RADÍME: Čo treba na bezproblémový odlet?

2022-07-19 08:00:00 |   |    | 

Kontrola dokumentov, rozmerov batožiny, ale aj včasný príchod na letisko sú potrebné na bezproblémový odlet cestujúcich. Tieto aj ďalšie tipy na to, aby pasažieri predišli spomaleniu registračného a odbavovacieho procesu na letisku a mohli včas a bezpečne odletieť do zvolenej destinácie, odporúča cestujúcim Letisko M. R. Štefánika v Bratislave.



Letisko radí skontrolovať si platné cestovné doklady a vstupné dokumenty do cieľovej destinácie. Podmienky vstupu do jednotlivých krajín sú zverejnené na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Letisko zároveň upozornilo, že Veľká Británia už nie je členom EÚ. Preto je potrebné cestovať s platným cestovným pasom. Cestovanie s občianskym preukazom je povolené len na výnimky, teda pre tých, ktorí sa zaregistrovali do pobytovej schémy, tzv. Settlement Scheme.

Na webových stránkach leteckej spoločnosti, kde si cestujúci zakúpili letenku, je tiež potrebné si pozrieť, akú hmotnosť a veľkosť batožiny povoľujú podmienky leteckej spoločnosti. Letisko zároveň upozornilo, že do príručnej batožiny je povolené zobrať si tekutiny, gély alebo krémy do 100 mililitrov, ale je potrebné ich zabaliť do priehľadného igelitového vrecka s kapacitou maximálne 1 liter. Treba si tiež dať pozor, či pasažier nemá zabalený niektorý zo zakázaných predmetov, akým je napríklad nôž, horľavina či iné nebezpečné predmety. Na bratislavskom letisku nie je povolená ani tenisová raketa ako príručná batožina.

Cestujúci by mali byť na letisku minimálne dve hodiny pred odletom. Pred odchodom je potrebné si skontrolovať aj prípadné dopravné obmedzenia po ceste na letisko. Pasažieri by zároveň mali byť opatrní pri konzumácii alkoholu. V prípade, že je cestujúci v neprispôsobivom stave, môže sa stať, že bude vylúčený z prepravy z bezpečnostných dôvodov. Väčšina leteckých spoločností má nulovú toleranciu alkoholu.

Po príchode na letisko by mal ísť cestujúci hneď na check-in, kde bude zaregistrovaný, skontrolujú mu doklady a odbavia batožinu. Po registrácii nasleduje bezpečnostná kontrola. Je potrebné sledovať obrazovky s informáciami o otvorení brán, tzv. gates. Tam pracovníci letiska skontrolujú doklady a letenku. Následne na ich pokyn sa pasažier premiestni smerom do lietadla. Brána sa totiž môže zavrieť už 30 minút pred odletom. Presný čas však závisí od jednotlivých leteckých spoločností. Letisko podotklo, že výzvy z informačného pultu letiska na základe mena sa v tomto prípade nerobia.

Bratislavské letisko zároveň priblížilo, že v prípade stratených dokladov je potrebné sa obrátiť na políciu. Ak sa stratilo niečo na palube lietadla, cestujúci by to mal riešiť s leteckou spoločnosťou. V prípade, ak sa pasažierom stratilo niečo na letisku, mali by sa obrátiť na príslušné letisko. Ak sa cestujúcim stratila batožina alebo je zničená a poškodená, bezprostredne po prílete je potrebné zájsť na reklamáciu batožín na letisku.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa