Peru – krajina, ktorá prekoná vaše očakávania

2023-02-17 12:00:00 |   |    | 

Turisti prichádzajú do Peru najmä kvôli Machu Picchu. V tejto krajine však na vás čaká veľa zaujímavých zážitkov, ktoré nakoniec predčia vaše očakávania. Jeho podmanivú históriu vám odhalí množstvo pamiatok, ktoré sa nachádzajú po celej krajine. Okrem toho na vás čaká aj niekoľko prírodných zaujímavostí, ktoré by ste istotne nemali prehliadnuť.



 

Cusco

Pokiaľ milujete architektúru a páčia sa vám staré uličky so zaujímavými stavbami z rôznych storočí, istotne si zamilujete mesto Cusco. Domáci ho popisujú ako otvorené múzeum, v ktorom sa dozviete najviac o ich dejinách. Centrum sa totiž podarilo zachovať vo vynikajúcom stave. Jednotlivé budovy patria medzi skvosty peruánskych pamiatok, kvôli čomu ich dokonca zaradili na zoznam UNESCO. Pôvodne sa tam nachádzali ešte stavby, ktoré postavili Inkovia. Tie však neboli v dobrom stave, tak ich zbúrali, ale ich základy použili pri budovaní nového centra. Hlavným námestím je Plaza de Armas, kde nájdete aj naviac pamiatok. Jednou z najcennejších budov je katedrála s bohatým zdobením, ale taktiež kostol, ktorého patrónom je svätý Domingo. Vysoko cenenou dominantou je tiež Corincancha. Ide o bývalý chrám slnka, ktorý postavili Inkovia a údajne v ňom uchovávali veľké množstvo zlata. Samozrejmosťou je množstvo podnikov, kde si pochutnáte na miestnych špecialitách.

 

Posvätné údolie Inkov

Inkovia našli na tomto území svoj hlavný domov. Primárnym dôvodom bola úrodnú pôda, ktorá sa tam nachádzala. V údolí nájdete viacero mestečiek a dediniek, ktoré vás upútajú svojou architektúrou a atmosférou. Mnohé pôsobia tak, ako keby v nich zastal čas a vďaka tomu sa dozviete viac o tom, ako tam v minulosti žili pôvodní obyvatelia. Taktiež sa môžete tešiť na pestré možnosti na turistiku. Čaká na vás množstvo nádherných výhľadov, ktoré vám najlepšie predstavia krásu tejto krajiny. Osobitou kapitolou je farmárčenie, ktoré tam zaviedli Inkovia. Svoju úrodu pestovali v terasovitých záhradách. Vedci prišli na to, že na rôznych úrovniach boli záhradky v rôznej teplote, takže vďaka tomu mohli presne rozmiestniť jednotlivé plodiny tak, aby sa im tam potom lepšie darilo. V údolí sa nachádzajú tiež soľné jaskyne, v ktorých ťažia klasickú, ale aj ružovú soľ. V súčasnosti sa do nich môžete ísť pozrieť na prehliadku.

 

Kuelap

Turisti prichádzajú do Peru často najmä kvôli Inkom, pretože chcú spoznať túto pozoruhodnú civilizáciu. Lenže v krajine sa nachádza aj niekoľko zaujímavých stavieb, ktoré pochádzajú ešte z dávnejšej éry. Medzi ne patrí aj pevnosť Kuelap, ktorá sídli v rovnomennej oblasti. Podarilo sa z nej uchovať už len ruiny, no aj tie majú veľkú historickú hodnotu. Na stenách bývalých budov je zaujímavé sledovať, aký originálny spôsob zdobenia používali už v tých časoch. Kedysi sa na tomto mieste nachádzalo menšie mesto, odkiaľ to bolo blízko do dažďového pralesa a k Amazonke. V súčasnosti je to veľmi pekné miesto, pretože vo vnútri pevnosti už zvíťazila príroda a pomedzi kamene rastú nádherné kvety, takže to tam vyzerá ako na rozkvitnutej lúke.

 

Soľné jazerá Maras

Nielen pre cestovateľov, ale aj pre fotografov je veľmi obľúbeným miestom Salinas de Maras. Ide o soľnú baňu, ktorá však nevyzerá tak, ako sme na to zvyknutí v Európe. Má podobu približne 3000 malých jazierok, ktoré sú nad sebou terasovito naskladané. Do nich sa dostáva z podzemného prameňa voda, ktorá je veľmi slaná. Z nej potom domáci obyvatelia vyrábajú soľ. Všetko robia ručným spôsobom, preto je táto pochutina vysoko cenená. Práce v bani prebiehajú od mája do novembra, keď je obdobie sucha a sú najlepšie podmienky na zber.

 

Kaňon Colca

Colca patrí medzi najhlbšie kaňony na svete, je dokonca dvakrát tak hlboká ako Grand Canyon. V minulosti bolo toto miesto dlhodobo obývané. Tunajší obyvatelia ťažili zo skvelej polohy v obklopení skál, ktoré ich chránili a taktiež rieky, ktorá im dávala obživu. V blízkosti kaňonu sa dnes nachádzajú menšie dedinky a viacero termálnych prameňov, ktoré sa využívajú až dodnes.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa