NA CESTÁCH Bez reči na Tenerife

2010-09-07 13:30:00 |   |    | 

KANÁRSKE OSTROVY - Predstavte si situáciu: ovládate základy angličtiny, ako tak sa viete dohovoriť v nemeckom jazyku, a tu zrazu máte možnosť ísť na jazykový pobyt do španielsky hovoriacej krajiny. Pomyslíte si, veď sa už nejako dohovoríte, niečo sa poučíte...



Cestovať autom je ako tak pohodlne, ste sám sebe pánom, zastavíte si kedy chcete a oddýchnete, autobusom je to už o čosi horšie... Vy však nemáte možnosť výberu, lebo jediné východisko pripadá do úvahy cestovať lietadlom alebo potom kombinovane bus-loď, keďže sa jedná o ostrov. Letieť som v živote neletela, ale bolo to v pohode, netreba myslieť na zlé veci, v lietadle zažijete plno príhod. Možno vás trochu znechutia letiskové vybavovačky, trošku stiesnené podmienky, ale stojí to zato sa vznášať ponad oblaky.

Lietadlo pristálo, cestujúci vystupovali, hľadali si batožinu a vybrali sa každí za svojím cieľom. Ja s batohom na chrbte som zrazu zazrela pána s tabuľkou a mojím menom. Pomyslela som si, čo keď ma niekam unesie a predá, čo keď .... , ale na letisku som nemala v pláne ostať, potrebovala som sa dostať k rodine, u ktorej som mala pobyt stráviť, tak som pristúpila v rozpakoch k pánovi, že sa povypytujem, kto je a kam ma vezme, no ako som sa snažila anglicky, nemecky moja snaha bola márna.

No dobre, tak to risknem. Viezol ma diaľnicou, mrmlajúc niečo po španielsky, ja zapínajúc mobil a chytajúc signál... no podarilo sa a my sme dorazili aj do cieľa, kde ma privítala rodina.

Rodina však nevedela po anglicky ani nemecky, ja som zas neovládala španielčinu, no dohovorili sme sa rukami nohami, s pomocou slovníka a neskôr získavaných znalostí. Jazykový kurz prebiehal prvý týždeň doobeda, druhý týždeň poobede. Kanársky ostrov Tenerife je obmývaný Atlantickým oceánom.

Prímorské mestečko Puerto de la Cruz ponúkalo nádherný pohľad na búriaci sa Atlantik, západ slnka ... ale aj nečakané prekvapko v podobe čiernistej piesočnatej pláže. Mnohí sa pýtate: Prečo tmavý piesok ?

No v minulosti tu svoje predvádzala sopka, ale nemusíte sa báť. No tak prídem na pláž, no v oceáne ani nohy, sem tam plavec, čľapkajúce sa dieťa, no nie hlava na hlave. Problém bol totiž v tom, že oceán je trošku búrlivejší, okrem toho dno oceánu bolo trošku skalnaté, ale vznášať sa na vlnách bolo fantastické...

Španielske tradičné fiesty - oslavy sú charakteristické španielskym temperamentom, proste to treba zažiť. Mnohí leňosi by si pochvaľovali siesty – oddych.

Strava je bohatá na strukoviny, zeleninu, hoc veľmi nezvyklé boli pre mňa neskoré večere posunuté kvôli sieste, ale zväčša strava bola pripravovaná zdravo na olivovom oleji. Nepríjemný zážitok bol, keď pripravené mäso sa nedalo pokrájať, tak mi ho išli strihať nožničkami, trošku absurdné, tak ma už aj chuť prešla.

Na ostrove je viacero letísk, tak je dôležité nájsť to správne, mne sa to podarilo. Letenky som si potvrdila, síce let bol odložený na niekoľko hodín, ale trpezlivosť ruže prináša. V letiskovej hale čakalo plno ľudí aj jedna pani so psíkom.

Psík sa jej však vytrhol, nerozutekal sa ani nikoho neobťažoval, len si potreboval urobiť veľkú potrebu. Tak v strede haly sa objavila voňajúca kôpka, a tak majiteľka spokojného psíka vzala noviny a za havinkom urobila poriadok.

Aróma pominula a my sme čakali, až kým sa nedočkali vytúženého lietadla a návratu domov, kde cestou sa nám naskytol aj neopísateľný výhľad na nočnú osvietenú Prahu a to už sme vedeli, že sme blízko cieľa...

 

  • Prežili ste aj vy niečo podobné? Napíšte nám...  Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete.

 

Zdroj/autor: oscarka,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa