Od Údolia smrti ku kasínovému kráľovstvu

2012-11-26 16:00:00 |   |    | 

Amerika má mnoho tvárí. Jedna je divoká, prakticky neosídlená a zádumčivá. Druhá je tiež divoká, ale preľudnená, peniaze tu lietajú ako papierové lastovičky a kluby drnčia životom ako rozpadajúci sa pantograf. Roztočte teda ruletu dobrodružstva aj vy a vydajte sa na západ Spojených štátov.



Vajíčka "na smrti"

Ojedinelosť a pozoruhodnosť najväčšieho národného parku Spojených štátov vystihuje meno naháňajúce takmer strach - Údolie smrti. Jeho vysušené a až vražedne od slnka vyhriate územie leží pri východnej hranici štátu Kalifornia v susedstve hraníc s Nevadou. Ako už meno naznačuje, je to údolie a to poriadne. Dosahuje dĺžku 354 kilometrov a ťahá sa v smere od severozápadu k juhovýchodu.

Údolie smrti nevytvorila žiadna rieka, ale vzniklo poklesom zemskej kôry. Úplne pusté a rozpálené pásy hôr, ktoré ho lemujú, boli naopak tlakmi v zemskej kôre vytlačené hore. Najnižšie miesto v údolí je zároveň najteplejšie a najnižšie položený bod na celej západnej pologuli, leží 86 metrov pod hladinou svetových oceánov.

Každý návštevník by si mal pred vjazdom do Death Valley nechať poriadne prekontrolovať auto. Tiež plná nádrž je samozrejmosťou. Miesto je to totiž ozaj nehostinné. Okolo cesty sa dočkáte iba pustej krajiny bez akéhokoľvek náznaku zelene, len niekde občas z vysušenej zeme vytŕča slnkom spálený chumáč tŕnia. Pôda tu miestami dosahuje teplotu až 90 stupňov, podľa „domorodcov“ sa na nej dajú uvariť vajcia. Nič pre zhýčkaných turistov.

 

  • Romantika na 17 Mile Drive
    Zo zátoky Monterey, "najkrajšieho stretnutia zeme a oceánu", sa vydajte po prekrásnej pobrežnej ceste 17 Mile Drive až do krásneho Carmelu, kde starostoval slávny hollywoodsky herec Clint Eastwood.

Ako náhle budete mať dosť nekonečných prírodných scenérií, vyjde vám západ USA v ústrety. Nájdete tu totiž po New Yorku najznámejšie americké mestá, a to či už raj hazardu Las Vegas, celebritami nabité Los Angeles alebo multikultúrne San Francisco.

 

V pestrom trolejbuse kultúr

Pokiaľ si niektoré mesto zaslúži označenie kozmopolitné, tak to bude určite kalifornské San Francisco. Zabudnite pri tom na obrovský most Golden Gate, ktorý je turistickým symbolom celej oblasti sanfranciského zálivu. Ten poznajú všetci. Mesto samotné sa pýši divokou, rozmanitou a farebnou zmeskou kultúr, rás, náboženstva a vytvára tak jedinečné ovzdušie, ktoré každoročne láka milióny turistov. Cesta v miestnom trolejbuse, ktorá opisuje sínusoidu medzi kopčekmi síce nie je žiadna horská dráha, ale práve v nej na vás táto multikultúrna atmosféra dýchne.

Turistickým centrom mesta je nábrežie Fishermans Wharf. Tu je možné ochutnať najčerstvejšie plody mora, počúvať desiatky pouličných muzikantov alebo nakupovať v stánkoch a obchodoch.

 

Piráti a párty na koniec

Do Los Angeles, mesta anjelov alebo filmového priemyslu, sa vydajte po pacifickej ceste, legendárnej ceste vytesanej do strmých stien útesu. Tu je to pravé miesto romantických pláží, surferov, utajených rezidencií či výletov za tuleňmi.

Tí, ktorí sa prišli do Los Angeles baviť, by nemali vynechať tzv. Sunset Strip - Sunset Boulevard. Kluby, reštaurácie a hotely sa stali centrom los angelského nočného života. Nájdete tu aj známy Whisky-a-go-go, dnes pamätník skupiny The Doors.

Rajom pre deti, ale aj dospelých, je určite Disneyland. Na lodi s karibskými pirátmi nazriete do tajomných jaskýň, kde ležia zabudnuté poklady alebo sa stanete svedkom ich bitiek. Pripadáte si starí na výlet s pirátmi? Vydajte sa teda inam, napríklad na vesmírne dobrodrodružstvo.


 

Nenechajte si ujsť

 

  • Kasína v Las Vegas
    Las Vegas je dynamické a oslnivé mesto vysokých kasín a hotelov, ktoré deň čo deň dokážu vstrebať sto tisíc návštevníkov. Jeho ulice žijú zábavou, oslňujú výbuchmi svetiel, šokujú obrovskými obrazovkami a atrakciami za milióny a milióny dolárov. Do plnej krásy sa prebúdza hlavne po zotmení, keď sa začne sfarbovať miliónmi rôznofarebných svetiel a neónov.

 

  • Filmové ateliéry v LA
    Filmové štúdia začali rásť v Hollywoode ako hríby po daždi okolo roku 1920. Spoločnosť Universal skoro pochopila atraktivitu filmového sveta pre bežných smrteľníkov a vystavala obrí zábavný park. Návštevníci sa tak môžu ponoriť do sveta svojich obľúbených filmov.

 

  • Alcatraz
    Väzenie, ktoré sa stalo osudným pre mnohých delikventov a získalo si povesť nedobytnosti. Dokonca v ňom presedel svoje hriechy aj slávny Al Capone. Dnes sa na ostrov pri San Franciscu, kde väzenie stojí, organizujú výpravy a celá stavba slúži ako jeden veľký memoár.

 

 

Tipy na zájazdy do USA

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka USA:

 

  • Mestá a príroda západu: Šestnásťdňový okruh ponúka poznávanie nádherných prírodných parkov, kaňonov a veľkomiest západnej časti USA. Navštívite San Francisco či Grand Canyon, zasurfujte si v LA.
  • Západ USA a Havaj: Obdivujte prvú polovicu zájazdu, viac vrstevnatosť západnej Ameriky a zakončite pobyt relaxáciou na pláži Waikiki na Havaji.
  • To najlepšie z USA: Unikátny výlet kombinuje behom 20 dní turistické šlágre východu USA s výletmi za nádherou národných parkov Grand Canyon, Zion, Death Valley, Sequoia alebo Joshua Tree.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

 


 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa