NA CESTÁCH Mesto v tme

2010-08-02 17:00:00 |   |    | 

NOVÝ ZÉLAND/ video - Malé novozélandské mestečko je potme a je na to patrične pyšné. Zatiaľ čo iné mestá vítajú noc osvietením ulíc a turistických atrakcií, Tekapo robí pravý opak...



Používa nízkoenergetické sodíkové lampy, ktoré sú zhora zatienené a aj svetlá v domácnostiach musia smerovať len dolu. Dôvod je jasný – kým ostatné mestá unikajúcou žiarou najrôznejších lámp hviezdnu oblohu zaslepujú, obyvatelia Tekapa si ju chcú užiť v celej kráse.

Cieľ tohto mestečka s 830 obyvateľmi je zvláštny a neobvyklý. Tekapo sa chce stať prvou rezerváciou hviezdnej žiary a to dokonca pod záštitou UNESCO.

Prví astroturisti, ktorí si chcú hviezdne nebo užiť, bez toho aby boli rušení svetelným znečistením z okolia, prichádzajú na Južný ostrov Nového Zélandu už dnes.

Skupina nadšencov sa v januárovej zime chúli, aby unikla chladu, a na jednom z kopcov pri meste pozoruje polnočnú Mliečnu dráhu. „Je to úžasné, nedá sa to opísať slovami,“ hovorí Simon Venvoort, štyridsaťšesťročný konzultant z Amsterdamu. „Vidíte toľko toho, že si všetko nestihnete ani uvedomiť...“

Nápad na založenie Nebeskej rezervácie vznikol v UNESCO v roku 2005, v dobe, kedy už samotné Tekapo už usilovalo o založenie „hviezdneho“ parku. Mesto bolo preto navrhnuté ako pilotný projekt pre založenie podobných rezervácií. Vďaka jeho polohe je tu väčšinou výborná viditeľnosť a kontrola svetelného znečistenia už funguje.

OSN teraz zvažuje, či Tekapo môže získať jeho záštitu – status svetového dedičstva doteraz udelila 878 historickým, kultúrnym,ekologickým a prírodným pamiatkam na celom svete, žiadna z nich však nezahrňuje - oblohu!

Obyvatelia mestečka idú však za svojím cieľom a veria, že sa im ho podarí dosiahnuť. Zatemňovanie Tekapa začalo v roku 1965 s cieľom pripraviť lepšie podmienky pre vesmírne observatórium na neďalekej hore Mount John. Miestni zástupcovia neskoršie z povinnosti spravili prednosť, keď rozšírili okruh, v ktorom je verejné a súkromné osvetlenie kontrolované do vzdialenosti 30 kilometrov.

Za špeciálne osvetlenie museli naviac investovať aj tri stavebné spoločnosti. Jedno klzisko je vybavené osvetlením, ktoré zabraňuje ultrafialovému svetlu odrážať sa od ľadového povrchu do nočnej oblohy. Znečistenie svetlom je pritom stále vážnejším problémom, odhaduje sa napríklad, že zhruba pätina svetovej populácie nemá možnosť kvôli nemu pozorovať Mliečnu dráhu...

 

 

Zdroj/autor: tekapotourism,čtk,drom

VIDEO Tekapo 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Tekapo Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa