NA CESTÁCH Zázrak prírody

2010-08-19 17:00:00 |   |    | 

SEYCHELY/ video - Ich pôvodní objavitelia sa po vylodení domnievali, že našli skutočný biblický raj...



Ak ste si už v iných článkoch prečítali spojenia ako modrozelené lagúny, exotické palmy i krištáľovo čistá voda, v prípade Seychel si tieto pojmy vynásobte a tak si priblížite krásu týchto nevšedných ostrovov.

Príjemným prekvapením po prílete na ostrovy je skutočnosť, že voda je ešte modrejšia a piesok belší, než sa zdajú na fotografiách. Seychely však majú niečo navyše, čo nikde na svete neuvidíte.

Predovšetkým je to úplne unikátna príroda. Celé milióny rokov sa vyvíjala bez zásahov človeka, výsledkom čoho je množstvo rastlinných a živočíšnych druhov, ktoré žijú jedine tu.  Miestni obyvatelia sú na bohatstvo tohto druhu patrične pyšní a patrične sa oň starajú.

Ich najväčšou pýchou sú pestrofarebné papagáje, obrie korytnačky a tiež zvláštny dvojitý kokosový orech Coco de Mer, ktorý je vďaka podobe so ženskou panvou opradený mnohými mýtmi a povesťami. Jedna z nich vraví, že muž, ktorý sa pri splne napije mlieka z tohto kokosu, bude mať silnú ženu a mnoho potomkov. Orech rastie iba v tropickej džungli v parku Valée de Mai na ostrove Praslin, ktorý je druhý najväčší ostrov Seychel.

Súostrovie sa skladá z približne 115 ostrovov a ten druhý najväčší môžete prejsť autom približne za pol hodiny. Najväčší a hlavný ostrov sa volá Mahé a je východiskovým bodom Seychel, pretože sa na ňom nachádza medzinárodné letisko.

Na ostatné ostrovy sa dostanete miestnou leteckou dopravou (helikoptérou) alebo loďou. Mahé je bezpodmienečne najrušnejším miestom celého súostrovia. Nájdete tu najviac reštaurácií, obchodov a často sa tu konajú aj trhy. 

Na väčšine ďalších ostrovov nájdete predovšetkým pokoj, ktorý nebudú rušiť ani autá, ani ukričaní turisti. Na Seychelách je sympatické to, že sa nesnažia nalákať turistov v obrovskom objeme a nepodliehajú diktátu veľkých centier s bujarým nočnýmživotom, kasínami, diskotékami a barmi, ako tomu je na niektorých stredomorských ostrovoch.

Vláda tu vydala prehlásenie, v ktorom striktne obmedzuje počet turistov, takže sa nemôže stať, že by ste prišli hľadať osamelé zátoky či lagúny a namiesto toho tu našli preľudnené pláže a pásy hotelových komplexov, ktoré sa ťahajú pozdĺž pobrežia.

Hotely nesmú byť vyššie ako palmy a musia zapadať do krajiny, aby nepôsobili rušivo. Ak od exotických ostrovov čakáte, že budete bývať v luxusnom bungalove pri mori s krásnym výhľadom, ste na správnej adrese. Nie je výnimkou, že na niektorých ostrovčekoch sa nachádza iba jediný hotelový komplex - rezort a nič viac. 

Výhodou je, že sem nepotrebujete žiadne víza, ani špeciálne očkovanie, zvážiť by ste však mali jedno riziko. Je tu totižto eventualita – že sa už nikdy viac nebudete chcieť vrátiť do svojho uponáhľaného sveta...

 

 

Zdroj/autor: cm,drom

VIDEO Seychely



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa