KRÁSY SLOVENSKA Podpoľanie

2008-07-14 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Rozlohou neveľký, ale malebný a príťažlivý, tak možno charakterizovať kraj východne od Zvolena nazývaný Podpoľanie.



Nie je to historický región ako Hont, Novohrad či Tekov, nikdy nebol župou alebo inou administratívnou jednotkou. Až dnes sa približne kryje s okresom Detva. Región Podpoľanie sa sformoval takpovediac spontánne, vyčlenil sa vďaka osobitosti a neopakovateľnosti. Je svojský v reči, mentalite, vo zvykoch, v kultúre, umení a znakoch, ktoré miestnym pracovitým ľuďom vtlačili prírodné podmienky.

Názov Podpoľanie napovedá, kde sa rozkladá – pod majestátnou Poľanou. Ak by ste chceli byť presnejší, treba napísať, že región zaberá širokú zníženinu medzi dvoma mohutnými sopečnými masívmi. Okrem Poľany na severe ho na južnej strane ohraničuje pohorie Javorie, ktoré je tiež pozostatkom obrovskej treťohornej  sopky. na východe Podpoľanie siaha na plošiny západného okraja Slovenského rudohoria a na západe sa otvára do Zvolenskej kotliny.

Prírodné dominanty

Aj keď Podpoľanie zasahuje aj do iných geomorfologických celkov, dominantný je predsa len mohutný masív Poľany. Majestátne horstvo s takmer kruhovým pôdorysom je najvyšším pohorím Slovenského stredohoria a zároveň výškovým rekordérom v rámci všetkých vulkanických oblastí na Slovensku. Vrch Poľana (uvádza sa aj ako Zadná Poľana) dosahuje výšku 1458 metrov. V mladších treťohorách sa oblasť stredného Pohronia otriasala pod mohutnými erupciami početných sopiek. Jednou z nich bola aj Poľana, Bola sopkou stratovulkanického typu, podobne ako napríklad taliansky Vezuv. (...)

Prírodné zaujímavosti a chránené územia

Poľana je od roku 1981 chránenou krajinnou oblasťou a zároveň biosférickou rezerváciou. Do svetovej siete biosférických rezervácií UNESCO, ktorých je v súčasnosti viac ako 350, ju zaradili v roku 1990. Slovensko týmto krokom zároveň pristúpilo k plneniu programu Človek a biosféra (MaB) v tejto oblasti.

Poslaním CHKO Poľana je ochrana neživej prírody, rastlinných a živočíšnych spoločenstiev a osobitného rázu krajiny. Jej rozloha je 20 360 ha. V súčasnosti sa na území nachádza 24 maloplošných chránených území s celkovou plochou asi 1350 ha. ZA všetky treba spomenúť aspoň národné prírodné rezervácie Zadná Poľana, ľubietovský Vepor či Hrončecký grúň, národnú prírodnú pamiatku Vodopád Bystré či prírodnú pamiatku Kalamárka. (...)


 

Zdroj/autor: Krásy Slovenska 7-8/2008, Mikuláš Huba


V najnovšom dvojčísle mesačníka Krásy Slovenska 7-8/2008 sa ešte na tému Podpoľanie dočítate: Stratovulkán Poľana, Dedičstvo Podpoľania, Pod Poľanou – radosť šliapať do pedálov, Podpoľanie / čriepky z histórie, Detva, ľudová architektúra – Podpoľanie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa