Naplánujte si výlet do okolia Berlína: Poradíme vám, kam i za koľko

2022-10-12 12:00:00 |   |    | 

Berlín ponúka veľké množstvo zaujímavých atrakcií, pamiatok a programov, ktoré vám vyplnia plány aj na niekoľko výletov. Nezaškodí však, aby ste sa vybrali na výlet aj za jeho hranice. Pozrite si zaujímavosti z celého regiónu na tých najlepších tour, ktoré odtiaľ organizujú.



 

Predmestia Berlína na bicykli

Cena: 55 eur

Trvanie: 7 hodín

Jednou z alternatív je spoznať Berlín na bicykli. Takto sa dostanete aj na predmestia a stihnete si toho spolu so sprievodcom pozrieť oveľa viac. Doobeda zostanete pár hodín v centre a potom sa už vyberiete do vzdialenejších oblastí. Niektoré tour majú pevne stanovený program, na iných sa môžete spolu so sprievodcom ako skupina dohodnúť, čo konkrétne by ste radi videli a podľa toho si naplánujete celý deň.

 

Postupim

Cena: 25 eur

Trvanie: 6 hodín

Kedysi bol Postupim mestom kráľov, no preslávil sa najmä vďaka konferencii, na ktorej Stalin, Truman a Churchill rokovali o rozdelení Nemecka po druhej svetovej vojne. Dnes je Postupim jednou z najzaujímavejších možností na denný výlet. Keďže sa nachádza blízko centra, presúvať sa budete mestskou dopravou. Najprv sa prejdete centrom, kde uvidíte viacero pekných historických budov a barokových ulíc a vrcholom prehliadky je návšteva parku a paláca Sanssouci.

Postavili ho v 18. storočí, po 2. svetovej vojne prešiel pod správu štátu, ktorý ho sprístupnil verejnosti. Cisárska rodina ho využívala najmä ako letné sídlo, často tam organizovali rôzne večierky. Nádherný je aj park, ktorý prezývajú „nemecký Versailles“. Poslednou zastávkou prehliadky je most Glienicker, ktorý prezývajú tiež „most špiónov“. Svoje druhé pomenovanie dostal počas studenej vojny, keďže si na ňom viackrát západ s východom vymenil svojich zatknutých špiónov.

 

Ochutnávka vín v Magdeburgu

Cena: v závislosti od veľkosti skupiny od 40 eur vyššie

Trvanie: 5 hodín

Spojenie vína a histórie je lákavou kombináciou. Ak sa vám táto pozvánka pozdáva, pridajte sa na tour do Magdeburgu. V rámci nej sa dostanete na ochutnávku štyroch až piatich vín. Dozviete sa všetky informácie o ich pôvode, chuťových vlastnostiach a párovaní s jedlom. Keď podiskutujete o tomto obľúbenom nápoji, prichystajte sa na príjemnú prechádzku. Spolu so sprievodcom zájdete do centra Magdeburgu s jeho nádhernou katedrálou a dozviete sa viac aj o jeho pútavej histórii.

 

Seelowské výšiny

Cena: 79 eur

Trvanie: 8 hodín

Pri meste Seelow sa na konci 2. svetovej vojny odohrala jedna z dôležitých bitiek. Počas vášho výletu sa dostanete do múzea, ktoré ponúka všetky informácie o tomto boji a dostanete sa tiež na krátku vychádzku do lesa, kde sa odohrali hlavné strety medzi vojakmi. Uvidíte tam tiež 3D model vojnového bunkra. Potom sa už ďalej presuniete do mestečka Reitwein, ktoré v súčasnosti patrí medzi známe kúpeľné oblasti, no počas 2. svetovej vojny sa tam udiala ďalšia dôležitá časť bitiek. Vyjdete i na strategický vyhliadkový bod, z ktorého maršal Žukov sledoval priebeh vojny a vydával odtiaľ príkazy. Posledná zastávka je v Jahnsfelde, kde sa v minulosti nachádzala poľná nemocnica, v ktorej ošetrovali vojakov.

 

Koncentračný tábor Sachsenhausen

Cena: 25 eur

Trvanie: 6 hodín

Nemci sa postavili svojej minulosti čelom. Veľmi dobre si uvedomujú, čo spôsobil Hitler a jeho režim v celej Európe. Preto neustále pripomínajú zverstvá naccizmu, aby na ne nezabudli ani mladšie generácie a vyhýbali sa takýmto chybám. I neďaleko centra Berlína sa nachádza jeden z koncentračných táborov, kam sa môžete vybrať na výlet. K cene 25 eur ešte pripočítajte cestovné na vlak, ktorým sa presuniete do Sachsenhausenu. Medzi rokmi 1936 a 1945 v ňom zomrelo 200 000 väzňov. Končili tam nielen židia, ale aj politickí oponenti. Pravidelne tam zvážali ľudí z celej Európy. Ich utrpenie sa skončilo až v apríli 1945, keď ich oslobodili poľské a sovietske vojská. Za dverami koncentračného tábora našli niekoľko tisíc trpiacich v žalostnom stave a bez lekárskej pomoci. Aj tejto časti dejín sa venuje aktuálna výstava, na ktorej sa dozviete viac o šírení neonacizmu a o tom, ako sa správali k väzňom na takýchto miestach.

Concentratiekamp Sachsenhausen Hoofdingang Oranienburg, Duitsland.jpg

By <a href="//commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:BabiBandung&amp;action=edit&amp;redlink=1" class="new" title="User:BabiBandung (page does not exist)">Roger Veringmeier</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 4.0, Link

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa