Peru: kráľovstvo lám

2013-08-02 16:00:00 |   |    | 

PERU - Vidieť živú lamu je obyčajne pre bežného Stredoeurópana veľký zážitok. V našich zemepisných šírkach sa k tomuto huňatému zvieratku dostanete najskôr v areáli niektorej zo zoologických záhrad. Kto chce však zažiť lamy v ich skutočnom prirodzenom prostredí, mal by sa vybrať napríklad do Peru.



Vzdialené príbuzné

Tvory, ktoré poznáme pod spoločným názvom lamy, sú však v skutočnosti iba jedným z viacerých typov juhoamerických ťavovitých zvierat. Zjednodušene by sa dalo povedať, že lamy sú vzdialené sesternice slávnejších tiav. Rozdeľujú sa na štyri základné typy: domestikované lamy a alpaky a voľne žijúce vikune a guanaky. Lamy sa v nehostinných Andách využívajú hlavne ako ťažné zvieratá a prezradí ich ladná zvodná chôdza. Iný je príbeh alpaky, ktorá končí často na tanieri, má totiž jemné mäso s nulovým obsahom cholesterolu, ktorému sa ťažko odoláva.

 

Ako v bavlnke

Hoci sú všetky druhy týchto juhoamerických "tiav" vyhláseným zdrojom vlny, najkvalitnejšie vlákna poskytujú v prírode žijúce vikune a guanaky. Zatiaľ čo guanaky sú v ohrození vyhynutia, a preto je ich lov zakázaný, vikune sú síce chránené, ale i tak sa pravidelne chytajú a strihajú. Hoci Peru nie je jediným domovom vikuní, žije tu až 85 percent ich svetovej populácie. Dožívajú sa priemerne od 17 do 25 rokov a ich vlna je najjemnejšou na svete. Strihajú sa každé tri roky a ročne sa dá z jednej vikune získať asi 200 gramov vlny.

 

Magnet pre turistov

Väčšina peruánskych lám, alpák a vikuní je sústredená v okolí miest Cuzco a Arequipa. Turisti sa nevedia nasýtiť ich sympatických tváričiek a huňatého tela, čo bohato využívajú miestni obyvatelia. Trpezlivo so zvieratami pózujú pri pamiatkach a natiahnutou rukou čakajú na kovové poďakovanie za fotku. Neraz prichádzajú aj s originálnejšími nápadmi ako napríklad llama taxi.

Vikuňa je vďaka svojmu významu dokonca v erbe krajiny a ich majitelia využijú každú príležitosť, aby ukázali aj nimi pýchu na svoju krajinu. Niet sa preto čomu čudovať, ak 28. júla, v deň peruánskej nezávislosti kráčajú lamy a alpaky odeté v bielo-červenej, vo farbách štátnej zástavy.

 

Bez čiapky neodídem

Každému, kto sa vyberie do Peru, lama, alpaka či vikuňa zaručene skríži cestu. A nejeden turista si ju domov odnesie aj v podobe čiapky upletenej z vlny alpaky. V zime nielen príjemne hreje, ale tiež pripomína peruánske dobrodružstvá.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa