VIDEO Očarujúci supervulkán

2013-09-23 11:15:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Zem neobyčajných zázrakov prírody, kde človek ešte stále môže pozorovať veľké stáda bizónov, gejzíry chrliace vriacu vodu do desiatok metrov či skamenené stromy, ktoré tu stoja ako svedkovia dávnych sopečných erupcií.



Yellowstone - najstarší národný park na svete

Je to zrejme jediné miesto na Zemi, kde si čerstvo chyteného pstruha môžete uvariť hneď vedľa v rybníku s horúcou vodou. Už veľmi dávno starí dobrodruhovia rozprávali príbehy o rozprávkovej krajine niekde na západe, kde gejzíry striekajú horúcu vodu vysoko nad koruny stromov, kde sa človek môže vykúpať, v akej teplej vode chce priamo pri lese. Málokto týmto dobrodruhom veril. A predsa v roku 1872 prezident Grant vyhlásil túto nádhernú oblasť s rozlohou 9 tisíc km² za prvý národný park v Spojených štátoch a tiež na svete.

Yellowstone National Park sa nachádza na severozápade štátu Wyoming v západnej časti USA. Park je jadrom väčšieho yellowstonského ekosystému, nazývajú ho supervulkán, pretože je najrozsiahlejším vulkanickým komplexom v Severnej Amerike.

 

Tri mesiace v raji

Keď sme sa konečne po dňoch strávených v lietadlách, na letiskách a v moteloch dostali do Yellowstonu, bola som dosť rozčarovaná. Bolo tam skutočne veľmi sucho, stromy rástli len riedko, na piesočných skalách rástli miestami aj kaktusy. V duchu som si hovorila: „Tak toto je ten slávny Yellowstone? Veď naše maličké Tatry sú oveľa krajšie.“ Samozrejme, prvý dojem zväčša klame. Po pár dňoch s pocitom, že som sa ocitla na mesiaci, som si pomaly zvykala. Každý kameň, každé steblo trávy, každý strom mali akoby inú farbu ako u nás.

Dostala som sa do prvej lokality zvanej Mammoth Hot Springs, ktorá je niekoľko kilometrov od severnej brány do parku. Je to veľký komplex kaskádových horúcich prameňov na travertínovej hore. Vytvárali sa tisíce rokov ukladaním uhličitanu vápenatého z horúcej vody. Niektoré jazierka sú biele, iné veľmi pestro zafarbené rôznymi riasami.

S Američanmi sa dá veľmi ľahko spriateliť a skoro každý z nich má auto. Inak tam nejazdila žiadna hromadná doprava, ale stopovanie je tam povolené a pre mnohých z nás to bola jediná možnosť dopravy. Netuším, koľkokrát som tam od údivu otvárala ústa. Pred hotelom sa celé dni pásli obrovské srny a jelene Wapity rovno na trávniku, človek sa tam musí vyhýbať divokým zvieratám (nie naopak), pretože sú všade. Keď sa prechádzate v lese, mali by ste nahlas spievať, aby ste náhodou neprekvapili medveďa.

Bolo to zvláštne, kráčať a vedieť, že podo mnou sa nachádza horúca magma. Na každom kroku nejaká diera, z ktorej stúpala para. Kúpala som sa v horúcej rieke, skákala som do prúdu pod vodopádom na rieke Firehole. Na takýchto miestach má človek pocit, že nechce nikdy odísť.

Najznámejší gejzír v Yellowstene a vlastne na celom svete je Old Faithful Geyser, ktorý chrlí vodu do výšky 32 až 56 metrov. Polovica geotermálnych oblastí a dve tretiny gejzírov na Zemi sú práve v Yellowstonskom národnom parku. Milióny návštevníkov sa už presvedčili, že starí dobrodruhovia mali pravdu. Nachádza sa tu aj sklenený vrch - Obsidian Cliff, vytvorený z vulkanického skla, z tohto materiálu si starí indiáni vyrábali hroty šípov. Zaujímavá je aj oblasť Fountain Paint Pot, sú tu vriace bahnité jazerá, sfarbené do všetkých farieb dúhy. Rozdielne farby sú odvodené od oxidačných stavov železa v blate.

Pri pohľade na veľké stádo bizónov akoby sa čas vrátil o niekoľko storočí, keď oni boli pánmi tejto Zeme. Z tých zvierat vyžaruje neuveriteľný pokoj a sila. Bola som tam až do konca septembra, takže som stihla aj prvý sneh. Prechodné obdobie medzi letom a zimou tu trvá len 2 - 3 týždne. Niektoré lokality sú otvorené aj v zime, ľudia sa tam všade presúvajú na lyžiach či bežkách. V lete alebo v zime,  Yellowstone je vždy neuveriteľný a neprestane vás prekvapovať.

 

Zdroj/autor: Ivana Ušiaková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa