Moosham – rakúsky hrad, kde strašia umučené čarodejnice

2018-07-13 00:00:01 |   |    | 

Veľa hradov a zámkov je opradených strašidelnými povesťami. Moosham je však výnimočný tým, že neustále pribúdajú nové svedectvá o tom, s akými divnými javmi sa v tejto pamiatke stretli turisti a zamestnanci. I kvôli tomu ho často vyhľadávajú fanúšikovia paranormálnych javov, ktorí sa môžu dokonca na jeho pozemku i ubytovať.



 

Na skok ku susedom

Z Bratislavy sa ku hradu Moosham dostanete po štyroch hodinách jazdy autom. Ak máte chuť, urobte si menšiu obchádzku cez Graz, kde sa môžete zastaviť trebárs na jeden deň. Táto pamiatka sa nachádza v blízkosti hraníc s Talianskom a Slovinskom. Vďaka tomu si môžete naplánovať dlhšiu dovolenku, počas ktorej si pozriete aj ďalšie dva štáty. Napríklad do talianskeho mesta Udine to máte len niečo vyše dve hodiny cesty, do Cortiny d`Ampezzo je to menej ako tri hodiny. Keď sa tam vyberiete v zime, môžete výlet spojiť s kvalitnou lyžovačku. V lete máte zase niekoľko možností na vysokohorské túry. Ešte bližšie to máte do Slovinska. Ku známemu jazeru Bled s ostrovčekom, na ktorom sa nachádza historický kostol, je to len hodina a pol cesty. Naplánujte si dlhšiu týždňovú dovolenku, počas ktorej prejdete všetkými týmito troma krajinami.

 

Z obrannej pevnosti sa stalo sídlo šľachty

Prvá písomná zbierka o hrade pochádza z roku 1191. V tomto čase bol Moosham iba obrannou pevnosťou, ktorá strážila vstup do tejto oblasti. Lenže šľachte sa zapáčila unikátna poloha v obklopení prírody, preto sa rozhodli premeniť pevnosť na hrad, ktorý mal byť dominantou tohto regiónu. Postupne pridávali nové časti, až zo skromnej strážnej veže spravili honosné panovnícke sídlo. Po nájazdoch Turkov bolo takmer odsúdený na zánik, no potom sa ho ujala rodina Nepomuk Wilczekovcov, ktorá ho zrekonštruovala a dožičila mu ešte dlhé roky, keď slúžil jeho obyvateľom a verejnosti.

 

Stále vo vlastníctve pôvodnej rodiny

Zaujímavosťou je, že hrad Moosham na rozdiel od iných pamiatok ešte stále vlastnia pôvodní majitelia. Posledným šľachticom, ktorý tam oficiálne žil, bol gróf Hans Nepomuk Wilczek, ktorý zomrel v roku 1922. Jeho priami potomkovia sa rozhodli sprístupniť túto pamiatku verejnosti. Časť priestorov premenili na ubytovanie pre hostí a hlavnú časť hradu poskytli na prehliadky pre turistov. Vďaka tomu sa podarilo uchovať takmer všetko pôvodné zariadenie a umeleckú zbierku. Niektoré priestory ako napríklad mučiareň museli opäť dať do pôvodného stavu, aby takto mohli poskytnúť svedectvo aj ďalším generáciám.

 

Drsný hon na čarodejnice

Moosham sa stal neslávne slávnym kvôli honu na čarodejnice. Časť priestorov premenili na mučiarne, v ktorých sa snažili dostať z nevinných žien priznanie, že sa venujú okultizmu. Kvôli tomu hrad často prezývajú aj hradom čarodejníc. V dejinách sa vyznamenal ako jedno z najkrutejších miest, kde mučili údajné strigy. Ženy preto z tohto regiónu utekali, pretože sa báli nespravodlivých obvinení, ktoré by ich definitívne pripravili o život. V hrade sa nachádzala jedna z najväčších mučiarní, ktorú si môžete pozrieť aj v súčasnosti.

 

Viac ako stovka mŕtvych, tisícka mučených

Na hrade dokopy väznili vyše tisíc nevinných žien. Tie mučili veľmi tvrdým spôsobom. Hneď po príchode im vypálili do kože znak a často im tiež odsekli ruky, aby im nemohli počarovať. Keď sa raz do hradu ženy dostali, nemali v podstate žiadnu šancu brániť sa. Boli podrobené jednému z najhorších mučení a vyše sto z nich to priamo pri procese neprežilo. Niektoré prepustili domov, ale tam už skôr prežívali ako živé mŕtvoly. Podľa záznamov v Mooshame takýmto spôsobom týrali vyše tisíc žien, a to dokonca aj v časoch, keď už inde v Európe tento nezmyselný hon na čarodejnice prestal. Cirkevní predstavitelia sa dokonca neštítili uväzniť ich v akomkoľvek veku. Podľa evidencií tam mučili mladé ženy, ale aj vetché starenky.

 

Prízraky šľachticov i vlkolakov

Moosham je kvôli nim známy aj ako jeden z najstrašidelnejších hradov v Európe. Dodnes tam vraj môžete stretnúť duše trpiacich žien, ktoré ani po smrti nedokážu nájsť svoj pokoj. Zvláštne svedectvá o kontakte s tajomnými silami podávajú nielen zamestnanci, ale aj návštevníci. Tí na chodbách často vidia duchov, cítia ich energiu alebo sa im stávajú nevysvetliteľné veci. Ak by vám to nestačilo, na nádvorí navyše často strašia duchovia dvoch bývalých majiteľov, ktorí zviedli súboj o srdce krásnej devy. Nanešťastie však pri ňom všetci traja zomreli a odvtedy trápia všetkých, ktorí prekročia prah ich bývalého domova. Ani to však nie je všetko - podľa jednej legendy sa v okolí vlaku potuluje aj nenásytný vlkolak. Keby ste sa o týchto paranormálnych javoch chceli presvedčiť aj na vlastnej koži, môžete sa dokonca ubytovať vo vedľajších budovách a s napätím čakať, či sa udeje niečo zvláštne.

 

Obľúbené miesto filmárov

Keďže sa aj po rozsiahlej rekonštrukcii podarilo hrad uchovať vo veľmi dobrom stave, často sa oňho zaujímajú filmové štáby. Dokopy tam už nakrúcali deväť filmov, jedným z najznámejších je Kráska a zviera, ktorú na hrade nahrávali v roku 2012. Hoci však väčšinou Moosham slúžil ako kulisa pre rozprávky, v roku 1968 v jeho priestoroch dokonca nakrútili erotickú komédiu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa