NA CESTÁCH Dajte si aperitivo

2010-04-08 16:30:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Miláno, centrum talianskeho obchodu a módy, rodisko Armaniho a Pradu, domov slávnej La Scaly. Cieľ cesty: užiť si niekoľko príjemných dní s priateľmi, obzrieť si pár barov a značkových butikov. Ale čo žalúdok?



Človek rýchlo zistí, že stravovať sa v Miláne je poriadna záťaž pre peňaženku. Našťastie poznáme úsporné a pritom veľmi originálne riešenie - volá sa aperitivo...

Ak si myslíte, že aperitivo znamená chlipkať obyčajné campari v bare, mýlite sa. V Miláne sa za týmto slovom skrýva oveľa viac. V posledných rokoch mesto zaviedlo vlastnú verziu „happy hour".

Čas na aperitivo nastáva po práci a znamená relaxovanie s kolegami, stretnutie s priateľmi, láskami alebo novými obchodnými partnermi. Je to zastávka medzi kinom a večerou. Môže však poslúžiť aj pri schôdzke s niekým, koho ste práve zbalili na internete. „Ci vediamo per il aperitivo" po taliansky znamená začiatok „sladkého života" po náročnom dni. V Miláne však ľuďom nestačí len drink a hrsť orieškov.

„Objednáte si nápoj za 5 euro a zároveň máte k plnej dispozícii bufet," vysvetľuje čašníčka v útulnej vinárni Caffe della Pusterla. Pre hostí sú tu na táckach pripravené tie najrôznejšie lahôdky: salámy, syry, šaláty, krémy, cestoviny, sušienky a koláče. Fantastické! Šikovný systém, navyše v súlade so zdravým starorímskym zvykom: kde-tu zobnúť malú porciu jedla namiesto toho, aby ste zjedli naraz jednu veľkú.

Ceny za aperitivo sa pohybujú medzi 5-10 eurami. Kvalita pokrmov sa na rôznych miestach líši, ale v dobrých podnikoch sa chuťovky vyrovnajú slušnej večeri. Najznámejšie lokality na aperitivo nájdete v Navigli a v okolí Corso di Porta Ticinese.

Pre Milánčanov je aperitivo rituál. „Mnohí sa tu zastavia iba prehodiť pár slov, a tak je aperitivo i spoločenskou záležitosťou," vysvetľuje Cinizia z Caffe della Pusterla. Za rohom sa štýlový umelecký bar s reštauráciou Le Biciclette (ktorého hostia prichádzajú na luxusnejších dopravných prostriedkoch, ako sú bicykle), pýši minimalistickým dizajnom a aperitivo posúva ešte o krôčik ďalej.

Okrem večerných happy hour zaviedli aj tzv. happy lunch medzi dvanástou a treťou popoludní. „Naším najlepším dňom na aperitivo je však nedeľa," konštatuje Alessandra z Le Biciclette a dodáva, že aperitivo rozhodne nie je len rituál pracovných dní.

V jednom z najvychytenejších miest v Miláne - Exploit Drink and Dinner oproti Stĺpom San Lorenzo, sa pred barom a na terase zabávajú skupinky mladých ľudí. Ak máte chuť na víno, chcete vidieť, čo sa deje okolo vás a zároveň byť videný - typická záľuba Talianov - toto je ten pravý podnik.

Samozrejme, aperitivo ponúkajú aj módne milánske kaviarne. Sú však drahšou alternatívou a ich bufety nebývajú také štedré. Kaviareň Trussardi vedľa La Scaly prekvapí obrovskými obrazovkami premietajúcimi prírodné úkazy. Za návštevu stojí aj Emporio Armani Café - zároveň je dobrou výhovorkou na nakuknutie do Armaniho salónov...

Suma sumárum, aperitivo je vynikajúca možnosť ako ušetriť peniaze na večeri a dovoliť si jedlo v dobrej reštaurácii v inú dennú hodinu. Alebo by bolo rozumnejšie radšej skočiť k Armanimu a kúpiť si z ušetreného vreckového pár ponožiek...


 

Zdroj/autor: se,drom

VIDEO Miláno

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa