Desať najkrajších výhľadov v národnom parku Jasper

2020-07-04 00:00:00 |   |    | 

Skalnaté hory ponúkajú množstvo úchvatných výhľadov bez ohľadu na to, ktorý národný alebo provinčný park navštívite. Ak ale obľubujete najmä ľadovce a modro-zelené horské jazerá, tak národný kanadský park Jasper spĺňa tieto kritériá. A ponúka aj omnoho viac.



 

Naposledy sme písali o najlepších aktivitách v Skalnatých horách, ktoré boli najmä z národného parku Banff. Tentoraz Vám prinášame to najlepšie zo susedného národného parku Jasper. Ak vás láka Jasper navštíviť, prečítajte si aj nášho Jasper sprievodcu so všetkými dôležitými informáciami o návšteve najväčšieho národného parku v Skalnatých horách.

 

Wilcox Pass s výhľadom na ľadovce

Vydajte sa na jednu z najkrajších túr v národnom parku Jasper. Na známej ceste Icefields Parkway z národného parku Banff smerom na Jasper je to prvá túra hneď za hranicou národného parku.

Celá túra má 8 km cez Wilcox Pass, ale stačí prejsť iba 5 km do kopca k najlepšiemu výhľadu. Pohľad na Athabasca Glacier a okolité ľadovce je úchvatný.

 

Columbia Icefield

Navštívte najväčší ľadovec v Skalnatých horách Severnej Ameriky – Columbia Icefield. Z turistického centra Columbia Icefield vás odvezie obrovské vozidlo na Athabasca Glacier, nad ktorým sa nachádza Columbia Icefield. Môžete sa po ľadovci poprechádzať a takisto vyskúšať vodu priamo z ľadovca. Prehliadka sa dá zarezervoavať vopred online. My však odporúčame prejsť sa ku začiatku ľadovca Toe of the Athabasca Glacier, čo je možné aj bez platenej prehliadky. A ak chcete niečo dobrodružnejšie, zarezervujte si tzv. Ice Walk, kedy sa so sprievodcom a v mačkách na nohách prejdete po ľadovcových vlnách a kopcoch.

 

Ľadové jaskyne popri Icefields Parkway

Nájsť ľadové jaskyne si každoročne vyžaduje trochu prieskumu, keďže jaskyne zvyknú padnúť cez leto, ale ďalšiu zimu sa vytvoria nové. Pred niekoľkými rokmi sme našli parádnu jaskyňu prechádzkou k Toe of the Athabasca Glacier spomínanou vyššie. Ďalšou možnosťou sú ľadové jaskyne na Stutfield Glacier, ku ktorým sa dá v zime dostať na snežniciach alebo bežkách (a samozrejme bez toho, aby ste museli liezť na ľadovec). Je to skvelý nápad na výlet iba v zime, pretože inak sa ľadové jaskyne a ľadovce topia a nie je bezpečné ich navštíviť.

 

Túra na Edith Cavell Meadows

Ďalší úžasný výhľad ponúka túra Edith Cavell Meadows blízko mestečka Jasper. Angel Glacier má pod sebou malé jazierko s plávajúcim kúskami ľadovca a môžete ho vidieť aj zhora, keď vyšliapete zopár kilometrov na najbližší kopec (celá túra má 8 kilometrov). Panoramatický výhľad určite stojí za trochu námahy. Pre viac tipov na výlety v národnom parku Jasper pozrite náš článok, v ktorom píšeme o 65 veciach, čo robiť v Jasperi.

 

Maligne Lake

Maligne Lake, najdlhšie jazero v kanadských Skalnatých horách, je veľmi obľúbenou destináciou v národnom parku Jasper. Môžete ísť na výletnú plavbu po jazere až k slávnemu Spirit Island, jedno z najfotografovanejších miest v Kanade. Dobrodružnejší návštevníci si môžu prenajať kanoe alebo kajak a vydať sa na jazero sami. A ak vás ceny atrakcií odrádzajú, vyšliapte si 10 km na Bald Hills, odkiaľ z nadmorskej výšky 2300 metrov uvidíte Maligne Lake a celé údolie zhora.

 

Divoká zver pri Medicine Lake

Po ceste na Maligne Lake sa nachádza aj Medicine Lake. Aj keď samotné jazero nie je turisticky významné, je to jedno z najlepších miest v Jasperi na pozorovanie divokej zveri. Naposledy sme popri ceste videli losa a priamo pri Medicine Lake až troch medveďov, ktorí si pochutnávali na púpave! Zastavte sa pri jazere skoro ráno alebo tesne pred zotmením, kedy sú zvieratá v tejto oblasti najaktívnejšie.

 

Túra v oblasti Valley of the Five Lakes

Táto túra je dostupná pre všetkých, aj pre tých, ktorí nemajú najlepšiu kondičku. Turistický chodník vedie okolo piatich jazier a je v podstate rovný, až na pár malých kopčekov. Úžasné zelené a modré odtiene jazier môžete vidieť za každého počasia. Celý okruh okolo jazier má necelých 5 km a trvá približne 1,5 hodiny. Napriek tomu, že chodník je veľmi ľahký, jazerá menia farbu, a preto ponúkajú veľa fotografických zastávok. Časť trasy sa dá dokonca ísť aj na horskom bicykli, a to aj priamo z mestečka Jasper, keďže Valley of the Five Lakes sa nachádza blízko. Je to skvelý poldenný výlet.

 

Pyramid Island

Nepochybne najznámejším miestom v Jasperi je Pyramid Island a Pyramid Lake. Je ľahko dostupné priamo z Jasperu autom alebo cyklochodníkom. Susedné Patricia Lake je taktiež populárne, hlavne pre kanoe a výlety loďkou, dajú sa prenajať hneď na brehu. Aby ste si užili krásne okolie v pokoji a nerušene, treba prísť čo najskôr ráno alebo pred západom slnka, keď zmiznú davy turistov.

 

Polárna žiara

Sledovanie polárnej žiary je snom hádam každého cestovateľa. Polárna žiara, tiež nazývaná Aurora Borealis, je zážitok na celý život. Tancujúce zelené svetlá, ktoré sa vlnia na oblohe aj niekoľko hodín, sú absolútne uchvacujúce. Najčastejšie vidieť polárnu žiaru v zime a ďaleko od mestských svetiel, takže Jasper je ideálne miesto.

 

Whistlers Peak nad mestečkom Jasper

Whistlers Peak je jedným z najdostupnejších vrcholov v národnom parku Jasper. Na dosiahnutie vrcholu si môžete vybrať z dvoch možností:
1. Vyvezte sa lanovkou na horu a potom prejdite 1 km na vrchol Whistlers Peak (2463 m) alebo ešte o kúsok ďalej na hrebeň pre lepší panoramatický výhľad.
2. Turistický chodník na vrchol je bezplatná verzia. Jedná sa o 18-kilometrovú túru s prevýšením 1200 metrov. Zvyčajne sa dá vyjsť na vrchol až ku koncu jari, kedy už nehrozí lavína.

 

Návšteva národného parku Jasper stojí zato, čo poviete? Už len si nájsť 2 týždne čas na všetky výlety a šup do hôr!

 

Autor: © Zoznam/Maya Steininger

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Maya Steininger, Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa