Zlatá zem - California Gold Country

2013-08-19 16:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - California Gold Country nazývaná tiež Zlatá krajina, je oblasť v strednej a severovýchodnej časti Kalifornie v Spojených štátoch. Mohli by ste sa domnievať, že jej metaforický názov súvisí so žltohnedými a zlatistými tónmi horizontu v pohorí Sierra mountains. Omyl či realita?



Pravdou je, že v horách tejto oblasti naozaj bolo a je zlato. Ložiská nerastných surovín a zlatých baní v minulosti prilákali vlny prisťahovalcov, najmä počas tzv. Zlatej horúčky v roku 1849. V tom čase a počas ďalších niekoľkých dekád sa začala rodiť nová Kalifornia. Avšak teraz, po utíchnutí minulosti a naháňaním sa za bohatstvom, sa Zlatá zem opäť vrátila k svojej pokojnej atmosfére. Dnes tu mestá voňajú citom z viac ako sto ročnej tradície v štýle vintage. Nájdete ich pozdĺž miestnej diaľnice Highway 49.

Nevada môže na prvý pohľad pripomínať pustatinu. V skutočnosti však ukrýva mozaiku prírodných drahokamov. Je to aj prvý štát, ktorý zlegalizoval hazardné hry, a preto nie je prekvapením, ak na čerpacích staniciach, v supermarketoch, hoteloch a nevestincoch počuť hlasné zvonenia hracích automatov.

Obľúbeným lákadlom je pobrežie jazera Tahoe. V lete sem turisti prichádzajú najmä kvôli jeho azúrovým vodám, v zime sú návnadami zase športové aktivity v okolí. Okrem toho je jazero druhým najhlbším v USA. Do Tahoe ústiaca rieka Truckee je v centre mesta Reno strediskom amerických plážových  párty.

Okrem prírody a spomenutých miest sa určite oplatí navštíviť pamiatky, sezónne udalosti, výročné oslavy, histórické múzeá v meste Auburn a spomínanú Nevadu. Pre náročnejších a fyzicky zdatnejších sú tu možnosti raftingu, kajakovania alebo rybárčenia, ktoré dnes patria k najpopulárnejším miestnym aktivitám. Za zmienku určite stojí Sacramento, hlavné mesto Kalifornie, ktoré vám ako protipól prírody pre oživenie ponúkne živelnejšiu mestskú zábavu. 

 

Zdroj/autor: lonelyplanet.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa