Cez kopce na Machu Picchu

2013-06-03 12:00:00 |   |    | 

PERU - K tajomnému miestu Inkov, k peruánskemu Machu Picchu smeruje niekoľko dychvyrážajúcich ciest. Vlakom pre pohodlnejších turistov, pešo pre milovníkov turistiky. Každá je iná a všetky sú výnimočné. Tá najfrekventovanejšia vedie vlakom do dedinky Aguas Calientes a odtiaľ pravidelným turistickým autobusom až k bránam jedinečného areálu. Fyzicky nenáročná cesta, hoci srdce pri nej podskočí.



Po stopách Inkov

Všetci dobrodruhovia určite poznajú slávnu Inkskú cestu, Inca trail. 4-dňový trek, ktorý človeka po 43 kilometroch po ceste, čo v dávnyh dobách využívali sami Inkovia, dovedie k neopakovateľnému východu slnka nad Machu Picchu. Ide zrejme o najslávnejší trek na juhoamerickom kontinente a piaty v svetovom poradí. Dôkazom toho sú skupiny turistov, ktorí na ňom každoročne derú v Andách svoje topánky. Vybrať sa na túto cestu však nie je len tak. Treba získať povolenie, ktoré zabezpečí miestna cestovná kancelária, ktorej asistencia je pri všetkom vybavovaní povinná.

 

Pod zasneženými štítmi

Ďalšia populárna možnosť, ako sa dostať k jednému zo siedmich novodobých divov sveta, je cez štvortisícové sedlo pod kopcom Salkantay. Dobrodružstvo zvyčajne začína v dedinke Soraypampa, ktorá leží v nadmorskej výške 3 900 metrov. Odtiaľ nasleduje trojdňový trek s cieľom pri vodnej elektrárni Hidroeléctrica, a ďalej vlakom, čo má konečnú v dedinke Aguas Calientes pod Machu Picchu.

Tak, ako v prípade Inca trail, aj pri prechode pod Salkantay, je veľmi pohodlné zabezpečiť si miestneho sprievodcu s tímom pomocníkov. Títo sa postarajú nielen o to, aby človek nazablúdil, ale tiež, aby mal kde prespať a do čoho zahryznúť. Muly odnesú ťažké batohy, mládenci pripravia stany, majstrovskú večeru  a na výletníkovi je len zhlboka dýchať a vychutnávať si okolitú krásu.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa