Burgenland – krajina neobmedzených možností

2018-09-06 12:00:00 |   |    | 

Pravdepodobne každý z nás už navštívil Rakúsko, prekrásnu krajinu ležiacu v tesnej blízkosti Slovenska. Nie je nič zvláštne, že na rakúskych ľadovcoch nájdete lyžovať slovenských lyžiarov. Navštívili ste však už najvýchodnejšiu a najslnečnejšiu časť Rakúska?



 

Nesie názov Burgenland a počas roka má až 300 slnečných dní. Svojim návštevníkov ponúka z prírodnej krásy šesť chránených krajinných oblastí a Národný park Neusiedler See-Seewinkel (zapísaný aj v Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO). Okolité prírodné scenérie si môžete vychutnať pri jazde na bicykli a na koni, pri plachtení na jazere alebo pri obyčajných a zároveň neopakovateľných potulkách po tomto kraji. Vhodná klíma umožňuje prevádzkovať športy takmer počas celého roka, takže si tu môžete vychutnať golf trocha dlhšie ako u nás. Pre návštevníkov s deťmi sú prichystané rodinné termálne kúpaliská či plavby na kanoe.

Poďme si teraz povedať niečo viac o možnostiach využitia voľného času v Burgenlande. V krajine slnka môžete objavovať až 2 500 kilometrov kvalitných cyklotrás a cyklociest. Majú rôzny charakter, od tých príjemných a menej náročných pre rodiny, cez športovo-pretekárske až horské. Každá cyklotrasa má svoje stanice, kde si môžete bicykle zapožičať (na jeden či niekoľko dní) spolu so sprievodcom. Nájdete tu i opravovne a dobré ubytovanie všetkých cenových kategórií. Medzi top trasy patrí „Lacken“ v Národnom parku Neusiedler See-Seewinkel či „Raj“ v regióne Južný Burgenland.

Ak sa vyberiete spoznávať krásy východného Rakúska ako rodina, nezabudnite navštíviť Familypark pri Neziderskom jazere. Vaše ratolesti tu objavia dráhy na lezenie, zážitkové ihriská či dobrodružné vodné atrakcie. Vyskúšať môžete húsenkovú dráhu či „Rattenmühle“, jazdu s potkanom. Rímska veža ponúka jedinečný panoramatický výhľad na okolitú pahorkatinu a na Neziderské jazero. Malí návštevníci sa môžu tešiť i na ZOO, ktorá nesie názov Malá farma tety Mizi. Nájdete tu zvieratká na hladkanie a pozorovanie zblízka. Park je vybudovaný tak, aby bol priateľský k detským kočíkom, ale aj vozíčkarom.

V Južnom Burgenlande nájdete dvoje jedinečných termálnych kúpeľov, sú to Loipersdorf a Allegria Stegerbach. Obe majú jedinečný vplyv na zdravie človeka a sú bohaté na termálne a minerálne pramene. Prírodný potenciál krajiny sa využíva napríklad na rašelinové obklady a iné zdravotné procedúry. Zároveň ponúkajú zaujímavé wellness balíčky na omladenie a revitalizáciu vášho organizmu. Celkovo ponúka slnečný kraj Rakúska päť termálnych kúpeľov s rozsiahlymi vodnými svetmi, osviežujúcimi masážami a beauty kozmetickými programami.

Pri návšteve tohto regiónu nemôžete neskúsiť miestne vína a kulinárske delikatesy. Medzi preslávené vínne odrody patria: Rizling rýnsky, Gamay a Uhudler. Domáci obyvatelia pestujú najmä biele vína, kvôli ohľadu na miestny terrior. To z nich robí nezameniteľný vínny mok, ktorý nenájdete nikde inde. Zastavte sa napríklad v jednom z najznámejších vinárstiev Hillinger v obci Jois, v ktorej sa nachádza aj vychýrené včelárstvo LyLys Honig, kde môžete ochutnať skvelý med a výrobky z neho.

Medzi jednu z najvychýrenejších reštaurácií patrí Kukuruzstubn. Preslávená je svojimi sezónnymi polievkami a domácou kuchyňou. Na svoje si tu prídu i milovníci ľahkých a zdravých jedál. Pri jej návšteve nezabudnite ochutnať mäsové pochúťky ako šťavnaté steaky, rezne či pečené vnútornosti. Veľmi obľúbené sú i „babičkine recepty“ napr. jablkový a tvarohový závin.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, ako
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa