NA CESTÁCH Za láskou do Kene

2010-01-25 16:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/KEŇA - Päťdesiatšesťročná Bethan žije v južnon Anglicku v tej istej ulici ako jej najlepšia priateľka, šesťdesiatštyriročná Allie. Spolu sú na výlete v Keni, krajine, ktorá je podľa nich "plná mladých chlapcov, ktorí majú radi nás, staršie dievčatá."



Presné čísla sa dajú zistiť ťažko, ale ľudia na pobreží odhadujú, že každá piata slobodná žena prichádzajúca z bohatšej krajiny mieri sem za sexom. Allie a Bethan si vraj naplánovali, že strávia celý mesiac cestovaním po prímorských plážach lemovaných palmami. Mali by si ale dať pozor a vyhnúť sa pracovníkom kenského cestovného ruchu.

"Nie je na tom nič nezákonné," odpovedá predseda kenskej komory cestovného ruchu Jake Grieves-Cook na otázku týkajúcu sa faktu, že do krajiny prichádzajú staršie bohaté ženy, aby si tu užili sex s mladými Keňanmi. "Ale po chutí nám to samozrejme nie je."

V krajine s mierou chorobnosti AIDS 6,9 percenta sa s touto turistikou viažu tiež zdravotné riziká.

Biele pláže na pobreží Indického oceánu sa tiahnu do diaľky a po nich sa prechádzajú priateľky, ruka v ruke s mladými Afričanmi. Allie má položenú  bielovlasú hlavu na ramene svojho spoločníka, vysokého 23-ročného muža z kmeňa Masajov. Ten má na očiach nové slnečné okuliare, ktoré mu vraj darovala.

"Obaja dostaneme to, čo chceme – tak čo je na tom zlého?, pýta sa neskôr v bare Allie popíjajúc silný zlatistý kokteil. Na sebe má stále ešte bikinovú podprsenku, natiahla si len džínsy a šiju si ozdobila náhrdelníkom z tradičných afrických korálikov.

Bethan tiež pocuckáva ten istý miestny drink – silnú zmes medu, čerstvej limetovej šťavy a vodky – ktorej sa tu hovorí dawa alebo medecína. Jedným očkom sleduje partnera – 20 ročného mladíka hrajúceho biliard. Dredy má zviazané červenou bandanou a na nohe má úplne nové športové topánky. Zdvihol oči a vydal sa za ňou k stolu a vzal si od nej ďalšie peniaze na hru.

Jake Grieves-Cook a mnohí hoteloví manažéri vraj robia všetko, čo je v ich silách, aby staršie ženy od pletiek s chlapcami odradili. Rozhodne to nie je typ turistiky, ktorý by chceli v tejto východoafrickej krajine podporovať.

Šéf asociácie miestnych hotelov mi povedal, že začali podnikať niektoré opatrenia – odmietajú napríklad hosťov, ktorí si prajú vymeniť jednolôžkovú izbu za dvojlôžkovú." komentuje Grieves-Cook. "Ide o to, čo najviac im to znepríjemniť. Sme rozhodne proti čomukoľvek nelegálnemu, ako je prostitúcia. Ale toto je niečo iné – je to proste odporné."

Tie isté pláže boli pred časom povestné tým, že lákali iný druh turistov prichádzajúcich za sexom – pedofilov. Podľa minuloročnej spoločnej štúdie kenskej vlády a Detského fondu OSN až 15 tisíc dievčat v štyroch pobrežných regiónoch – dvanásť až pätnásťročných – poskytuje príležitostné sexuálne služby za peniaze. Až tri tisíc ďalších dievčat a chlapcov vykonáva sex "na plný úväzok" a niektorí z nich dostávajú peniaze za "tie najodpornejšie a najzvrátenejšie pohlavné akty", dodáva štúdia.

Užívam si ako beloch

"Belošskí starci sem vždy prichádzajú za mladými dievčatami a chlapcami a ťažia z ich chudoby... Potom začali chodiť staršie ženy... zdá sa, že sú šťastné, že si tu môžu dopriať to, na čo sa v ich krajinách pozerá cez prsty," skonštatuje šéf jedného z barov na pláži Bamburi v Mombase. Mnohé z turistiek vyhľadáva takých mužov, ako je Joseph – má 22 rokov, má oslnivý úsmev a telo ako basketbalová hviezda. Spal vraj s viac než stovkou belošiek, z ktorých väčšina bola o tridsať rokov staršia ako on.

"Keď idem do klubu, vyhľadávam výhradne takéto ženy," zveril sa. "Zvykol som si žiť, ako bohatí belosi, ktorí sem prichádzajú z bohatých štátov, bývajú v najlepších hoteloch a zabávajú sa," dodáva.


 

Zdroj/autor: osn,reuters,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa