NA CESTÁCH Kúsok raja

2010-08-28 17:00:00 |   |    | 

MALDIVY - Keď sa vám nič nechce, vonku je zima, dážď a za dvermi číha depresia. Keď sa vám snívajú samé hlúposti. Keď máte dojem, že už nie je nič čo by vás potešilo, nechajte všetko a leťte na Maldivy.



Nie je tam nič čo by vás zabavilo, vyliečilo či úplne zmenilo, ale pri odchode  budete vedieť, že ste boli na najkrajšom a najosamelejšom kúsku sveta. A ten pocit stojí za to. Verte mi. 

V lietadle vedľa mňa sedel fotograf. K svojej batožine mal pribalené plutvy a trubicu na potápanie, pretože bol pripravený. Vedela som, že dôležité je mať so sebou dostatok čítania a preto som mala hneď niekoľko kníh. Indická televízia či rozhlas nie je každému po chuti, tobôž mne. Okrem toho na Maldivoch nie je veľa zábavy, nie teda taká na akú sme zvyknutí.

Maldivy  znamenajú v preklade náhrdelník ostrovov. Keď letíte v desaťkilometrovej výške, veľmi rýchlo pochopíte, že je to pravda. Väčšiu časť rozlohy tvorí more a celé to veľké teritórium meria takmer 90 tisíc štvorcových kilometrov. Nad hladinu trčí niečo vyše tisícdvesto ostrovov a ostrovčekov. Vznikali niekoľko miliónov rokov na morskom dne, kde sa množením veľkých koláčovitých atolov, tvorili jednotlivé vrstvy a tie postupne stúpali nad hladinu.

Vyše 300 tisíc Maldivčanov obýva v súčasnosti sotva dvesto z nich. Len málo ostrovov má väčšiu rozlohu ako dva štvorcové kilometre. Vzdialenosti medzi nimi sa nepočítajú na kilometre, ale na tzv.motorohodiny. Z letiska a medzi ostrovami zabezpečujú dopravu motorové člny a podľa ich "rýchlosti" sa meria aj miestny čas. Hlavné mesto Malé sa dá pešo obísť za hodiny.

Leží na ostrove s rozlohou 1,7 km2 a žije na ňom vyše 70 tisíc ľudí. Má niekoľko mešít, múzeum so sultánskymi trónmi a rúchami, sultánov park a palác, jazdia tu bicykle, autá a taxíky. Je tu aj niekoľko tržníc, nemocnica a štadión! Medzinárodné letisko leží na vedľajšom ostrove a okrem letištnej haly a jednej pristávacej a zároveň štartovacej dráhy, tam nič iné nie je.

Fotograf  a ja sme nastúpili na hydroplán, ktorý nás zaviezol na ostrov. Pristávaciu plochu tvorili dva prázdne sudy od nafty a zopár drevených dosiek. Existujú hotelové ostrovy a skutočné ostrovy. Na hotelových nenájdete nič iba turistov a obsluhujúci personál, ale všetko ostatné je skutočné – palmy, piesok, voda. Na skutočných ostrovoch sú aj skutoční ľudia, ale tam sa mimo "ukážkových" trás, nedostanete. Prvý deň je dôležitá aklimatizácia. Fotograf a ja sme si zvolili každý odlišný prístup.

On odišiel do svojej izby, zastrel záclony, zapol klimatizáciu a televízor naplno, zaliezol do postele a zaspal. Bolo poludnie. Ja som si zase našla vo svojom minibare päť plechoviek Coca Coly Light a šťastne som si sadla na terasu, pila jednu plechovku za druhou a čítala "48 stupňov tieni" od Simenona. Fotograf sa vynoril zo svojej jaskyne pred večerou. "Čo budeme robiť?, zamrmlala  som takmer súvislo. "Nerob si starosti.", odpovedal fotograf. Potom sme išli omrknúť ostrov, čo celé trvalo asi desať minút. Nachádzalo sa tam: 15 bungalovov pre hostí, recepcia, reštaurácia a bar, stanica na potápanie, obchod so suvenírmi, stolnotenisový stôl postavený v piesku, pláž s bielym pieskom, palmy, krištáľovočistá morská voda a niekoľko hríbovitých altánkov.

Prvá písomná zmienka o Maldivách pochádza zo začiatku nášho letopočtu, keď rímsky zemepisec Ptolemaios lokalizoval malé ostrovy juhozápadne od Srí Lanky (Ceylon). Archeológovia však dokázali, že boli osídlené už v roku 1500 pred n.l. Pod svojim dnešným názvom sa Maldivy objavujú v denníkoch mnohých moreplavcov. Stali sa dôležitou obchodnou zastávkou čínskych a arabských obchodníkov. V 12.storočí budhistický kráľ Kalamiňa prijal islamskú vieru a od roku 1153 sultán Muhamed Ibn Abdulla zaviedol islam ako štátne náboženstvo. Odvtedy vládlo ostrovom deväťdesiattri sultánov.

Ten predposledný si v roku 1953 povedal, že zmena je život a vyhlásil Maldivy za republiku a seba vymenoval za prezidenta. Kolonializmus neobišiel ani tieto ostrovy. Roku 1552 si ich na sedemdesiat rokov privlastnili Portugalci, vystriedali ich Holanďania, Francúzi a nakoniec Angličania. Maldivy mali ale oproti iným podmaneným teritóriám jednu výhodu: ich rozloha a geografické usporiadanie sťažovali celkové ovládnutie a tak miestni panovníci mali relatívne voľnú ruku.

Keď skončila noc pokračoval denný život. Fotograf zistil, že nemá rád hojdaciu sieť. Vážil asi tonu a keď zavesil sieť dostatočne vysoko, aby sa svojím zadkom nedotýkal zeme, potreboval rebrík, aby sa do nej vyšplhal. Aj tak tam boli ešte vždy lehátka. Neskôr objavil, že nemusí vôbec vstať, aby urobil niekoľko fotografií. Všetko sa dá vyfotografovať z lehátka, ak je fotoaparát namierený správnym smerom. Medzičasom  som dočítala "48 stupňov v tieni" a pustila som sa do ďalšej Simenonovej knihy "Tropické šialenstvo".

V súčasnosti sú Maldivy samostaným moslimským štátom. Obyvatelia rozprávajú vlastným jazykom divehi, jedným z najstarších v Ázii. Ich písmo sa volá thaana a číta sa sprava doľava. Vlastná mena sa volá – Maldivská rufiyaa a jej hodnota je približne 0.079 dolára, ale cudzinci môžu platiť kľudne v dolároch alebo v eurách (1 Maldivská rufiyaa = cca 0.061 eur).

V roku 1978, dnes už bývalý prezident prezident Maumún Abdul Gajúm, definitívne zbavil zem sultanátu, zaviedol povinnú školskú dochádzku, pozval do krajiny lekárov zo Saudskej Arábie, Srí Lanky a Indie a všemožne podporil rozvoj turistiky. Paradoxne však väčšinu zo sedemdesiatich turistických ostrovov vlastní miestna smotánka zložená "zo starých štruktúr", ale pri barovom pulte niektorého z hotelov, kľudne môžete vidieť popíjať koktejl, manželku miestneho šéfa pochádzajúceho z Moldavska.

Neskôr sme s fotografom objavili potápanie. Na začiatku som strkla hlavu s okuliarmi do vody, ktorá mi siahal po kolená. Neskôr ma presvedčil, že treba kyslíkové bomby, plutvy a dostatočnú hĺbku. Ocitnete sa vo svete, ktorý ste mohli vidieť len Cousteauových dokumentoch a reklamách na tyčinku Bounty, ale je to ešte lepšie. V plytkej vode sú ryby malé a farebné a žraloky sú neškodné. Po potápaní sme si sadli na lehátka a diskutovali sme o najlepšom spôsobe ako zachrániť svet a aký je zmysel života. Popíjali sme kokteily s romantickými názvami a teplé pivo Tiger zo Singapúru. Neskôr prišiel na rad - ping-pong.

Maldivy ako moslimská krajina dôsledne dbá na dodržiavanie koránu, čo v praxi znamená napríklad prísnu prohibíciu mimo ramadámu.  Ako turista si nemôžete priniesť žiadny vlastný alkohol, len si ho kúpiť na ostrove. Maldivčania nesmú obsluhovať turistov v baroch, môžu roznášať len nealkoholické nápoje a jedlo. Barmani sú vybraní "neverci" zo Srí Lanky, Pakistanu a Indie. Ženy nemusia chodiť zahalené, ale nesmú pracovať v turistických oblastiach. Sú pritom krásne, tmavé s orientálnymi črtami. Obliekajú sa do výrazných farieb. Veľa práv nemajú. Manžel ich v podstate môže kedykoľvek odvrhnúť. Mnohoženstvo sa doporučuje a je obmedzené na štyri manželky naraz a počet sobášov na deväť. Uff.

Raz sme sa vybrali na nočnú rybačku. Jedna zo štyroch atrakcií na ostrove. Ostatné tri boli: objavovanie ostrovov na člne (zbytočné, pretože všetky vyzerajú rovnako), návšteva hlavného mesta Malé a výlet helikoptérou (odporúča sa). Fotograf mal aj udicu, ktorú si kúpil na trhu, dúfajúc, že dokáže, aký  je dobrý rybár. Nestalo sa tak. Turisti tu používajú kúsok dreva s nylónovým vláknom namiesto udice.

Počas prvej hodiny fotograf nič nechytil, kým mne sa podarilo chytiť dve. Šťastný bol až keď sme si udice vymenili. Fotograf vymyslel ďalšiu atrakciu: západ slnka. Večer o siedmej sme sa pripojili k ostatným dvadsiatim turistom v západnej lagúne a pozorovali sme miznúce slnko za prúžkom oblakov. Na čo čakali len hviezdy, aby veľké ako reflektory vrhali tiene…

 

Blížil sa koniec mojej cesty a vedela som, že Maldivy sú najkrajším miestom, aké som kedy videla...

 

Zdroj/autor: drom,ezv

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: trekearth

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa