Lima - turistický klenot Peru

2022-09-17 11:30:00 |   |    | 

Dovolenku v Peru väčšina turistov začína v Lime. Ešte pred výletom do obľúbených atrakcií si nájdite dostatok času na to, aby ste si pozreli aj túto nádhernú metropolu. Ponúka návštevu historických budov, zaujímavé múzeá aj úžasné pobrežie.



 

Plaza de Armas

Vaše potulky Limou začnite na Plaza de Armas, ktoré je hlavným námestím, pokladaným za historické centrum mesta. V 18. storočí postihlo túto oblasť zemetrasenie. Silné otrasy pôdy zničili väčšinu nádherných budov, ktoré sa tam nachádzali. Podarilo sa uchovať jedine bronzovú fontánu, ktorá pochádza zo 17. storočia a je tak najstaršou atrakciou na tomto námestí.

Ostatné stavby naokolo museli nanovo vybudovať. Napriek tomu im to vôbec neuberá na ich čare, pretože do Limy prinášajú iný kus histórie a pomáhajú nám spoznať jeho novšie dejiny. Na námestí uvidíte napríklad arcibiskupský palác, katedrálu a nachádza sa tam tiež veľa podnikov. V súčasnosti je už námestie zapísané na zozname UNESCO pamiatok. Často sa tam konajú rôzne typy podujatí a osláv. Je centrom spoločenského života a neustále tam panuje čulý ruch.

 

Barranco

Obľúbenou štvrťou je Barranco, ktoré sa nachádza na predmestí Limy. Keď sa budete prechádzať jej uličkami, bude ťažké uveriť tomu, že tam v minulosti bola len malá rybárska dedinka. Jej obyvatelia sa väčšinou starali o lov rýb, ktorými zásobovali nielen Limu, ale aj iné mestá. Veľký zvrat nastal v 20. storočí, kedy si toto charizmatické miesto všimli umelci. Najmä maliari a spisovatelia sa začali stretávať v tunajších podnikoch, neskôr si tam kúpili aj prvé domy a definitívne začali meniť tvár Barranca. Momentálne je pokladané za najviac bohémsku časť metropoly Peru, ktorá vás už od prvého momentu privíta úžasnou umeleckou atmosférou. Z historického hľadiska sa môžete tešiť na viaceré domy v secesnom štýle a podvečer si zase zájdite do niektorého z klubov, kde hrajú najmä džez alebo hudbu inšpirovanú tradičnou kultúrou.

 

Pláž Makaha

V Lime sa nemusíte iba túlať po pamiatkach, rezervujte si trochu času aj na oddych pri mori. Keď prídete na pláž Makaha, istotne svoje rozhodnutie neoľutujete. Nachádza sa totiž priamo pri vysokých útesoch, takže kúpanie na tomto mieste ako bonus prináša aj naozaj nezabudnuteľné výhľady. Makahu vyhľadávajú najmä surfisti, pretože majú výborné podmienky pre ich obľúbený šport. V blízkosti sa nachádza centrum, takže na dosah sú tu aj všetky potrebné služby. Na pláž sa dostanete po schodisku a môžete si tam prenajať lehátko. Podvečer sa tam vyberte na prechádzku. Hore popri útesoch vedie pekná promenáda.

 

Fontány El Circuito Magico del Agua

V Lime nenájdete len zaujímavé historické pamiatky. Za srdce vás chytia aj moderné atrakcie a to najmä špeciálna vodná šou, ktorá je inštalovaná v parku Reserve. Ide o kombináciu trinástich samostatne stojacich fontán, ktoré sú vzájomne prepojené do jedného pútavého programu.

Hlavná šou sa vždy začína vo večerných hodinách, pretože ponúka prepojenie hudby s vodnými a svetelnými efektmi. Po prvýkrát ju predstavili návštevníkom v roku 2007 a odvtedy si ju prichádzajú pozrieť viac ako dva milióny turistov ročne. Najväčšia z fontán strieka vodu až do výšky 80 metrov. Zaujímavý zážitok zažijete v 35 metrov dlhom tuneli, v ktorom bude ponad vás striekať voda z okolitých fontán.

 

Casa de Aliaga

Medzi menej známe atrakcie patrí mestský dom Casa de Aliaga, ktorý postavili v 16. storočí. Jeden z najstarších domov v meste vás ihneď upúta zaujímavou architektúrou. Pôvodne patril rodine Jerónima de Aliaga, ktorý si ho nechal postaviť presne podľa svojich predstáv a vtedajšieho trendu výstavby španielskych domov. Vilu vlastnilo až 18 generácií tejto rodiny. Má nádherné nádvorie so zeleňou a veľmi dobre zachovaný historický nábytok.

Casa Solar de Aliaga, Lima, Peru, 2002

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa