Botswana - nezabudnuteľné safari

2013-08-14 10:00:00 |   |    | 

BOTSWANA - Výnimočná a dramatická, taká je horúca Botswana, ktorej najcharakteristickejším znakom je rozmanitosť. Na diamanty bohaté púšte tu kontrastujú s mimoriadne úrodnými záplavovými oblasťami. A to všetko v neopakovateľnej prírodnej scenérii.



Pokojná delta rieky Okavango s rozlohou asi 15 tisíc záplavových kilometrov štvorcových je jedným z najväčších prírodných zázrakov na svete. Je to pozemský raj plný zelenajúcich sa paliem a papyrusu prežiarený slnečnými odleskami z hladiny krištáľovo čistých kanálov a lagún.

Zasadená uprostred vyprahnutej púšte, delta je životodarnou oázou pre voľne žijúce živočíchy. Byvoly, zebry, slony, hrochy, krokodíle, antilopy, leopardy, hyeny, zebry, levy - v Botswane zažijete to najtypickejšie safari.

Oblasť ožíva v období od marca do mája, ktoré je bohaté na prívalové dažde vo vrcholkoch Angoly. Pláne sa zazelenajú a v poraste a mlákach hľadá obživu čoraz viac zvierat. V letnom období južnej pologule (t.j. od decembra do marca) je preto botswanská púšť zaujímavou lokalitou pre dovolenkárov. Stáva sa najdobrodružnejšou krajinou Afriky, keď sa v priebehu niekoľkých minút môžete stretnúť zoči-voči plachej vysokej zveri i tým najnebezpečnejším dravcom, ktoré sa zhromažďujú v soľnej panve údolia.

Deltu rieky Okavango obkolesuje rozľahlá púšť Kalahari, ktorá sa tiahne väčšinou Botswany a zasahuje aj do Namíbie a Juhoafrickej republiky. Odvodzujúc od slova „kgala“, ktoré doslovne znamená „veľký smäd“, názov púšte možno preložiť ako „miesto bez vody“ - kalaharské piesky nepokrýva žiadna permanentná voda. Napriek tomu Kalahari nie je stopercentnou púšťou, keďže niektoré časti dosahujú úhrn zrážok až 250 mm ročne a sú pomerne bohato zarastené.

Hoci civilizácia čoraz viac zasahuje aj sem, pre niektorých sa život nezmenil. V delte stále možno stretnúť nomádov, ktorí žijú tradičný kočovný život v skupinkách o desiatich až pätnástich členoch a putujú krajinou za obživou. Ľudí z buše je však čoraz menej, v súčasnosti iba približne 3 tisíc. Pre turistov sú však nedoceniteľnými sprievodcami, ktorí vďaka lovu a vandrovaniu poznajú doslova každé zákutie miestneho safari.

Vďaka uvedomelým vládnym predstaviteľom stojí návšteva Botswany v posledných rokoch skutočne za to. Viac ako 40 percent územia patrí k národným parkom či rezerváciám a vyhýbanie sa komercializovaniu zatiaľ na rozdiel od Kene či Tanzánie uchránilo krajinu od davov turistov.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa