Inkské tajomstvá Peru

2013-07-26 10:00:00 |   |    | 

PERU - Peru je už niekoľko rokov na zozname turisticky mimoriadne atraktívnych destinácií. Milióny návštevníkov každoročne priťahuje jedinečné Machu Picchu, pozostatky dokonalých stavieb z čias Inkov či dych vyrážajúce pohľady na zasnežené štíty Ánd.



Dávne zvyklosti stále živé

Peruánci sú na svoju históriu a predkov pyšní a neváhajú v začatej tradícii pokračovať. Tak, ako uctievali prírodu Inkovia a rôzne kultúry pred nimi, robia to aj súčasníci. Skôr než si odpijú z fľaše piva, odlejú trošku pre Pachamamu, Matku zem. Jej patria obety pred prvým siatím a vďaka za bohatú úrodu. Nielen životodarná zem je pre dnešných aj minulých Peruáncov významná, úctu prejavujú aj kopcom, Apus. Odtiaľ predsa prichádza voda, vďaka ktorej kolobeh života funguje. Týmto je zároveň splnená prítomnosť dvoch dôležitých elementov, mužského a ženského.

 

Peruánska trojica

Na krku nejedného Peruánca sa hompáľa andský kríž, Chacana. Jej tri stupienky vyjadrujú predstavu o inkskom univerze: svet nadzemský, pozemský a podzemný. Každý je zastúpený zvieraťom, ktorého vlastnosti ho k takejto úlohe predurčujú. Kondor ako posol medzi svetom bohov a pozemšťanov, puma ako symbol sily a vytrvalosti a had zástupca poznania a vedomostí tých, ktorých telá ležia v podzemí. Nejedna inkská pamiatka sa pýši podobou aspoň jedného z tejto zvieracej trojice úmyselne zakomponovanej do svojej štruktúry.

 

Na pevných základoch

Pozornosť pri návšteve Peru si zaslúžia aj stavby, ktoré zostali z čias Inkov. Tie najvýznamnejšie tvorili dokonale opracované bloky kameňa a steny skláňajúce sa pod miernym uhlom, ktorý im zabezpečoval stabilitu v prípade zemetrasenia. Základy inkských stavieb tak dnes stoja zemetrasením výrazne nepoškodené, kým budovy z čias kolonizácie chvenie zemského povrchu neobišlo.

 

Zázračné lístky

Samostatnou kapitolou v peruánskych reáliách je koka. Pre väčšinu obyvateľov Ánd je to posvätná rastlina, dar prírody, ktorý pomáha ľudom v nehostinných podmienkach prežiť, a preto si zaslúži ich úctu. Lístky koky patria k výbave väčšiny Peruáncov a vďaka účinkom pri ľahšej aklimatizácii vo vysokej nadmorskej výške si popularitu získavajú aj medzi turistami.

Čaj z kokových lístkov je pre väčšinu cudzincov prvý nápoj, ktorý im naservírujú po príchode do výšky nad 3 000 metrov nad morom. A tí zvedavejší nezostanú len pri čaji. Skutočne oceniť kvalitu koky znamená využiť ju na spojenie svojej energie s tou prírodnou. Možno až keď človek fúkne do lístkov koky a vloží si ich do úst, pochopí, v čom spočíva dávna tradícia predkov dnešných Peruáncov.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa