jari v Dolnom Rakúsku od marca začína aj nový vínny ročník: Celá Vínna cesta Dolného Rakúska je v rozpuku, vínne uličky sa zelenajú, vinári otvárajú dvere svojich pivníc, oprašujú lisovne a priestory na ochutnávky, vyrábajú pochúťky, do kvitnúcich exteriérov vyťahujú stoly a lavice a ponúkajú prvé ochutnávky nového vínneho ročníka. Čo sa totiž na jeseň zlisovalo a v zime dozrievalo, na jar čaká na ochutnanie. Pre milovníkov vína nastáva najlepší čas, aby sa v priateľskej spoločnosti dozvedeli o vlastnostiach nového ročníka, spoznali vinárov a vinice a doplnili si svoje vlastné zásoby. Milovníci vína by si určite nemali nechať ujsť tieto podujatia: Vínna túra po regióne Weinviertel (7. a 8. apríla), spoločné podujatie Vínna jar oblastí Kremstal, Kamptal a Traisental (28. a 29. apríla), Vínna jar na Dunaji a obzvlášť obľúbenú Wachauskú vínnu jar (5. a 6. mája), ako aj podujatie Vínna jar v regióne Thermenregion Wienerwald, na ktorom bude od apríla po dobu troch mesiacov prezentovať až 60 vinárov 360 rôznych vín.

Neskôr v priebehu roka vás región Weinviertel pozve k svojim slávnostným stolom: V rámci 26 termínov sa budú od polovice júna do konca augusta na dlhých, nabielo prestretých slávnostných stoloch priamo uprostred nádhernej krajiny regiónu Weinviertel servírovať 5-chodové menu pozostávajúce z regionálnych výrobkov. Stolovať budete počas tzv. „Weinviertelského slávnostného stolovania“ priamo uprostred viníc s výhľadom na ďalekú krajinu, vo vínnej uličke alebo v obkolesení múrov šľachtického zámku.

 

Naprieč Dolným Rakúskom na bicykli

Na trase EuroVelo 9 dovolenkári na bicykli precestujú celú krajinu a pritom spoznajú rôzne podoby Dolného Rakúska. Cyklotrasa spája Baltské a Jadranské more a pritom na rôznych miestach križuje aj Dolné Rakúsko. Od severu vedie EuroVelo 9 cez región Weinviertel. Popri pivničných uličkách a vinohradoch tu bicyklujete rovnou krajinou a po návšteve viechy môžete pohodlne prestúpiť na vlak alebo si tu urobiť zastávku s prenocovaním. Nakoniec vás trasa zavedie južne od Viedne na cyklotrasu Thermenradweg, po ktorej môžete pokračovať v podobnom vinárskom duchu pri nádherných výhľadoch na jemnú pahorkatinu Viedenského lesa. Vo Viedenských Alpách sa zo začiatku ide po rovinatej ceste až po začiatok kopcov pohoria Bucklige Welt. Najvyšší vrchol trasy EuroVelo 9 potom dosiahnete na pohorí Wechsel, ktoré usilovných cyklistov odmení úchvatným výhľadom na tento „raj výhľadov“.

Náš tip: Návšteva vinárne v regióne Weinviertel alebo oblasti Thermenregion Wienerwald sa oplatí rovnako ako krátka zastávka na čarovnom zámku Laxenburg alebo prehliadka so sprievodcom po Wiener Neustadt.


Život v rozpuku

Jar má pre Dolné Rakúsko veľký význam. Dlhoročnú tradíciu tu totiž majú pestovatelia a poľnohospodári. Ich záhrady sa práve prebúdzajú k životu a s jarnými kvetmi oslavujú novú sezónu. Vidno prvé kvitnúce bylinky, puky mirabeliek, čoskoro i bielu kvetinovú nádheru marhúľ, pestré makové polia alebo desaťtisíce kvitnúcich hrušiek. Kedykoľvek počas jari môžete na pôžitkárskych festivaloch nahliadnuť do výroby a spracovania miestnych výrobkov.

Môžete si pozrieť výlov kaprov počas slávností rybolovu, budete pritom, keď sa na Muštovej ceste budú vypaľovať hrušky, ktoré sa následne spracujú na chutnú pálenku, ucítite nádhernú vôňu maku, vďaka ktorému sa napríklad z bežnej štrúdle stáva typický pôžitkársky rituál charakteristický pre región Waldviertel. Obyvatelia obce Spitzer zase svojim hosťom ukážu rozmanitosť výrobkov, ktoré možno pripraviť z marhúľ vypestovaných v regióne Wachau. Môžete si tiež pochutnať na marhuľových knedličkách z legendárneho „automatu na marhuľové knedličky“, ako aj na marhuľovom lekvári, pálenke či koláčoch.
 

Jarná lyžovačka

I keď už v marci v mnohých častiach Dolného Rakúska vykukujú snežienky a prvosienky, dolnorakúske horské regióny ponúkajú množstvo lyžiarskych zážitkov. Jedným z tých najkrajších je lyžovanie na slnkom zaliatom svahu pre celú rodinu. Istotu snehu aj počas jarných mesiacov ponúka napríklad najvyššie položený lyžiarsky areál Dolného Rakúska Göstling-Hochkar. Ak sa chcete vybrať na lyže s celou rodinou a menšími deťmi, na rodinné lyžovačky sa špecializujú strediská Annaberg a Lackenhof am Ötscher v regióne Mostviertel.

Vo Viedenských alpách ponúkajú lyžiarske strediská Familienskiland St. Corona am Wechsel, Puchberg am Schneeberg a Schischaukel Mönichkirchen-Mariensee takisto lyžiarsku zábavu pre celú rodinu. Práve pre rodiny s deťmi ponúkajú strediská Lackenhof-Ötscher a Göstling Hochkar kombinovaný skipas. Za deti do 10 rokov zaplatíte len 3 €, ak je na svahu v prítomnosti jedného z rodičov, ktorý na svahu lyžuje. Minuloročnou  a veľmi obľúbenou novinkou je tzv. "Guga hö". Ranné lyžovanie v regióne Mostviertel, ktoré je určené pre milovníkov skorého vstávania a čerstvo upravenej nedotknutej zjazdovky. Súčasťou ponuky "Guga hö" je i chutný brunch v horskej chate.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa