Kalifornia - domov obrích sekvojovcov

2012-04-18 14:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Prejdete okolo dreveného indiána a zrazu sa objavia sekvoje - gigantické stromy, pri ktorých sa tie obyčajné javia ako ich konáre. Na tieto majestátne stromy štátu Kalifornia sa ročne prichádza pozrieť až dva milióny ľudí.



V pohorí Sierra Nevada sa spolu s Národným parkom Kings Canyon rozprestiera Národný park Sequoia. Väčšina parku tvorí divoká príroda, ktorá ja domovom hornej zveriny, púm či medveďov. A práve na ne tu upozorňuje množstvo výstražných tabúľ. Naučili sa tiež, ako sa najľahšie dostať k jedlu, a tak auto vylúpené medveďom tu nie je ničím výnimočným.

Park bol pôvodne domovom Indiánov a na určitých miestach si i dodnes zachoval svoj pôvodný vzhľad, tak ako tomu bolo ešte pred príchodom európskych osadníkov. A práve im v 18. storočí padli za obeť tisíce stromov. Až keď sa tak stalo si uvedomili, že drevo sekvojovcov je náchylné na štiepanie a teda nevhodné na obchodovanie.

Sekvojovce sú naozaj pozoruhodné stromy. Narásť do úctyhodných výšok im trvá dve až tritisíc rokov. Dobre im robí občasný požiar. Znie to neuveriteľne, no miestni strážcovia parku tu občas zakladajú požiare. Tie ničia konkurenčné rastliny, s ktorými sa musel strom deliť o živiny, popol zmineralizuje, zúrodní okolitú pôdu a vznikne tak priestor na lepší rast stromov.

Navyše oheň otvorí tuho uzavreté šišky a uvoľní tak semená. Jeho červenohnedá kôra je skoro pol metra hrubá a plná vody, čo strom robí ohňovzdorným - neprehorí sa až k samotnému drevu.

Pýchou celého parku je Generál Sherman - sekvoja stará 2 300 až 2 700 rokov. Je 83 metrov vysoká a v priereze 11 metrov široká. V objeme je najväčším živým organizmom na Zemi. No napriek tomu tento sekvojovec nie je najvyšším stromom na svete. Je ňou sekvoja vždyzelená, pomenovaná aj ako „Hyperion“. Je síce štíhlejšia, no vysoká je 115,5 metra. Ak by ste si ich však chceli odfotiť, vždy vám nejaký ten kus z týchto obrov bude na zábere chýbať.

Máloktorý z návštevníkov parku vie, že sa tu nachádza veľké množstvo zaujímavých jaskýň. Jaskyniari každý rok objavia nové jaskyne, a tak sa očakáva, že ich súčasný počet sa bude ešte zvyšovať. Lilburn Cave je vôbec najdlhšou kalifornskou jaskyňou, má viac ako 32 km.

V samotnom parku môžete na presuny využiť okrem vlastného auta i turistické autobusy (tzv. shuttle bus), ktoré po parku jazdia zadarmo.

Pretože kempy sú v parku väčšinou obsadené a hotely príliš drahé, vhodnou alternatívou na ubytovanie sú motely, ktoré nájdete v blízkosti parku.

Okrem „útlych stromčekov“, divokej prírody a jaskýň tu nájdete Tunnel Log - je to tunel vyhĺbený do spadnutej sekvoje či žulovú kupolu, odkiaľ je nádherný výhľad na celé pohorie Sierra Nevada.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Foto: wordpress.com, autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa