Na ceste po Kolumbii ochutnáte najlepšiu kávu

2013-02-03 14:00:00 |   |    | 

Kolumbia je vydarená zmenšenina celej Južnej Ameriky. Nájdete tu všetko. Pretínajú ju majestátne Andy a zdobí tajomná Amazónia. Z dedín i metropol dýcha koloniálna história, zabudnuté mestá uprostred pralesov zase odkazujú na indiánsku minulosť. Spoznajte bližšie Kolumbiu, krajinu, kde sa pestuje najlepšia káva na svete!



Meno má po objaviteľovi Krištofovi Kolumbovi, ale občas sa jej hovorí i Locombia. Loco je po španielsky bláznivý a keď si spomeniete na známe kolumbijské telenovely, nemôžete sa nad touto prezývkou pozastaviť. Okrem telenoviel sa však Kolumbia preslávila i kvalitnou kávou, ktorá patrí medzi svetovú špičku.

 

Pár chvíľ v hlavnom meste

Väčšina návštevníkov, ktorá do Kolumbie priletí, pristane na letisku El Dorado v hlavnom meste Bogote. I keď je v celej krajine množstvo miest, kam to ťahá milovníkov kávy alebo extrémnych prírodných úkazov, bola by škoda tu pár dní nepobudnúť. Pozoruhodný je stred mesta, kde vedľa seba stoja staré koloniálne budovy a moderné stavby. Pre návštevníkov býva otvorené v katedrále i prezidentskom paláci.

Najzaujímavejšie je tu však múzeum zlata, ktoré vystavuje predmety zo života indiánskych kultúr. Aby nedošlo k nedorozumeniu - nejde o žiadne malé múzeum, kde môžete vidieť len pár kópií. Vystavuje až 34 tisíc exponátov zo zlata a 20 tisíc predmetov z kameňa, keramiky alebo polodrahokamov. Kolekcia bogotského múzea zlata sa považuje za najvýznamnejšiu svojho druhu na svete.

 

Mesto, prales a mesto v pralese

Na severnom pobreží leží mesto Santa Marta, ktoré sa stalo posledným miestom pobytu juhoamerického hrdinu Simona Bolivara. Turistom je dodnes prístupná hacienda Quinta de San Pedro, kde v roku 1830 zomrel. Komu sa zdá návšteva tejto pamätihodnosti príliš morbídna, určite nepohrdne prehliadkou krásnej katedrály alebo starobylej pevnosti Sv. Ferdinanda.

Santa Marta je východiskovým bodom pre vstup do národného parku Tayrona, kde môžete spoznať krásu karibského pobrežia na pozadí majestátnych Ánd. Z miesta nazvaného Canaveral máte možnosť vykročiť do náruče tajomného pralesa, v Arrecifes sa zasa môžete osviežiť kúpaním v mori a prírodných bazénoch.

Neďaleko Santa Marty leží i legendárne Stratené mesto. Podľa odborníkov bolo založené okolo roku 800 a je teda o zhruba 630 rokov mladšie než slávne Machu Picchu. Pred zrakmi Európanov a ich potomkov bolo ukryté až do sedemdesiatych rokov minulého storočia. Miestni Indiáni o ňom vraj vedeli, ale nechceli jeho polohu prezradiť. Nakoniec ho objavili lovci pokladov, ktorí si náhodou všimli schody stúpajúce do kopca z rieky Buritaca.

 

  • Slávny rodák, ktorý žije, aby mohol rozprávať

Podľa mnohých najvýznamnejší autor magického realizmu Gabriel García Márquéz má svoje korene v Kolumbii. Narodil sa tu v roku 1927 a detstvo prežil s prarodičmi. Spisovateľovu tvorbu ovplyvnila hlavne jeho stará matka, ktorá poznala veľa mýtov a legiend. Za svoje romány a poviedky dostal Márquéz v roku 1982 Nobelovu cenu.

 

Vôňa kávy na svahoch Ánd

Pokiaľ ide o dôležitý vývozný artikel, okrem telenoviel je ním v Kolumbii ešte káva. Krajine totiž patrí druhé miesto na svetovom rebríčku najväčších producentov kávy - hneď po Brazílii. Špecifická klíma umožňuje bôbom kávovníkov dozrievať v rôznych obdobiach a pestovatelia tak môžu zbierať úrodu po celý rok. Káva má veľmi silnú arómu, má príchuť smotany a vôňu ovocia. Kolumbijci vedia, aká je pre nich dôležitá a chránia ju napríklad v Národnom parku kávy, kam sa môžete vydať a zistiť, ako sa zbiera a spracováva, ale hlavne ju ovoňať a ochutnať.

 

Na sever za ruchom mesta i pokojom karibského raja

Cartagena bola založená v roku 1533 a meno dostala po prístave v Španielsku, ktorý však už dávno prerástla. Pôvodne bola hlavným sídlom pri kolonizovaní Ameriky, dnes je najväčším kolumbijským prístavom, ekonomicky vyspelá a turisticky navštevovaná. Cestovatelia pri prechádzke po hradbami obohnanom starom meste Cartageny vidia hrad Sv. Filipa, Palác inkvizície alebo Jezuitský internát. Architektonicky zaujímavá je i moderná časť mesta.

V Cartagene sa vyplatí nasadnúť na loď a doplávať k blízkemu súostroviu Islas de Rosario, kde 25 ostrovčekov tvorí jedinečný ekosystém, ktorý kolumbijská vláda chráni a vyhlásila ho za národný park. Podriemavanie na bielych plážach umožní rýchlo zabudnúť na turistami zaplnené ulice miest a môže byť skvelým zakončením dovolenky nabitej poznaním.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazdy do Kolumbie

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Kolumbie a okolia:

 

  • Veľký okruh po Kolumbii: Jedenásťdňová cesta jedinečnou krajinou, kde čakajú veľhory i veľké pláže. Spoznáte jej najzaujímavejšie miesta a vychutnáte si najlepšiu kávu.
  • Veľký okruh po Brazílii: Za dva týždne vyskúšate, čo všetko Brazília ponúka. Navštívite napríklad Rio de Janeiro, vodopády Iguacu a ešte omnoho viac.
  • Argentína - Uruguaj - Chile: Na výlete po troch krajinách Južnej Ameriky navštívite jej metropoly a zblížite sa s cudzou, ale priateľskou juhoamerickou kultúrou.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa