NA CESTÁCH New York City

2009-04-27 17:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Lietadlo klesá a vy dívajuc sa z okienka plný očakávaní hľadíte na metropolitný New York.



Vascina  z vas si hned predstavi zastavane mesto mrakodrapmi , ulice preplnene trubiacimi zltymi taxikmi s ponahlajucou sa hufou ludi roznej narodnosti. Ano. Aj toto je jedna z mnohych tvary New Yorku. Nakuknite tam na chvilu spolu so mnou a dovolte mi vam trocha priblizit to, o sa v skutocnosti skryva za touto maskou.

Zvacsa sa zacina od zaciatku, ale ja zacnem hned od stredu a to od srdca New Yorku a tym je nadherny krasou prekvitajuci Central park. Nachadza sa v strede Manhattanu, ktory je jednou z najkrajsich casti NYC. Je priam neuveritelne, aka nadhera sa skryva za branou ruchu a dava nam na chvilu zabudnut ze sa nachadzame v centre New Yorskeho velkomesta.

Central park, ktory mnohy pozname s filmou o rozhohe celych 4km (krat) 800m je jednym z neobycajnych miest kde okrem krasnej zelene a oddychu najdete zoologicku zahradu, rozpravkove jazero Reservoir Jacqueline Kennedy Onassis, Bethesda Terrace s fontanou, oblubene miesto Jonna Lennona v blizkosti Strawberry Fields ci Metropolitan Museum a vela dalsich krasnych zakuti. Stetnete tam vela oddychujucich ludi ktory piknikuju na travnikoch, prechadzaju sa ci clnkuju. Je to slovami neopisatelne miesto ako stvorene na oddych, ktore ma svoje skryte caro...

Ak vas velmi nelaka ruch velkomesta tisicich moznosti , mozete sa na neho len tak ticho prizerat z vysky Empire State Building. Z 86 poschodia najvyzsej budovy s mestom na dlani sa budete citit ako kral. Najlepsi cas na navstevu tohto miesta je podvecer pred zapadom slnka. Vtedy mozete vidiet mesto pocas dna aj vecera.

Chcete ist este trochu vyzsie? V New Yorku nieje nic nemozne. Vzrusujuci vylet helikopterou ponad mrakodrapi vam urcite zvysi hladinu adrenalinu. Tento jedinecny pohlad, ktory Vam tento vylet prinasa sa neda nazvat inak ako nadhera. Nezabudnitelnym zazitkom je tiez urcite plavba trajektom po rieke Hudson zo stredu mesta k znamemu stadionu Yankee z neuveritelnym pohladom na nocny Manhattan. Este znamejsia je linka Staten Island ferry na ostrov kde sa vypina americky symbol slobody Statue of liberty. V jej podstavci sa nachadza naozaj pozoruhodne muzeum. 

Ak raz navstivite NY urcite sa nesmiete zabudnut prejst po Broadway, zajst na jeden z muzikalov Broadway show a citit sa chvilu ako hviezda. Obrovske pekne zdobene divadelne saly su hotovou pastvou pre oci avsetci priatelia Vam mozu len zavidiet.

Velmi oblubenym miestom je tiez nie menej znamy Brooklynsky most ktory nedavo oslavil svoje 125 vyrocie s velmi peknym vyhladom na mesto, rieku a lode. Ludia sa tam chodia velmi radi prejst najma v podvecer...

Urcite peknym ukoncenim dna v NY je vecera v niektorej z luxusnych restauracii. S vyberom urcite nebudete mat problem. Najdete tu jedla z kazdeho kuta sveta. Japonska, talianska, indicka, mexicka, spanielska, grecka kuchyna …a keby vam nachvilu chybalo Slovensko tak aj slovenska. Vyber je skutocne bohaty. Racte si preto vybrat podla chuti a vkusu. Ani po vecery sa den este nemusi skoncit a moze pokracovat zabavou v niektorych z nocnych clubov.

Co sa mi v NY velmi paci je ze pravidlo: “Nas zakaznik nas pan, tu naozaj plati” a to do slova a do pismena! V restauracii vas uvedu k stolu a napriklad vam vymenia jedlo ak vam nechuti bez toho aby ste platili za druhu porciu. Zobrali ste na veceru babatko? Prinesu vam detsku stolicku a aj ked krici na celu restauracii kazdy sa pekne usmeje, povie ake je mile a casnik vam kazdu chvilu ponuka pomoc. V obchode vam vezmu vrateny tovar spat bez akychkolvek otazok a na benzinke Vam natankuju benzin bez toho aby ste si vystupili. Aj ludia ktorych stretnete v uliciach su tiez velmi ochotny a radi Vam poradia. Tiez tam stretnete maliarov od ktorych si na pamiatku mozete kupit obrazok ci nechat si namalovat portret ci karikaturu.

A co byto bola za dovolenka bez plaze a mora? Oddat sa slastnym vlnam a odpocinku mozete napriklad na prekrasnej plazi Hampton a bielym pieskom.

Toto vsetko je len cast z kras ktore mesto New York skryva pod maskou uponahlaneho mesta kde cas rychlo bezi. Nasmerujte svoju cestu za zaujimavostami prave tu a urcite na toto miesto nikdy nezabudnete. Budete odchadzat s pocitom oddychu a radosti. Je to miesto nekonecnych moznosti, zazitkov a zabavy. Budete New York milovat.

 

Autor: D.Peterova

Text neprešiel textovou a jazykovou korektúrou.

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa