10 dôvodov, prečo navštíviť Skalnaté vrchy

2018-09-08 00:00:01 |   |    | 

O krásach kanadskej prírody sa rozprávajú priam legendy. Aká je však jej realita a prečo rozhodne stojí za návštevu, to nám prezradila Slovenka Maya, ktorá v Kanade žije a slávne Rockies, alebo Skalnaté vrchy, pozná rovnako dobre ako Tatry.



 

Polárna žiara

Jedným z najkrajších prírodných javov viditeľných v severných krajinách je polárna žiara. Obloha sa rozžiari zelenými a fialovými svetlami, ktoré tancujú nad vami celé hodiny. Táto veľkolepá svetelná šou sa dá vidieť po celý rok, najväčšia šanca zažiť ju je počas mesačného novu.

Ak chcete vidieť žiaru čo najsilnejšiu, treba ísť mimo mesta tam, kde je svetelné znečistenie najslabšie a nebo najtmavšie. Krajší prírodný úkaz nepoznám.

 

Nedotknutá príroda

Kto chce vyraziť do prírody a oddýchnuť si od ľudí a hluku mesta, možností má v Rockies veľmi veľa.

Či už pôjdete do menej známych hôr v Kananaskis, národného parku Yoho alebo do populárnych národných parkov Banff alebo Jasper, ak ľudí stretnúť nechcete, tak ich nestretnete.

 

Zvieratá v divočine

Kamkoľvek v Rockies pôjdete, zvieratá nájdete ”na každom rohu”. A možno budete mať šťastie a stretnete ich dokonca aj v mestách. V národnom parku Banff sa bežne po ulici prechádzajú srnky a jelene, v bočných uličkách niekedy dokonca aj medvede.

Každý by si najradšej robil selfie, ale je dôležité udržovať si od divokých zvierat odstup, vyhnete sa tak nielen možnému útoku, ale aj obrovskej pokute. Hoci zvieratá môžete vidieť po celý rok, najlepšia je na ich pozorovanie jar. Vtedy sa rodí veľa mladých a zvieratá schádzajú z hôr nižšie hľadať potravu. Najbežnejšie zvieratá sú bobry, horské kozy, losy, hnedé medvede a medvede grizzly.

 

Neskutočne modré jazerá

Niagarské vodopády síce môžu byť najnavštevovanejšou atrakciou Kanady, podľa mňa sú ale oveľa krajšie ich horské jazerá. Moraine Lake, Lake Louise alebo Peyto Lake patria medzi najpopulárnejšie, pretože sú ľahko dostupné. A samozrejme neopísateľne nádherné.

Dá sa na nich kajakovať a kto je otužilejší, môže sa aj okúpať. V zime sú v okolí Moraine Lake a Lake Louise udržiavané trasy pre bežkárov.

 

Ľadovce

Ďalšou celoročnou aktivitou je návšteva ľadovca Columbia Icefield. Nachádza sa popri ceste Icefields Parkway a je ideálnou zastávkou na výlete medzi národnými parkami Jasper a Banff.

Toto najväčšie ľadové pole v kanadských Skalnatých vrchoch je napájané ôsmimi ľadovcami.

 

Hokej

Nečudujte sa, že národným kanadským športom je hokej. Každé vonkajšie školské alebo basketbalové ihrisko sa v zime polieva a všetci hrajú hokej. Dá sa tu totiž hrať od novembra až do apríla. Na hokej alebo korčuľovanie je v zime tiež využívaných veľa horských jazier.

Na spomínanom Lake Louise pravidelne upravujú plochu na hokej a okruh na korčuľovanie a na jazere sa každoročne koná aj súťaž v tvorbe sôch z ľadu.

 

Lyžiarske strediská bez davov

Samozrejme, že okrem hokeja, sa v Kanade aj lyžuje a bežkuje. Lyžiarske stredisko Lake Louise každoročne hostí svetový pohár a zjazdovky su pravidelne upravované (niekedy ak treba, aj zasnežované).

Naopak stredisko Sunshine Village je obľúbené kvôli prašanu pre freeride. Najlepšie na lyžovaní v Rockies je, že s davmi sa stretnete málokedy, väčšinou iba cez školské prázdniny alebo sviatky. Zjazdoviek je toľko, že ľudia sa rozpŕchnu.

 

Indiánske kmene

Indiánskych kmeňov je v Kanade vyše 600. Niekoľko z nich žije aj v Rockies, kde si ich kultúru a zvyky môžete pozrieť na letných festivaloch alebo kmeňmi organizovaných podujatiach “pow-wow“.

Kmene medzi sebou súťažia aj v tanečných a kostýmových kreáciách. Patria ku kanadskej kultúre a ich pow-wow sú veľmi obľúbené.

 

Nekonečné mosnosti outdoorových a dobrodružných aktivít

Čo sa ešte dá v Rockies robiť? Čo len chcete! Môžete si požičať horský bicykel, vyraziť na stand up paddleboard alebo si na mape nájdite a vyrazte k najbližšiemu jazeru na piknik. Môžete si požičať  kajak, vydať sa naprieč jazerom a sledovať divokú zver.

Nestačí? Tento článok vám dá nápadov viac než dosť. V každom prípade skončíte s veľkými zážitkmi a príbehmi na celý život.

 

Pocit slobody

V Rockies, ale aj v Kanade všeobecne máte pocit, že všetko sa dá. Ľudia sú veľmi otvorení a pohostinní, rady pomôžu a podelia sa o rady a zážitky.

Bežne sa ľudia na seba na ulici usmievajú a zdravia aj keď sa nepoznajú. No a čo sa týka Rockies, tie obrovské hory sú plné skrytých prekvapení a úchvatných výhľadov na každom kroku.

 

Zdroj: Maya Steininger / Travel With the Smile

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Maya Steininger / Travel With the Smile
Zdroj: Maya Steininger / Travel With the Smile

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa