Prievidza

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Prievidza



 

Územie hornej Nitrianska kotliny, v ktorej leží aj Prievidza, bolo osídlené už od polovice paleolitu. Prvá písomná zmeinka pochádza z roku 1113 a súčasné mesto spomína pod názvom „Preuigan“.

V roku 1383 bola Prievidza povýšená na kráľovské slobodné mesto, takže získala privilégiá ako napríklad možnosť usporadúvania trhov, lovu rýb, rozvoja remesiel či predaja produktov. Od 16. do prvej polovice 17. storočia mesto ovládali Thurzovci.

Výrazne priemyselne sa však Prievidza začala rozvíjať až od konca 19. a začiatku 20. storočia, kedy bola postavená železnica vedúca cez mesto. Počas druhej svetovej vojny bola Prievidza dokonca jedným z centier partizánov a 4. apríla roku 1945 zajatá vojskami sovietskej  armády.

Od konca vojny sa počet obyvateľov rozrástol z pôvodného počtu 5 000 na približne 53 000. Prievidza je tiež domovom mnohých baníkov a pracovníkov, ktorí si našli zamestnanie v uhoľných baniach alebo v elektrárni Nováky.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Prievidzi

 

PARKOVANIE

Parkovanie v meste môžete uhradiť tromi spôsobmi:

SMS – je nutné poslať po zaparkovaní vozidla v predpísanom tvare. Spätná SMS, ktorú následne obdržíte, je ekvivalentom parkovacieho lístka. Pred uplynutím doby vám bude zaslaná SMS správa upozorňujúca na blížiaci sa koniec platnosti parkovacieho lístka. Predĺženie je možné opätovným preposlaním správy.

Mobilná parkovacia aplikácia ParkDots – platbu je rovnako nutné vykonať bezprostredne po zaparkovaní vozidla. V aplikácií si zvolíte zónu, v ktorej parkuje a kliknete na tlačidlo „Kúpiť lístok“. Následne nastavíte plánovanú dĺžku parkovania, zadáte evidenčné číslo vozidla a informácie potvrdíte tlačidlom „Zaplať“. Registrácia vodiča v aplikácii ParkDots nie je nevyhnutná, ale umožňuje uložiť si evidenčné číslo vozidla, ako aj platobnú kartu, pre zvýšenie pohodlia a rýchlosti nákupu virtuálneho parkovacieho lístka v budúcnosti. Predĺženie parkovacieho času o ďalšiu hodinu je možné priamo v aplikácii v sekcii „Parkovacie lístky“.

Jednorazová parkovacia karta - slúži na zaplatenie parkovného na 1 hodinu na vyhradenom parkovacom mieste. Počet vystavených parkovacích kariet zodpovedá počtu hodín zaplateného parkovného. Parkovacia karta sa dá zakúpiť na označených predajných miestach, ktoré sú súčasťou predajnej siete parkovacích kariet.

Aktuálny cenník, spolu s mapami jednotlivých zón nájdete tu.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Prievidzi online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostol sv. Bartolomeja - gotický kostol postavený v druhej polovici 14. storočia. V poslednej tretine 15. storočia bol v presbytériu znovu zaklenutý, v 17. storočí upravovaný a v interiéri barokovo doplnený. Dnes sa teda zachovali iba niektoré gotické kostolné predmety.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie - pôvodne bol súčasťou hradu doloženého listinou z roku 1276. Po jeho zániku v roku 1321 existoval pri kostole benediktínsky kláštor. Opustený kláštor a kostol s opevnením v 15. storočí prebudovali karmelitáni. Keď v roku 1430 získali pápežskú odpustkovú listinu, kostol sa stal pútnickým miestom.

Piaristický kláštor – nachádzajúci sa na ulici Andreja Hlinku, je najdôležitejšou pamiatkou mesta- Ide o kláštorný komplex, ktorý patrí k jedinečným barokovým stavbám v strednej Európe. Súčasťou kláštora je piaristický rímskokatolícky kostol Najsvätejšej Trojice a blahoslavenej Panny Márie, ktorý bol postavený v 18. storočí. V kláštore sa nachádza aj Hornonitrianske múzeum, ktoré vám priblíži históriu Prievidze.

Socha sv. Floriána – táto kamenná socha bola postavená tri roky po rozsiahlom požiari mesta v roku 1787. Obyvateľov Prievidze mala chrániť pred ďalšími požiarmi. V roku 1992 sochu zrenovovali a dnes pomyselne spája priestor zaniknutého Dreveného rínku s námestím.

Mariánsky stĺp - tento stĺp so sochou Panny Márie pochádza z roku 1693 a patrí k najstarším na Slovensku.

Pomník padlým v SNP -  stojí na Námestí slobody. Začiatkom 50. rokov 20. storočia ho na počesť bojovníkov a obetí II. svetovej vojny vytvoril akademický  sochár Rudolf Pribiš.

Rušňové depo - nachádza sa na Bojnickej ceste a vybudované bolo ešte v rokoch 1912 až 1913, s následným rozšírením v roku 1938. Vďaka svojmu zachovanému technologickému vybaveniu je najzachovalejšou stavbou svojho druhu na Slovensku a je dokonca vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku.

Sídlisko Zapotôčky - od júna 2020 zdobia fádne fasády panelákov maľby siedmich výjavov starej Prievidze spred storočia podľa dobových fotografií.

 

VOĽNÝ ČAS

Plávanie - v meste funguje mestská krytá plaváreň, ktorej bazén disponuje rozmery 25x12 metrov. Hĺbka vody je od 1,2 do 1,8 metrov.

Turistika -  v atraktívnom prostredí hornej Nitry je množstvo možností na turistiku. Viaceré z atraktivít chránených území sú sprístupnené náučnými chodníkmi ako napríklad na Vtáčnik, Buchlov, náučný chodník Fraňa Madvu, ktorý vedie z Nitrianskych Sučian cez Madvovu dolinku do Nitrianskeho Rudna a náučný chodník na Vyšehrad, ktorý je tiež významnou archeologickou lokalitou. Presný rozpis trás nájdete tu.

Cyklistika -  množstvo asfaltových, poľných, lesných ciest, ale aj otvorených pláni láka návštevníkov spoznať architektúru, zvyky a zaujímavosti tohto kúta Slovenska zo sedla bicykla. Trasy sú cez les značené, na križovatkách označené bielym štvorcom so zeleným číslom. Ich presný rozpis nájdete tu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Brusnianske pieskové gule - nachádzajú sa v kameňolome pri obci Chrenovec-Brusno. Ide o prevažne guľovité, ale i elipsoidné a hríbovité pieskovcové útvary. Niektoré z nich dosahujú veľkosť 10 cm - 2 m a sú raritou i v celosvetovom ponímaní. Tieto gule sú dokladom ústupu mora z územia horného Ponitria počas starších treťohôr, približne pred 40 miliónmi rokov.

Sivý Kameň - hrad, ktorý dostal názov podľa sivej farby kameňa, z ktorého ho postavili krátko pred rokom 1350 pre potrebu zriadenia nového administratívneho centra v južnejšej oblasti Bojnického panstva.

Mlyn v Porube – je drevenou dvojpodlažnou stavbou, v ktorej vnútri sa nachádzajú viaceré zariadenia pripomínajúce mlynárske povolanie.

Nitrianske Rudno - vodná nádrž na úpätí Strážovských vrchov.je obľúbeným rekreačným miestom.

Bojnice – dominantou mestečka je azda najromantickejší zámok na Slovensku. Priamo pod ním sa nachádza obľúbená zoo a neďaleko tiež zaujímavá vyhliadková veža.

Múzeum plátna, tkáčstva a výšivky – nachádza sa vo Valašskej Belej a ponúka expozície belianskych krojov, ktoré patria k najstarším na Slovensku a tri stále expozície ľudovej tvorby

 

INTERNET

http://www.prievidza.sk/

 

APLIKÁCIE

Mesto Prievidza - aplikácia pre návštevníkov a obyvateľov mesta, ktorá funguje aj v off-line režime, teda po jej stiahnutí ju možno používať bez internetového pripojenia. Súčasťou aplikácie sú mapy a navigácia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa