Kúsok za hranicami: 5 originálnych výstav v Dolnom Rakúsku, ktoré by ste mali navštíviť

2018-04-27 12:00:00 |   |    | 

Dolnorakúsky región je aj v tomto roku miestom konania skvelých výstav či festivalov, ktoré sa naozaj oplatí navštíviť. Dve zaujímavé výstavy prebiehajú už od marca - dozviete sa na nich, kam siahajú korene nášho jedálnička a o historických rozdieloch východných a západných krajín. V záhradnom mestečku Tulln objavíte od mája krásu zelených umeleckých diel a v Badene, kúsok od Viedne, sa v júni koná svetová výstava obrovských fotografií nainštalovaných v exteriéroch mesta. V júni zároveň štartuje i letný hudobný festival na zámku Grafenegg so sériou umeleckých podujatí.



 

Čo svet je?

Schloss Hof a zámok Niederweiden, od 15. marca do 18. novembra 2018

Zámok Hof a zámok Niederweiden si počas trojročného obdobia v rámci troch interaktívnych špeciálnych výstav budú klásť otázku: „Prečo je svet to, čo je?“ Všetky tri výstavy osvetľujú históriu, súčasnosť a budúcnosť jedla. Každý rok sa pritom budú jednotlivé expozície venovať trom konkrétnejším témam. Prvá výstava „Zo zeme na tanier“ prebiehajúca od 15. marca do 18. novembra 2018 bude venovaná potravinárskej výrobe.

Prechod od lovu a zberu k poľnohospodárstvu a chovu zvierat je pôvodom dnešnej výroby potravín. Od pluhu až po umelé hnojivá, od skleníkov až po genetické inžinierstvo - poľnohospodárstvo prinieslo v predchádzajúcich rokoch mnohé nové metódy a techniky na zvýšenie úrodnosti, ktoré sa naďalej vyvíjajú. Výstava ukazuje, že jedenie je viac ako len prijímanie potravy. Čo, koľko, kedy, kde a ako jeme, je výrazom kultúry, svetonázoru, predstáv o svete, životného štýlu, zvykov, tradícií, bohatstva, chudoby, veku aj pohlavia.



 

Byzancia a západ - 1000 zabudnutých rokov

Hrad Schallaburg, od 17. marca do 11. novembra 2018

Výstava „Byzancia a západ“ nás od 17. marca do 11. novembra 2018 zavedie na cestu do obdobia zabudnutých 1000 rokov. Hrad Schallaburg v roku 2018 pozýva, aby sme sa zamysleli nad históriou Byzancie a Západu - výstava prezentuje dva svety, ktoré si navzájom dôverujú a napriek tomu sú si cudzie, a začína rozdelením Rímskej ríše v 4. storočí.

Rímska ríša sa rozkladá okolo Stredozemného mora. Pre jej veľkosť je ťažké ju spravovať a ešte ťažšie je obraňovať ju. Tak sa teda rozdelí na dve časti - západ a východ. Pre Západorímsku ríšu je to začiatok konca - musí sa vysporiadať s vnútornými i vonkajšími nepokojmi a je dobývaná mnohými útočníkmi. Úplne inak to vyzerá na východe: Východorímska alebo Byzantská ríša sa so svojím hlavným mestom Konštantínopolom vyvíja na svetovú veľmoc a my na politické a kultúrne centrum Stredomoria. Napriek rozdeleniu ľudia naďalej cestujú z východu na západ, ale hlavne zo západu na východ. Mnohí prichádzajú zarábať peniaze tým, že bojujú za Byzanciu. Ešte viac z nich sa vyberá na cesty, aby navštívili sväté mestá. Niektorí zostanú v diaľke a začnú nový život. Iní sa vrátia. Nesú si so sebou cenné predmety, nové nápady a fantastické príbehy.



 

Mesto, ktoré rastie - Záhradné leto 2018

Tulln, od 5. mája do 30. septembra 2018

V roku 2018 začína Záhradné leto Dolného Rakúska svoju 8. sezónu. Súbor pestrých podujatí bude v tomto roku v meste Tulln an der Donau žiariť. Záhradné mesto Tulln - s početnými záhradami a záhradníckymi podnikmi, medzinárodným záhradníckym veľtrhom a s prvou ekologickou záhradnou výstavou v Európe s názvom GARTEN TULLN bude od 5. mája do 30. septembra spájať umenie a záhrady: Hlavný dôraz sa pritom bude klásť na záhradné umelecké diela, ktoré budú nainštalované po celom meste pod mottom GREEN ART.

Ďalším dôležitým stredobodom bude radnica / kláštor minoritov s výstavou „#TullnART - záhrada umelcov“. Za fenomén záhrady sa rôznymi spôsobmi zasadili umelci, krajinní architekti a záhradníci. Všestranný program zároveň povzbudzuje k letnej návšteve mesta Tulln, kde sa môžete tešiť na cyklotrasy, prechádzky po nivách, zážitkové raňajky v záhradách alebo záhradkárske workshopy. Obhliadka mesta GREEN ART so sprievodcami Austria Guides, ktorá sa koná každú sobotu o 15.30 hod., môže v prípade potreby prebiehať dvojjazyčne (DE a EN).



La Gacilly-Baden - Svet v obraze, nádherná open-air galéria

Baden, od 8. júna do 30. septembra 2018

Mesto Baden pri Viedni sa premení na obrovskú galériu. 35 ilustrovaných príbehov na tému „Človek a jeho životné prostredie“ premení Baden pri Viedni v období od 8. júna do 30. septembra na jednu veľkú open-air galériu. Francúz Jacques Rocher urobil zo svojho rodiska La Gacilly hlavné miesto fotografovania a fotožurnalizmu. Od roku 2004 sa v tomto malom meste v Bretónsku počas letných mesiacov koná fotografický festival, ktorý momentálne patrí k dôležitým podujatiam nielen v tejto brandži. V roku 2018 bude mať fotografický festival v meste Baden svoju premiéru - od námestia Josefsplatz sa cez Hlavné námestie, badenské staré mesto až po Brusattiplatz, cez uličku Schlossergasse až po Doblhoffpark, cez Oranžériu a Rozárium bude tiahnuť „Festival La Gacilly Baden Photo“ s voľným prístupom do najkrajšej open-air galérie Európy.

Verejný priestor sa pritom premení na scénu predstavujúcu umelecké dielo a, ako každý rok, upriami toto fotografické umenie pozornosť na krajinu alebo kontinent. V tomto roku nám sny ľudí priblížia predovšetkým obrazy z afrických portrétových štúdií, ktoré majú svoj domov južne od Sahary. Na druhej strane nám dlhodobé časozberné reportáže sprostredkujú pôsobivé a prekvapivé vzťahy medzi človekom a prírodou. Festival nás prostredníctvom umeleckých a fotografických znázornení naliehavých problémov z oblasti životného prostredia upriami na túžbu človeka po mieri a úspešnom živote.



Grafenegg - nádherný zvuk a kulisy

Grafenegg, od 21. júna do 9. septembra 2018 (letný festival)

Od 21. júna do 9. septembra sa o hudobný zážitok postará highlight festivalového leta: hudobný festival Grafenegg s veľkolepou open-air scénou. Grafeneggský festival opäť sľubuje, že bude jedným z vrcholov hudobného kultúrneho leta v Dolnom Rakúsku pred tým, ako advent na zámku Grafenegg ukončí hudobný rok 2018.

Letný nočný galaprogram s dolnorakúskym hudobným telesom Tonkünstler-Orchester

„Zvuk a kulisy“ počas nočného galaprogramu 21. a 22. júna: Dva z najväčších hlasov a najlepšie violončelové virtuózky našich čias sľubujú hudobný ohňostroj, ktorý vypukne na vonkajšej scéne Wolkenturm. Juhoafrická sopranistka Pretty Yende a maltézsky tenorista Joseph Calleja, obaja dlhodobo oslavovaní po celom opernom svete až po Metropolitnú operu v New Yorku, a holandská čelistka Harriet Krijgh s nespútanou vášňou pre hudbu - to sú prominentní hostia, s pomocou ktorých pripravujú hudobníci a ich hlavný dirigent Yutaka Sado publiku oslavy sviatku hudby pri letnom slnovrate pre všetky zmysly.

Letné koncerty na vonkajšej scéne Wolkenturm

Viedenské valčíky? Hudba z Hollywoodu? Čarovné zvuky baroka? Alebo radšej Bach v podaní dychovej hudby? Tonkünstler-Orchester a iné špičkové súbory s excelentnými sólistami predstavia vzrušujúci program plný medzinárodnej klasiky. Strávte svoje letné soboty v unikátnom prostredí zámockého parku a užite si hudbu uprostred prírody. Grafeneggský festival je vďaka svojim medzinárodným orchestrom stredobodom dolnorakúskeho kultúrneho leta. V roku 2018 vystúpi v jedinečnej atmosfére zámku Grafenegg Mariinsky Orchester St. Petersburg pod vedením Valeryho Gergieva alebo Royal Philharmonic Orchestra pod taktovkou Charlesa Dutoita a tiež svetoznámi sólisti, ku ktorým patrí Hélène Grimaud, Virtuosin Hilary Hahn, Juan Diego Flórez a Rudolf Buchbinder.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa