Antalya – pláže, hory, história

2011-07-23 10:00:00 |   |    | 

Hlučné „Hoş geldiniz! (Vitajte!)“ bude zaručene prvé slovo, ktoré začujete z úst domácich. A bude vám stačiť týždeň na to, aby ste zistili, že v Turecku patrí k najpoužívanejším. Vrelo vás privíta aj Antalya - najznámejšie a najobľúbenejšie letovisko tureckej riviéry. Budete si želať, aby vašich rán, dní aj nocí v Antalyi bolo aspoň tisíc a jeden.



Günaydın / Dobré ráno

Zamilujete si antalyjské rána. Pretože začínajú fantastickými raňajkami, a to nielen v luxusných hoteloch. Na vašom stole nebude chýbať niekoľko druhov olív, vynikajúcich ovčích syrov, tradičné pečivo so sezamom – simit a vajíčka. Mlsné jazýčky poteší sladký variant ranného jedla, ktorý vždy stojí za hriech.

To všetko zapite čiernym čajom, presne tak, ako to robia domáci. Milovníci rozcvičiek využívajú na ranný beh po pláži pieskovú Lara Beach, alebo verejné outdoorové posilňovne. Sú zadarmo a stretnete ich tu neďaleko všetkých pláží.

 

Iyi günler/ Dobrý deň

Ochutnajte zo všetkého, čo Antalya ponúka. Na začiatok okoštujte more. Prekvapí vás jeho príjemná teplota, ktorá bude v letných páľavách balzamom pre vaše telo. Milovníci kamenistých pláží by nemali obísť Beach Park a ak máte pod nohami radšej piesok, nesklame vás Lara Beach. Zaplávajte si aj na odľahlej pláži mimo preplneného Beach Parku, ktorá je obľúbená predovšetkým tunajšími rodinami s deťmi. S údivom budete sledovať vybavenie, ktoré k moru nosia domáci.

Nesmie chýbať veľký koberec – pláž je predsa kamenistá, spoločenské hry, varič na čaj, alebo aspoň termoska a prenosná chladnička plná jedla a pitia. Za históriou si zájdite do antických miest starovekého grécka Perge a Phaselis, ktoré sú vzdialené len hodinu cesty z mesta. Po sparných dňoch na antalyjských plážach zatúžite po jemnom schladení.

Možností je hneď niekoľko. Vrelo odporúčanou domácimi sú Düden Şelalesi, vzdialené okolo štrnásť kilometrov od centra Antalye. Čaká vás tu božské osvieženie, dokonalý pohľad na prírodné vodopády, botanické nebo a pokoj. Využite služby okolitých štýlových reštaurácií, ktoré vám ponúknu súkromný stôl lemovaný tradičnými tureckými kobercami niekde medzi dvoma vodopádmi. Všetko máte ako na dlani. Tí, čo viac ako „türk kahvesi” (tureckú kávu) a “çay” (čaj)ocenia aktívny oddych, určite by mali zablúdiť do kamenných otvorov, ktoré ústia k nádherným výhľadom na všetky vodopády.

Podľahnite čaru raftingu. Nesklame Köprülü Kanyon v národnom parku, ktorý je ešte stále súčasťou provincie Antalya. Skvelým zážitkom je už cesta samotným parkom. Z okna autobusu sledujete okolité lesy, vašu serpentínovú cestu obkolesujú hory, okolo ktorých sa hadí rieka a ak máte šťastie zbadáte aj vodopády.

Pred vami sa bude vlniť štrnásťkilometrový zjazd rieky Köprülü, ktorá ani v auguste nemá viac ako desať stupňov celzia. To bude pre vás to pravé – mrazivé aj adrenalínové. Niekde na siedmom kilometri na vás čaká vynikajúci raftigový obed. V tieni okolitých stromov a šume rozbúrenej rieky si vychutnajte pečenú rybu a poobedný čaj. “çok güzel!“, ako by domáci vykríkli. Podobne vám bude aj na výletnej lodi. Vyberte si v prístave okruh, loď aj kapitána a sledujte krásy Antalye z pohľadu námorníkov.

 

Iyi geceler/ Dobrý večer

Svetlami žiariaci a letnými hitmi ozývajúci sa Beach Park je pozdĺž lemovaný reštauráciami a barmi, ktoré cez deň ponúkajú rovnaké menu, večer vám však všetci naservírujú odlišnú spleť chutí latinsko-americkej, popovej, rockovej, techno, alebo obľúbenej domácej hudby. Nočné kluby od seba nie sú vzdialené viac ako 50 metrov a vstupné sa pohybuje od 10 TL (5 €) do 20 TL (10 €). Možno aj preto mladí ľudia volia večery na pláži medzi dvoma rôznymi diskotékami a ak majú chuť, zavlnia sa v rytmoch mixu oboch DJ-ov. Alebo zvolia nočné kúpanie v mori.

Romantikou žijú úzke uličky starého mesta. Nechajte sa prehovoriť na večerné menu v miestnych reštauráciách s nádherným výhľadom na západ slnka. Prejdite sa večerným prístavom aj pouličnými bazármi. Na trhu zjednávajte a odneste si z neho suvenír, ktorý vám ešte dlho bude pripomínať vaše dni v slnkom zaliatej Antalyi.

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa